36.(tridesetšesta)nedelja trudnoće

Februar 17, 2014 | Postavio | Komentar More

Vi i vaše telo

522611_133776530133993_619483360_n

Neki naučnici smatraju da beba sama daje znake kada je spremna da izadje. Znajte da će to biti ubrzu samo su dani u pitanju , a vi što treba da uradite jeste ad se opustite i nabacite osmeh na lice ,pa uskoro vam stiže vaše sunce 🙂

Moguće je da ćete samo jednog dana primetiti kako vam se stomak spustio, tj da je beba upala u karlicu. Kod prvorotki, ova pojava se često događa nekoliko nedelja ranije, pa nema potrebe da paničite i mislite kako će porođaj ubrzo početi.

Kako se osećate

Ovu nedelju obeležava nespretnost kao glavni simptom trudnoće. Obzirom na veličinu stomaka, nije čudo što ste nespretniji nego obično. Hormoni utiču na to da kosti karlice omekšaju i razlabave se, kako bi porođaj protekao što lakše. Samim tim i zglobovi ruku i nogu su labaviji nego inače. Ravnoteža vam stvara i dodatni problem. Da biste olakšali sebi i smanjili rizik od povrede, uvek se držite za gelender kako se penjete i silazite niz stepenice.

Beba i njen razvoj

trudnoca-deco3

Prostor u kome se beba nalazi je sada veoma ograničen. Većina beba je sada već u položaju za rađanje, glavom prema dole. Beba sada provodi dane tako što drži ruke i noge prekrštene.

Lanugo dlačice i verniks počinju da nestaju od ove nedelje. Kako beba dobija na težini, lanugo joj više nije potreban jer je masne naslage sada greju. Nekim bebama se ne skine sve do rođenja, ali otpadne ubrzo posle.

Ove nedelje pluća bebe su strukturalno razvijena, ali možda još uvek ne bi mogla samostalno da diše. Ukoliko se sada rodi, možda će u početku morati da ima pomoć pri disanju, ali ubrzo će samostalno udisati vazduh.

U 36. nedelji beba je duga 46 do 47 centimetara i teška u proseku 2.600 grama. No, često bebe sada već imaju skoro tri kilograma. Do kraja trudnoće, obzirom da su bebini organi ranije formirani, ona sada osim na imunitetu, radi i na sticanju telesne mase.

Savet

Pregurali ste još malo celu trudnoću ,sada vas čeka veliki posao ,porodjaj opustite se ,ukoliko možete šetajte i uživajte u svežem vazduhu. Sad vam je najviše potrebna partnerova ljubav i njegovo razumevanje .


loading...

Kategorija: Trudnoća od 31-40 nedelje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar