38.(tridesetosma)nedelja trudnoće

Februar 17, 2014 | Postavio | Komentar More

Vi i vaše telo 

556849_133776706800642_1553016409_n

Počelo je odbrojavanje. Budite strpljivi, ali i spremni na početak porođaja koji će uslediti uskoro. Obratite pažnju na neobične pojave i ukoliko se jave znaci početka porođaja, proverite da li je sve spremno i pođite u porodilište.

U 38.nedelji trudnoće i dok se ne rodi, veličina stomaka će ostati prilično konstantna. Kada se stomak bude spustio, stomak će vam se činiti još manjim nego što je do tada bio.

Verovatno se već pitate da li ćete i kako znati kada krene porođaj. Uobičajeni znaci početka porođaja su:

Spuštanje bebe u karlicu – ovo se može dogoditi i nekoliko nedelja ranije, posebno kod prvorotki.

  • Razmekšavanje i/ili otvaranje grlića materice – zbog toga će vas lekar pregledati vaginalno u poslednjim nedeljama trudnoće. Ipak razmekšavanje grlića ne znači da trebate ići u bolnicu. U porodilište nema potrebe krenuti dok grlić materice ne bude otvoren 4 centimetra.
  • Ispadanje sluznog čepa – takođe se može dogoditi čak i nedeljama ranije, a obično se javlja dan do dva ranije.
  • Pojava pravih kontrakcija – kontrakcije koje postaju sve češće i bolnije i ne prestaju šta god da radite.
  • Prskanje vodenjaka – znak da odmah treba da krenete u bolnicu.

Sada verovatno već prilično intenzivno osećate kontrakcije .Prilično su česte i dešava se da se skraćuje period između pojave svake, pa se može dogoditi da povremeno pomislite da je počeo porođaj. Velika je verovatnoća da će i porođaj početi tako što će lažne kontrakcije vremenom prerasti u prave.

Vaše telo

Od sada bi trebalo da prestanete da dobijate telesnu težinu. Neke trudnice u ovom periodu čak izgube koji kilogram. Istina, beba još uvek dobija na kilaži, ali se to kompenzuje smanjenjem količine plodove vode.

Beba i razvojtrudnoca-deco3

Količina plodove vode sada opada. Ne brinite o tome, beba i dalje ima dovoljno plodove vode koja je štiti. Samo ukoliko primetite oticanje vode, javite se lekaru i ukoliko primetite da se beba već neko vreme ne pomera.

Bebine duge kosti ruku i nogu su sada već tvrde, dok kosti lobanje još uvek nisu i neće biti dok se beba ne rodi. Refleski su joj sada prilično dobri i ona neprestano pušta i hvata pupčanu vrpcu.

Sada su pluća potpuno razvijena i beba je spremna za spoljašnji svet, međutim, možda će sačekati još koju nedelju kako bi bila bucmastija i imala bolji imuni sistem.

U 38. nedelji beba je duga 50 centimetara i teška 3.080 grama. Svaka beba se razvija individualno, a čak ni najsavremeniji ultrazvučni aparati ne mogu da tačno procene težinu i dužinu bebe u ovom periodu. Bebina dužina se do rođenja verovatno više neće menjati.

Savet

Da li ste se do sada organizovali šta ćete kada dođete kući sa bebom? Bilo bi dobro da razmislite o tome kako da sve što nema veze sa bebom (pranje veša, kuvanje, čišćenje) prepustite nekom drugom članu porodice, razgovarajte sa suprugom dali će on imati vremena da nešto pomogne, da li imate finansijskih mogućnosti da platite povremeno nekog za čišćenje ili kupite gotova kuvana jela. Još jedna dobra opcija je da sada pripremite nekoliko jela koja ćete zamrznuti i kasnije jesti kada ne budete stizali od umora i bebe da provodite puno vremena pored šporeta.


loading...

Kategorija: Trudnoća od 31-40 nedelje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar