ČUDESNA PRIČA O SRPSKIM PALČIĆIMA Najmanja beba među njima rođena je sa samo 350 grama, izborili su se za život i ZASLUŽUJU NAŠE DIVLJENJE

March 13, 2019 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Prevremeno rođene bebe su jedinstvena čuda života. One su od svog prvog udisaja počele tešku borbu za život zbog čega su možda najveći borci među nama. I zato svi treba da im se divimo! Ovo je priča o najmanjim srpskim bebama, među kojima je i prava Palčica rođena sa svega 350 grama!

Srpska Palčica

Početkom 2018. godine rođena je najmanja beba ikada u Srbiji, takozvana “srpska palčica”, teška svega 350 grama. Rođena je prevremeno, čak 12 nedelja pre termina, početkom ove godine u GAK “Narodni front”. Posle duže od četiri meseca života u inkubatoru, u Institutu za neonatologiju, ona je uspešno prebrodila sve zdravstvene prepreke. Majci najmanje srpske bebe porođaj je krenuo u 28. nedelji trudnoće, od 40 koliko ona obično traje. Trudnoća se vodila kao visokorizična, a beba je imala zastoj u rastu.

Srpska palčica – velika devojka

Blic”, ona sada ima 4,5 kilograma, lepo napreduje i polako sustiže svoje vršnjake.

– U početku smo bili uplašeni. Sa druge strane, imali smo veliku pomoć doktora iz Instituta za neonatologiju i ostalog medicinskog osoblja iz te ustanove. I uspeli smo da se izborimo zajedno sa našom devojčicom, koja je volju za životom pokazala od samog rođenja – navode mama i tata najmanje srpske bebe.

Oni priznaju da su taj strah osećali sve vreme, ali on je potpuno nestao u momentu kada su svoju bebu uzeli u ruke posle njenog boravka u inkubatoru.

Standardna garderoba i oprema za bebe čak i najmanji broj, za ovu hrabru i jaku devojčicu bili su ogromni, pa su im, kako naglašavaju roditelji, garderobu i cucle sve vreme tokom boravka u Institutu za neonatologiju obezbedili u toj ustanovi.

Vuk Grujičić je na rođenju imao samo 470 grama

Vuk Grujičić je sada šetogodišnji dečko, ali još pamte građani Srbije njegovo rođenje 25. maja 2012. godine, u GAK Višegradska. Rođen je prevremeno, dobio je ocenu 0, ali je rešio da preživi. Do prevremenog rođenja došlo je greškom lekara, jer je doktorka koja je vodila trudnoću majci Aleksandri na poslednjem pregledu previdela da joj kaže da je otvorena tri prsta i da joj je plodova voda zamućena. Vukov oporavak traje dugo, a napredak je usporilo i to što mu nije na vreme oktivena epilepsija. Cela Srbija ga danas bodri da načini svoje prve korake.

Vuk sa tatom


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , ,

Kategorija: priče o prevremeno rodjenim bebama

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
NAJBOLJI SAVETI : SPREČITE FRAS DETETA !!

Kako pomoći detetu i kako ih sprečiti? Sa dolaskom jeseni stižu i infekcije, a neretko su praćene visokom temperaturom. Jedna...

VREDNO ČITANJA ! : Da odgajite sina Muškarca!

On ima tri godine, i od njegovog „mama, ja te mnogo volim“, rastapa se srce i muti se um. Jedino...

11 ilustracija zbog kojih će roditelji male dece istovremeno želeti i da se smeju i da plaču!

Nekima jutro ne počinje bez šolje kafe. Ali, roditeljima jutro ne počinje bez dečijeg plača. Od trenutka kada otvore oči,...

Najveća beba rođena u Severnoj Makedoniji!

Ovo je za Makedoniju rekord nad rekordima ! foto. THINKSTOCK Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Skoplju rodila se...

Close