37.(tridesetsedma)nedelja trudnoće

Februar 17, 2014 | Postavio | Komentar More

Vi i vaše telo

549977_133776633467316_679491147_n

Ušli ste u završnu fazu trudnoće. Čestitamo! Smatra se da je vaša beba sada u punom terminu, što znači da nema nikakvih prepreka da se rodi i da će na svet doći najverovatnije u naredne tri nedelje.

Ukoliko je ovo vaša prva trudnoća, sluzni čep vam može ispasti i nekoliko nedelja pre porođaja, odnosno već sada. Sluzni čep ne izgleda bukvalno kao čep, već se može dogoditi da primetite gustu sluz koja je roze, crvena ili braon boje.

Neke ženi imaju neodoljivu potrebu da u ovom periodu sredjuju i čiste svoju kuću,ali ipak nemojte preterivati ,jer možete da izazovete porodjaj koji dan ranije.

Ukoliko vam pukne vodenjak, vreme je da krenete u bolnicu. U većini slučajeva, kontrakcije već počnu kada vodenjak pukne, ali se ponekad jave i kasnije.

Kada počne porođaj osetićete kontrakcije koje postaju sve jače, duže traju i javljaju se sve češće. Čak nekoliko prvih sati, one se mogu javljati na 20 minuta, pa tek onda postati učestalije. A može se desiti i da dobijete učestale kontrakcije bez upozorenja.

Kako se osećate 

Beba je spremna i moguće je da porođaj krene bilo kada od sada pa sve do 42. nedelje. Torbu za porodilište ste već spakovali i ona čeka pored vrata.

Lažne kontrakcije su svakodnevna pojava ove nedelje i mogu biti toliko česte da pomislite da se radi o pravom porođaju. A kod trudnica koje ih osećaju, sada već mogu biti i prilično bolne.

Pojačan vaginalni sekret je uobičajen ove nedelje. Lučenje sada može izgledati drugačije u odnosu na ono na koje ste navikli. Ako primetite sluz ili sekret koji je obojen malom količinom krvi, to je verovatno sluzni čep.

Sada je često veliki pritisak na karlicu, manifestuje se kao teškoće u hodu, primoraće vas da se gegate, a može izazivati i jak, oštar bol, zbog kog će vam biti teško da se ispravite. Ukoliko osetite jak pritisak u naletima – napone, to je znak da beba hoće napolje i da hitno morate u bolnicu.

Nesanica je sasvim normalna sada. Veliki stomak vam otežava da se udobno namestite.

Vaše telo

Do sada ste dobili u proseku 10 do 12 kilograma. Ukoliko imate problema sa oticanjem, moguće je da ste dobili i više kilograma, ali to je voda koje ćete se rešiti na porođaju.

Hranite se zdravo i pametno. Beba sada traži puno hrane i energije, ali je bitno i da sada ne preterate sa dobijanjem težine.

Vaša beba i razvoj trudnoca-deco3

Beba bi trebalo da je već okrenuta naopačke u poziciju za rađanje. Ako je još uvek karlično okrenuta, lekar će vas uputiti koje vežbe da radite ili će pokušati da je ručno okrene ukoliko krene porođaj.

Ukoliko ostane u stomaku do termina verovatno će dobiti još pola kilograma do kilogram i kada se rodi biće slatka i bucmasta.

Beba je u proseku duga 48,5 centimetara i teška 2.850 grama. Svaka beba se individualno razvija u stomaku, pa postoje velika odstupanja od prosečnih mera.

Savet

Ovih dana, trudnice obično prave plan porođaja. Ma koliko smešno zvučalo, bitno je da donesete odluke o mnogim stvarima: šta ćete poneti u porodilište, kakav porođaj želite (epiduralnu anesteziji, porođaj u vodi), da proverite da li ste uradile sve analize, kupile za bebu sve što je potrebno, ostavite spisak šta je potrebno još kupiti, spremite stvari za izlazak iz porodilišta za bebu i vas.

 

 

 

 


loading...

Kategorija: Trudnoća od 31-40 nedelje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar