BEBIN SAN ! BAŠ OVDE GREŠITE !

November 13, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Evo saveta kako da izbegnete pogrešne postupke i osigurate zdrav san svom detetu.

Pogledajte neke od pogrešnih roditeljskih koraka i saznajte kako da ih izbegnete.

1. Preskakanje spavanja

Većini ljudi je potrebno neko vreme da se pripreme za spavanje, a i bebe se po tome ne razlikuju. Tačno određeno vreme za odlazak u krevet će pomoći bebi da se umiri pre spavanja. Spustite roletne, zamračite sobu, i pripremite omiljenu priču. Takođe, topla kupka može opustiti bebu, a posle nje, odnesite je pravo u sobu i nahranite. Kada je završila sa jelom, dok je još uvek budna, ali pospana, stavite je u krevet.

2. Ignorisanje signala za san

Bebe i mala deca šalju signale da su se umorili i da treba da idu na spavanje. Neki od tih znakova su trljanje očiju, zevanje, usporena aktivnost i gubitak interesovanja za ljude i igru. Ako vaše dete propusti prirodno vreme za spavanje, njegovo telo neće “pumpati” hormon melatonin koji deluje smiriujuće. Umesto toga, njegove nadbubrežne žlezde će poslati nalet kortizola, hormona stresa koji će imati suprotan efekat.

Obratite pažnju na vaše dete preko dana i primetićete tačno vreme koje mu je potrebno za san i odmor. Ako ne možete da uočite te signale, pokušajte da ga uspavljujete u tihoj, slabo osvetljenoj sobi i da smislite neku blagu aktivnost onda kada mislite da se vreme za spavanje približava.

3. Noćno uspavljivanje

Kada se vaše dete probudi u toku noći, i pored toga što ste potpuno iscrpljeni, vi ćete učiniti gotovo sve da biste ga ponovo uspavali. Ovo podrazumeva ljuljanje, dojenje, hodanje, pevanje, trljanje leđa… Odmah da razjasnimo- ovo ne spada u negativno ili loše ponašanje, ali će vremenom postati problem – onda kada se deca naviknu na vaše uspavljivanje može se desiti da ne mogu da utonu u san bez toga.

Dakle, i ako se možete baviti ovim aktivnostima, ne treba da ga naviknete da se uspava na ovaj način. Ključ je da stavite dete u krevet budno, tako da nauči samo sebe da smiruje i da se samo ponovo uspava svaki put kada se probudi.

4. Stavljanje na spavanje gde god da se nalazite

Niko ne želi da robuje rasporedu spavanja svog deteta, ali istina je da spavanje u kolicima, u sedištu automobila, ili u visokoj stolici ne pružaju vašoj bebi san koji joj je potreban. Da bi razvila navike dobrog spavanja, beba treba da ima poznato mesto spavanja- prostor gde se uspavljuje u isto vreme, svakog dana. Većinu vremena treba da ostanete dosledni ovome, sem izuzetaka, u slučaju važnih događaja.

5. Puštate ih da ostanu budni do kasno

Zvuči kao dobra ideja- na kraju krajeva, znamo da kada tinejdžeri odu u krevet kasno, ne žele da se bude do podne sledećeg dana? Nažalost, to jednostavno nije slučaj i sa mališanima. Unutrašnji sat je moćna sila koja obično probudi malu decu otprilike u isto vreme svakog jutra, bez obzira u koliko sati idu na spavanje. Roditelji koji dozvole njihovoj deci da ostanu budna do kasno, jednostavno će sutradan imati premoreno dete. Umesto toga, obratite pažnju da vaše dete svake noći ima 10 do 11 sati sna koji su mu neophodni.

Ako vaša beba ustaje prerano (pre šest ujutru), to je verovatno znak da ide u krevet kasno, pa pokušajte da ga stavite u krevet 30 minuta ili sat vremena ranije.

izvor.b92.net


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , , , , ,

Kategorija: Beba, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
DOJENJE : OVA HRANA IZAZIVA GRČEVE KOD BEBA I TREBALO BI JE IZBEGAVATI !

Ako vaše dete ima grčeve i dojite dete, možda nešto od namirnica u vašoj ishrani, koje su prošle kroz mleko,...

Doktor: Ovaj porođaj ću pamtiti celog život evo i zašto !!

Doktor Aris Tsigris iz Grčke na svoju fb.stranicu stavio je fotografiju bebe koja je rođena carskim rezom i iz majčine utrobe izvađena...

Dešava se jednom u 80 hiljada slučajeva i samim tim ova retka pojava uvek fascinira lekare.(FOTO)

Razvijanje novog života u ženinom telu, kao i sam porođaj zaista predstavlja čudo prirode. Ovaj čudesan momenat može da bude...

Vremena se menjaju, samim tim i odgoj dece. Ovo su neki od saveta koji danas više ne važe i koje ne treba da praktikujete

Bebe treba kupati svaki dan Bebe se ne znoje kao odrasli, pa je dovoljno kupati ih svaka dva do tri...

Close