ČOVEK KOME SE SVET KLANJA Svetski priznati doktor ženama bez materice pomaže da POSTANU MAJKE

February 17, 2019 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Sada već pretprošle, 2017. godine, kada je žena iz Srbije donirala matericu sestri bliznakinji u centar zbivanja je dospeo i doktor heroj koji je nesvakidašnju operaciju obavio, naravno uspešno. Reč je o doktoru Milanu Milenkoviću koji je u petak odlikovan Sretenjskim ordenom.

Doktor Milenković čini se da ima najlepši posao na svetu. On je šef odseka za kancer i fertilitet na Klinici za ginekologiju u Geteborgu, gde ženama koje ostanu bez materice i jajnika pomaže da postanu majke. Tako je i jedna od sestara bliznakinja iz Srbije zahvaljujući svojoj sestri postala majka nakon izvršene složene operacije u Tiršovoj.

Tu složenu operaciju koja je trajala 16 sati obavio je međunarodni tim od 25 vrhunskih hirurga iz Švedske, SAD, Izraela i Srbije. Operaciju su predvodili prof. dr Mats Branstrum iz Univerzitetske bolnice u Geteborgu i dr Stefan Tulijus, profesor sa Harvarda, šef transplantacione hirurgije. Tim su činili i stručnjaci iz Geteborga – dr Pernila Dom Keler, dr Niklas Kvanstrum i lekari iz SAD, Izraela i Srbije. U timu iz Švedske bio je i dr Milan Milenković iz Univerzitetske bolnice, koji je danas odlikovan.

Ljubav prema poslu i istraživanju presudila je da ovaj zaljubljenik u medicinu ode iz Srbije 2001. godine, posle završene specijalizacije iz ginekologije u Gradskoj bolnici na Zvezdari.

Prvo je radio u Norveškoj, a onda je 2006. godine počeo doktorske studije na Univerzitetu u Geteborgu, gde i sada radi. Život u Švedskoj opisuje u tri reči – prilagođen običnom čoveku.

– Nema redova, ne morate da čekate za pasoš ili ličnu kartu, administracija se trudi da pomogne ljudima. Dosta se ulaže u obrazovanje i nauku – rekao je on u ranijem razgovoru za “Blic”.

O povratku u Srbiju trenutno ne razmišlja.

– Ali dolazim često. Tu su mi roditelji, prijatelji koje znam 30 godina. Moj najstariji sin Nikola radi u Srbiji posle završenog fakulteta u Americi. Pored njega, imam još dvoje dece, Filipa i Aleksandra, i suprugu Mirjanu – dodao je tada.

Kao i svakom zaljubljeniku u posao, san mu je da unapređuje medicinu i da pomogne svim ženama koje su zbog bolesti ili prirodnih nedostataka unapred otpisane kao majke.

Imamo i druge projekte, na primer kako pomoći ženama koje su pre vremena izgubile funkciju jajnika. Kod žena koje imaju partnera može se uraditu vantelesna oplodnja i zamrzavanje oplođenih jajnih celija, odnosno embriona koji se mogu vratiti u matericu posle izlečenja od karcinoma. Kod žena bez partnera mogu se zamrznuti jajne ćelije koje se kasnije mogu oploditi u laboratoriji i vratiti u matericu – pun entuzijazma objasnio je tada Milenković.

Transplantacija po kojoj je postao poznat široj javnosti je presađivanje materice žene njenoj sestri bliznakinji i obavljena je u martu 2017. godine. Pacijentkinja se porodila u Bolonji i nazvala je sina Lazar.

– Beba ima šest meseci, ja sam je video pre nekoliko dana, beba je dobro, lepo se razvija. Par ima još desetak embriona koji su zamrznuti u Stokholmu – rekao je ovaj hrabri lekar koji radi i na Univerzitetu u Stokholmu, član švedsko-srpskog tima za presađivanje materice.

izvor.blic


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi:

Kategorija: Zanimvljivosti

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Danas se slavi Sveti Simeon, zaštitnik dece: Roditelji ovim rečima treba da se pomole ! Ovom molitvom za zdravo dete a ovom za bolesno

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju dan Svetog Simeona Bogoprimca i Svete Ane. Sveti Simeon bio je jedan od...

Ostavila bebu kod svekrve na nekoliko sati: Kada je došla po nju, ostala je u šoku šta je zatekla!

Jedna majka je ostala jako iznenađena, ali i iznervirana nakon što je dala svoju devojčicu na čuvanje svekrvi, odnosno, maćehi svoga...

NAPROTIV ! Majka ćerki ne treba da bude prijateljica: Psiholog otkriva zašto je ovo najveća greška u vaspitanju!

Ovo je najteži zadatak savremenog roditeljstva FOTO. pixabay.com „Kada govorimo o najčešćim greškama u odgajanju ženskog deteta, prvo što mi pada...

U čačanskoj bolnici jutros preminulo dvoipogodišnje dete, sumnja se na GRIP

Dvogodišnje dete preminulo je rano jutros u čačanskoj bolnici usled respiratornih problema, a kako saznajemo postoji sumnja da je smrt...

Close