31.(tridesetprva)nedelja trudnoće

Februar 17, 2014 | Postavio | Komentar More

Vi i vaše telo

582347_133775670134079_1591529835_n

Obzirom da je sada materica već ogromna možete osetiti poteškoće pri disanju i kratak dah. Ukoliko to traje samo dok se krećete ili naprežete nema potrebe za panikom. Ne zaboravite da je krajnje vreme da usporite tempo.

Bilo bi dobro da mimo vežbi za trudnice, ukoliko ste se odlučili da pohađate školicu, razmislite i o prenatalnoj jogi, ako već ne vežbate. Ona će vam pomoći da se bolje pripremite za porođaj i održite kondiciju do kraja trudnoće. Naravno, ukoliko vam je dozvoljeno da vežbate.Vaši unutrašnji organi se pomeraju, kako bi napravili mesto sve većoj materici. Kao rezultat toga, osećate se neprijatno i imate poteškoća sa otežanim varenjem, gorušicom i lošom probavom. Pokušajte da jedete češće i manje obroke i izbegavajte začinjenu i prženu hranu, da biste smanjili ovu neprijatnost.

Kako se osećate 

Može se dogoditi da vam se povremeno muti vid. Zadržavanje vode, hormoni i promene u cirkulaciji krvi mogu da utiču na vaše oči i kratkovidost. Ovakva pojava je normalna i vraća se u pređašnje stanje nakon porođaja.

Nemojte očekivati da više nećete dobijati na težini. Do kraja trudnoće, verovatno ćete dobiti barem još dva kilograma. U međuvremenu uživajte u poslednjih devet nedelja trudnoće i bebinim pokretima.

Ako se to već nije dogodilo ranije, kod većine trudnica sada će njihov lep uvučen pupak početi da viri napolje. Verovatno će vas nervirati što se ocrtava na majici. Kada se porodite i stomak se smanji, i pupak će vremenom izgledati kao ranije.

Vaša beba i razvojtrudnoca-deco3Još samo dve do tri nedelje, beba će moći da vas udara tako intenzivno, a onda će imati sve manje prostora za šutiranje. Udarci i nagli pokreti bebe, mogu da izazovu vašu glasnu reakciju, kojom ćete prepasti ljude iz okoline.

Većina beba, posebno ako vam je ovo prvo dete, se do sada okrenula glavom na dole, što je najbolji položaj bebe za vaginalni porođaj. Samo 25% beba se još uvek nije okrenulo u taj položaj, ali u većini slučajeva se do porođaja okrenu u taj položaj.

Ove nedelje prosečna beba je duga 41 centimetar i teška 1.500 grama. Beba se sada približava svojoj dužini koju će imati kada se rodi.

Savet 

Kako se porođaj bliži, verovatno sve više razmišljate o načinu na koji ćete se poroditi. Dok jedne trudnice maštaju o tome da se porode prirodno, druge planiraju porođaj sa indukcijom, a treće se čak odlučuju na carski rez.

Carski rez na zahtev buduće majke je sve češća pojava. Neke žene jednostavno zbog straha od bola pristaju da snose rizik koji nosi carski rez.

 


loading...

Kategorija: Trudnoća od 31-40 nedelje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar