“Božja travica” pomaže trudnicama EVO I KAKO !

January 31, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Lekovita priroda – grčko seme je veoma cenjeno među ženama. Povoljno utiče na matericu, konzumira se nekoliko dana pre porođaja jer podstiče kontrakcije. Smiruje bebe i snabdeva ih gvožđem.

Biljka grčko seme je neizostavni deo “kućne apoteke” kod žena, još od starog Egipta. Zovu je i božja travica, kozji rog, roženjača, latinski naziv joj je Trigonella foenum greacum. Danas se izuzetno proučava jer dokazano utiče na stvaranje majčinog mleka.

Njeno prolaktacijsko dejstvo nije do kraja razjašnjeno, zbog izuzetnog sadržaja fitoestrogenskih i saponinskih jedinjenja deluje kao prirodni oksitocin. Ovaj sastojak igra ključnu ulogu u stvaranju i oslobađanju mleka. Stvaranje mleka intenzivirano je i zbog zavidnih količina esencijalnih masnih kiselina. Istovremeno, saponini utiču da se stvori veći prostor u žlezdanom tkivu dojke za dodatne količine mleka.

Iako zvuči neverovatno, pobornici tradicionalne medicine tvrde da konzumiranje grčkog semena kod žena može uticati na rast grudi, baš zbog fitoestrogena. Zbog povoljnog delovanja na matericu treba je konzumirati nekoliko dana pre porođaja jer podstiče kontrakcije i olakšava čin rađanja.

Seme božje travice ima izuzetno veliku nutritivnu vrednost, jer sadrži pravo bogatstvo proteina, minerala, vitamina i fitonutrijenata. Obavezan je sastojak karija i drugih začinskih mešavina, posebno popularnih u Indiji i zemljama Srednjeg istoka. Lekovita je zbog specifičnih jedinjenja kolina, trigonelin diosgenina, jamogenina, tigogenina i neotigogenina. Sadrži i dragocene minerale bakar, gvožđe, magnezijum i mangan. Upravo, svi ovi navedeni sastojci deluju smirujuće na bebu koja sisa, snabdevaju je vrlo važnim gvožđem i pomažu da lakše dobiju na težini. Deluje povoljno i na muškarce jačajući seksualnu moć.

Najčešće se konzumira u vidu čaja, koji se spravlja tako, što se 2 kašičice semenki stave u 2dl hladne vode. Sadržaj se prokuva, a onda ostavi da odstoji poklopljen 20 minuta uz povremeno mešanje. Potom se čaj procedi i pije lagano u malim gutljajima. Delotvoran je za izbacivanje viška sluzi iz sinusa, grla i respiratornih organa. Takođe, greje telo i stimuliše metabolizam jetre i bubrega.

Delotvornost grčkog semena se ispoljava i kod dijabetesa, jer uspostavlja ravnotežu šećera u krvi zahvaljujući karakterističnoj aminokiselini 4- hidroksil- izoleucin, koja kontroliše lučenje insulina. Istovetni učinak postiže i u snižavanju holesterola u krvi. Pojedina istraživanja potvrđuju da je dovoljno desetak dana uzimanja 50g piskavice dnevno, u vidu samlevenog praha, da bi se holesterol i šećer snizili za trećinu.

Osim holesterola smanjuje i nivo masnoća u krvi, sprečava nastanak ateroskleroze i stvrdnjavanje arterija, pa samim tim čuva ceo kardiovaskularni sistem. U ove svrhe, dnevno, za isti vremenski period, treba uzimati najviše 20g semena.

OBLOGE I PRAH

Obloge- Piskavica je veoma delotvorna u vidu obloga dobijenih od čaja. Koristi se kod lečenja gihta, teških čireva na koži, fistula, gnojenja kostiju i otvorenih rana na nogama. Ovako spremljene obloge na zdravoj koži uklanjaju svaku vrstu nečistoća, čineći je lepšom i mlađom.

Prah- Samleveno grčko seme poboljšava varenje. Da bi se dobio željeni efekat treba uzimati pola kašičice 2 puta dnevno. A popijena cela kašičica samlevenog praha sa vodom, 3 puta dnevno pre jela, jača organizam u celosti. Samlevene semenke predstavljaju i dobar laksativ. Za ovu svrhu treba razmutiti u 2,5dl vode kašičicu samlevenog semena, a piti jednom do tri puta dnevno.

novosti.rs


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Alternativno lečenje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Božićni poklon, porođaj za poželeti

Beba plače, plače, ne prestaje, rana boli, problemi oko dojenja, a onda se bol smanjio. foto.mama Tina  Jedino što sam...

Ovde ona samohrana mama,koja vam je poručila da ZABORAVITE NA ABORTUS! Moj nastavak sledi baš ovako..

"Eva je prohodala,zna reći mama tata_baba_ .. foto-mama Jovana Posle svega što se izdešavalo,nisam imala baš želju za muškarcem,šta više..Kad...

REZULTAT ODMAH VIDLJIV: Napravi sama ELIKSIR za sjajnu kožu i ravan stomak

Od ubrzavanja metabolizma, do poboljšanja izgleda kože i smirivanje stomaka, napici bazirani na začinima mogu dosta toga da učine za...

DAMICE PRAVE! Ovo su najpopularnija IMENA za devojčice, sve mame ih OBOŽAVAJU!

Vrlo su česta u poslednjih godinu dana. Novopečeni roditelji se najčešće odlučuju za internacionalna imena koja se mogu izgovarati lako...

Close