5 stvari koje bi trebalo da znate kada koristite kućni test na trudnoću

March 6, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

 Test dolazi sa uputstvima za korišćenje, ali postoje još neke važne informacije koje možda ne pišu u uputstvu, a koje bi svaka žena trebalo da zna:

Test na trudnoću najbolje je raditi ujutru 

Nakon nekoliko sati spavanja, homorn humani korionski gonadotropin može da se nakupi u urinu i sačuvati se u bešici. Sa tolikom količinom “hormona trudnoće” urin postaje koncentriraniji te su veće šanse da će test biti pozitivan sa obzirom na to da je najmanje 25 jedinica potrebno da pokaže takav rezultat.

Međutim, današnji testovi na trudnoću puno su precizniji nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutru nije nužno, ali ako želite da budete potpuno sigurni da je rezultat tačan, test uratite u jutarnjim satima.

Ginekolog može napraviti drugačiju vrstu testa

Svi testovi urina su kvalitativni, što znači da pokazuju prisutnost hormona HCG u urinu nakon što dođe do 25 jedinica. Ali postoje i kvantitativni testovi koji mere količinu HCG-a u krvotoku.

Kod žena kod kojih postoji rizik od pobačaja ili drugih komplikacija u trudnoći ginekolog će možda želeti da napravi kvalitativni test kako bi video da li se povećava količina HCG-a kako trudnoća odmiče. U takvim slučajevima očekuje se udvostručenje HCG-a svakih 48 sati.

Ultrazvukom se trudnoća može dokazati tek nakon što vrednost HCG-a dosegne određenu granicu i ta je diskriminatorna granica 1000 mlU/mL u krvi trudnice, ali uz uslov da je ultrazvučni aparat moderan i kvalitetan. Prvi ultrazvučni znak trudnoće jest mehurić trudnoće koji raste 1 mm na dan, a u mehuriću se može videti žumančana kesa i embrion kao zadebljanje žumančane kesice. Kada HCG dođe do 2500 mlU/mL, embrion bi trebao biti vidljiv ultrazvukom, a mogu se i videti otkucaji srca

Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati nivo hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika takođe mogu uzrokovati povećanje toga hormona.

Ne mere svi testovi istu stvar

Na tržištu postoje desetine različitih testova za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod lekara ili ga kupujete u apoteci, ne mere svi testovi za trudnoću istu stvar, homorn humani korionski gonadotropin (HCG), takozvani hormon trudnoće.

Taj hormon nalazi se u telu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe do trudnoće i fetus počne da raste, nivo hormona u krvi i urinu poraste. Ako nivo hormona dođe na 25 jedinica (mlU/mL), test na trudnoću bit će pozitivan, kaže ginekolog dr Jasenka Grujić.

Ukoliko je test na trudnoću pozitivan, sigurno je pozitivan tj. trudni ste, ali ukoliko je negativan – oprez, možda je lažno negativan jer je ovulacija (plodni dani) bila kasnije

Verujte testu

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne veruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene uradiće test tri puta i tek onda otići kod ginekologa. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići kod ginekologa – ako je test pozitivan, trudni ste.


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Trebate znati, Trudnoća

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Zbog prehlada i virusa veliki broj roditelja nabavio je INHALATOR, ali lekari savetuju OPREZ

Zbog čestih prehlada, virusnih oboljenja, previše alergena gotovo da danas nema roditelja koji svoj dom nisu opskrbili inhalatorom. Međutim, iako...

Mislila sam da nikad neću roditi drugo . Najgori vid porođaja je INDUKCIJA ali ni sam mogla da biram

Pozdrav svim trudnicama-budućim mamama. Evo iskustva sa mog, ne tako savršenog, prvog porođaja, 2015 godine. Započinje priču mama Aleksanda  Termin...

ISTINITA PRIČA: Svekrva mi je ZAGORČALA ŽIVOT

Nalazila sam neobične zamotuljke svuda: u garderobi, fiokama, ispod jastuka.. Sa svojim suprugom Milanom bila sam u braku tri godine....

Beba se zaglavila u karlici i počela da se guši,ja više i ne znam za sebe.:Bio je to trnovit put do sreće,jako težak porođaj.

Drage mame 'želela bih da svoje porođajno iskustvo podelim sa vama. Jako mlada sam se ostvarila u ulozi majke sa...

Close