banner ad

7 stvari koje NIKAKO ne biste smeli da radite posle carkog reza !!

September 6, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Oporavak obično traje šest nedelja, a tokom tog perioda žena treba da vodi računa, odnosno da izbega neke aktivnosti, a evo i koje:

1. Tokom šest nedelja posle carskog reza izbegavajte da podižete bilo šta teže od vašeg novorođenčeta, kao i sve ostale teže fizičke aktivnosti. Kućne poslove takođe pokušajte da izbegavate što je duže moguće kako bi ožiljak brže zarastao.

2. Ne preporučuje se sedanje za volan bar šest nededlja nakon porođaja carskim rezom. Neki pokreti biće vam bolni i nekoliko meseci nakon porođaja.

3. Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti. “Nakon carskog reza mnoge žene imaju problema sa stolicom jer je abdomen osetljiv i bolan. Zato je važno piti dovoljne količine vode, zdravo jesti i kretati se čim to možete kako bi creva bila aktivnija i kako ne bi došlo do zatvora”, objašnjava ginekolog, dr. med. Tihana Mazalin.

4. Izbegavajte da spavate na stomaku. Spavanjem na stomaku može se produžiti vreme zarastanja ožiljka s obzirom da je šav pod pritiskom. Spavanje na leđima ili boku će vam svakako biti udobnije. “Spavanje na levom boku preporučuje se i u slučaju visokog pritiska. Može se dogoditi da će vam pomeranje na stranu biti neugodno, možda i bolno, ali kada dospete u tu pozu, odnosno legnete na bok osećaćete se dobro”, kaže dr. Mazalin.

5. Izbegavajte seksualni odnos tokom šest nedelja posle porođaja. Seks pre toga može biti bolan, a i ožiljku treba dati vremena da zaraste.

6.Izbegavajte kupanje u kadi (birajte tuširanje) ili javnom bazenu sve dok vam ožiljak ne zaraste i dok više ne krvarite (i nakon carskog reza krvarenje je uobičajeno). Takođe, izbegavajte korišćenje tampona. “Nakon zarastanja ožiljka porodilja može ožiljak mazati preparatima za brže i lepše zarastanje rana koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama”, kaže dr. Tihana Mazalin.

7. Ukoliko dobijete temperaturu ili osećate bol koja ne prolazi, odnosno postaje sve jača, nikako nemojte to zanemariti. To može biti znak infekcije.

izvor. zadovoljna.hr

banner ad
loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Carski rez, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Close
Read previous post:
Evo Šta se to dešava u telu žene dok se rađa beba?

Kada je žena neprestano u strahu od onoga što sledi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako...

Ćerka mi je na plaži pred svima rekla da sam DEBELA: A moj odgovor će DUGO PAMTITI

Deca uglavnom nemaju nameru da povrede druge, ali svejedno često umeju da kažu nešto što baš ume da zaboli. A...

Primetila je da ćerka ne liči NI NA KOGA iz porodice: Prisetila se događaja iz porodilišta, uradila DNK test i SAZNALA ISTINU

Pre dve decenije, dve žene našle su se u istoj porodiljskoj sobi. Obe su rodile dve preslatke devojčice i naravno...

Otišla je na pregled bubrega: A onda je lekarka na ultrazvuku videla ČUDO koje joj je promenilo život

Otišla je na pregled bubrega, a kući se vratila sa detetom! Na običnom lekarskom pregledu doživela je iznenađenje života Foto:...

Close