4 greške koje pravimo kad dobijemo bebu

October 22, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Kad postanete roditelj, imate milion pitanja i dilema.

pixabay.com

Nesigurni ste, uplašeni i pravite greške iz neznanja. Otkrivamo vam gde najviše greše mame i tate u prvih šest meseci bebinog života. Pre nego što dobiju bebu, mnoge mame i tate dobro se informišu o tome kako treba da je hrane i neguju. Korisne savete dobijaju od pedijatra, patronažne sestre ili prijatelja koji već imaju decu.

Međutim, šta treba ili ne treba da rade sa detetom kada je njegov motorni razvoj u pitanju, to im najčešće niko ne govori. Baš zato u vezi sa tim roditelji imaju i najviše nedoumica – kaže Snežana Milanović, diplomirani fizioterapeut u Centru za korektivnu gimnastiku i fizikalnu terapiju.

Prema njenim rečima, ovo su najčešće greške koje roditelji prave u bebinih prvih pola godine života.

Beba ne boravi u ležećem položaju na stomaku

Ovo je najčešća greška u prvim mesecima detetovog života koja sputava njegov normalan razvoj kretanja.

– Položaj na stomaku bebu priprema za puzanje jer podstiče telo na odizanje. U ovom položaju dete nauči da se odupire, uspravlja i da krene napred. Održavanjem položaja postepeno uspostavlja ravnotežu – u početku će se kriviti na jednu ili drugu stranu, ali vremenom će vaša beba biti sve bolja – objašnjava Milanovićeva.

Stavljanje prstiju u bebine šake

Sve bebe po rođenju imaju stisnute pesnice zbog prisutnog refleksa hvatanja. Ako im stavite svoje prste u šake, jako će vas stisnuti.

– Iako je ovo izuzetno prijatan osećaj, nemojte to da radite i takođe nikako ne stavljajte igračke bebi u ruke. Nasuprot tome, bebu mazite po nadlanici, kako biste je stimulisali na otvaranje šake što ona spontano povremeno radi – savetuje naša sagovornica.

Krajem trećeg meseca bebine šake biće otvorene i ona će se igrati sa svojim prstićima. U slučaju da vaša beba u ovom uzrastu i dalje ima stisnute pesnice, obratite se lekaru.

Prerano stavljanje u sedeći položaj

Većina roditelja svoju bebu stavlja u sedeći položaj sa šest meseci, bez obzira na to da li ona pokazuje inicijativu za sedenjem ili ne. Poenta je da ne forsirate dete jer prerano postavljanje u sedeći položaj pre svega nije dobro zbog kičme. Kičma u tom uzrastu, u većini slučajeva, nije spremna da drži dete u uspravnom sedećem položaju. Mnogi roditelji ne znaju da sedenje deteta nema toliko veze sa kukovima, koliko sa kičmenim stubom i njegovim razvojem.

Odustajanje od terapije za korigovanje deformiteta

Tri najzastupljenija deformiteta kod beba na rođenju su problemi u razvoju kukova, tortikolis (krivi vrat) i kriva stopala. Neki od njih se vide odmah, a drugi malo kasnije u prvim mesecima života.

– Čim nešto primete, roditelji odmah vode decu kod ortopeda ili fizijatra koji preporučuju odgovarajuću terapiju. Nažalost, pojedine mame i tate iz raznih razloga u nekom trenutku odustaju od terapije. Misle da će to proći samo od sebe ili da je lekar pogrešio, a to nije dobro jer nelečeni ili nedovoljno izlečeni deformiteti ostavljaju posledice u većoj ili manjoj meri za ceo život – upozorava naša sagovornica.

zena.blic.rs


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: ,

Kategorija: Beba, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Teške optužbe majke iz Vršca: Lekari i sestre pili rakiju dok mi je dete umiralo od vatre!

Rekli su da ćerka ima upalu pluća, pa onda da ima virus koji će proći. Uzela sam je i odvela...

Treća trudnoća, prva operacija u mom životu carski rez i najteži dani mog života.Ožiljak na srcu veći i bolniji od samog carskog reza.

Evo ovako ću početi pre godinu ipo rodio se moj sin sve je prošlo u najboljem redu otpušteni kući ja...

MAJKA VIOLETA i MAJKA MALE NAĐE : DRAGANA. Red je da se još jednom oglasim povodom ovog današnjeg događaja koji je preplavio društvene mreže

Red je da se još jednom oglasim povodom ovog današnjeg događaja koji je preplavio društvene mreže što moram priznati nisam...

Snimak nesvakidašnjeg incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu kruži internetom. LEKARI SU ODBILI DA MI PRIME BOLESNO DETE !!

Nesvakidašnji incident dogodio se danas u kragujevačkom dečjem dispanzeru, kada je majka bolesne devojčice počela da snima zaposlene, tvrdeći da...

Close