32.(tridesetdruga)nedelja trudnoće

Februar 17, 2014 | Postavio | Komentar More

Vi i vaše telo

313070_133775760134070_157403929_n

Potrebno je da prođe još pet nedelja kako bi vaša beba bila spremna za spoljni svet. U narednim nedeljama stomak će vam sve više rasti i tako sve do ulaska u 9. mesec trudnoće.

Trudite se da stojite što uspravnije. Pravilno držanje će vam smanjiti bolove u leđima koji se često javljaju u ovom periodu trudnoće.

Kako se osećate 

Sada vas umor više neće napuštati do kraja trudnoće. Ma koliko odmarali, a poželjno je što više, i dalje ćete se verovatno osećati iscrpljeno, malaksalo i tromo. Krivac za umor u poslednjim nedeljama je veoma visok nivo progesterona koji pomaže telu da se spremi za porođaj.

Ni bolovi u leđima nekada ne prestaju. Hormonske i fizičke promene u trećem tromesečju doprinose jakim bolovima. Probajte da pomognete sebi postavljanjem toplih jastuka ili hladnih obloga na bolna mesta.

Zbog povećanog volumena krvi, normalno je da se javi lupanje srca. Osim toga, stres i hormonske promene mogu da doprinesu ubrzanom pulsu. Blago lupanje srca ne treba da vas brine, ali ukoliko se javlja u kombinaciji sa bolom u grudima i kratkim dahom, posavetujte se sa lekarom.

I dalje dobijate na težini. Koliko ste kilograma do sada dobili, zaista je vrlo individualno. Vaš veliki stomak vam otežava da pronađete udoban položaj za spavanje. Pokušajte da otklonite bol u leđima sa trudničkim jastukom ili prenatalnom masažom. Spavajte na levom boku.

Očekujte da dobije još dva do pet kilograma do bebinog rođenja.Hranite se zdravo.

Vaša beba i razvoj

trudnoca-deco3

Bebini nokti su do sada dovoljno porasli da dostižu vrhove prstiju.

Beba može da bude nasmejana. Nije neuobičajeno da se pri ultrazvučnom pregledu uoči bebin osmeh. Sada kada je beba zrelija i razvijenija, njeno lice je mnogo više zaobljeno i slatko.

Tonus mišića joj se poboljšava i pravi sve lakše pokrete. Kretanje u materici pomaže bebi kod koordinacije, povećava joj mišićnu masu i jača kosti.

Do ove nedelje, neke bebe su se namestile u položaj glavom dole, brada im je ušuškana na grudi, odozdo nagore.

Beba je sada duga 42 centimetra i teška 1.700 grama. Ona dobija sve više masti i mišića ispod kože, da bi bila bucmasta kada dođe na ovaj svet.

Savet

Dobro bi bilo da se svaka žena pripremi na mogućnost porođaja carskim rezom. Na taj način, ukoliko se ukaže potreba, bolje će se osećati ako je informisana i upoznata sa procedurom. Ova procedura nekada može izazvati strah i anksioznost kod žene koja je neinformisana.

Hajde buduće mamice još malo i vaša najveća ljubav stiže na ovaj svet 

 


loading...

Kategorija: Trudnoća od 31-40 nedelje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar