Beba operisana zbog defekta kičme pa vraćena u mamin stomak

February 19, 2019 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson – čiji je termin za pororođaj u aprilu – jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih lekara operisao u Londonu.

U Velikoj Britaniji obavljena je operacija još uvek nerođene bebe koja je tokom zahvata bila izvađena iz majčinog stomaka, a po završetku operacije vraćena u matericu. Intervenciji je prethodila dijagnoza teškog oblika spine bifide, defekta kod kojeg se kičmena moždina ne zatvara u potpunosti, što može dovesti do velikih oštećenja kičme, komplikovanih infekcija ali i paralize.

Ova procedura dosad je vršena samo u Belgiji, ali je 26-godišnja Betan Simpson – čiji je termin za pororođaj u aprilu – jedna od nekoliko majki koje je tim belgijskih i britanskih lekara operisao u Londonu, piše Independent.

Betani je kazala da su njoj i njenom suprugu, nakon što su devojčici u stomaku dijagnostikovali spinu bifidu, ponudili nekoliko opcija: nastavak trudnoće, prekid trudnoće ili fetalnu hirurgiju.

“Morali smo da uradimo to. Beba i ja smo takođe morale da ispunimo veoma striktne kriterijume”, kaže Betan.

Operacija je obavljena u 24. nedelji trudnoće, a Betan je tek četvrta majka koja je u Velikoj Britaniji podvrgnuta ovakvom zahvatu u kojem su ključnu ulogu odigrali specijalisti iz univerzitetske bolnice u Londonu.

“O meni su vodili računa najbolji hirurzi iz sveta”, istakla je Betan i dodala da je operacija bila uspešna, ali i da se inače, nažalost, 80 odsto trudnoća prekine kada se roditeljima saopšti da je dete obolelo od ove bolesti. Ona je rekla i da je spina bifida definitivno ozbiljno stanje, ali da ova dijagnoza nije smrtna kazna, već da sve bebe obolele od ove bolesti imaju potencijal da budu kao bilo ko od nas.

izvor .nedeljnik.rs

 


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , ,

Kategorija: Bebeće vesti, Istinite priče

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Prof. dr Anđelković: Grip je moguće pobediti jednim, svima poznatim lekom

U jeku epidemije gripa u Srbiji, kada se svakodnevno povećava broj obolelih i umrlih od komplikacija ove bolesti, prosto je...

ILUSTRACIJA .Svakodnevnica majke dvoje dece izgleda upravo ovako

Marija Gorbunova podiže dvoje dece, ali i pored toga ona nekako stiže i da nam dočara svakodnevnicu jedne majke. U...

ČOVEK KOME SE SVET KLANJA Svetski priznati doktor ženama bez materice pomaže da POSTANU MAJKE

Sada već pretprošle, 2017. godine, kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji u centar zbivanja je dospeo i...

Danas se slavi Sveti Simeon, zaštitnik dece: Roditelji ovim rečima treba da se pomole ! Ovom molitvom za zdravo dete a ovom za bolesno

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane. Sveti Simeon bio je jedan od...

Close