ČUVENI PSIHOLOZI : Vaspitanje od pelena !!

December 21, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Ako pokušate da ga opravdate tako što ćete reći da je previše malo da biste ga naučili disciplini, znajte da grešite. Ovo je zapravo pravo vreme da ga upoznate sa konceptom dobro-pogrešno.

Skrenite im pažnju
U ovakvim situacijama izbegavajte da povisite ton, jer će to mališana uznemiriti ili ga zaintrigirati. Umesto toga ga brzo i smireno zainteresujte za nešto drugo. Ako dete počne da se penje po naslonu fotelje, polako ga spustite na pod i uzmite knjigu da mu pročitate priču. Usmeravanjem pažnje na druge stvari ne samo da sprečava neželjeno ponašanje, već i uči da neke stvari nisu dozvoljene.

Budite uporni
Iako mislite da je bezopasno ako samo jednom dozvolite detetu da pojede kolačić pre večere, ali znajte da ispunjavanjem ovog zahteva dajete jasan signal da će “upaliti” i sledećeg puta. Važno je da postavite granice i da ih se pridržavate. Bitno je da oba roditelja budu složni u tome, kako ne bi zbunjivali dete.

Izbegavajte “ne”
Ako vašem mališanu sve vreme govorite “ne”, ono će početi da ga koristi kada ne želi nešto da uradi. Negativnu rečcu sačuvajte samo za situacije kada je bebina bezbednost ugrožena, na primer ako želi da otvori vrata rerne. U ostalim prilikama malo povisite ton i jasno recite šta bi trebalo da uradi. Umesto da kažete: “Ne! Ne diraj to, ne skidaj cipele na ulici”, efektnije je: “Sačekaj da dođemo kući pa ćeš da izuješ cipele”.

Na kraju, ne zaboravite da deca više uče dok gledaju nego dok slušaju, pa im pokažite kako da nešto urade. I, obavezno ih pohvalite kada su dobro i poslušni!

izvor.

JOŠ ODLIČNIH TEKSTOVA


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Deca

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Veoma je važno da ovo pročitate: Danas je Sveti Nikola i obavezno morate da uradite jednu stvar

Za velikog svece vezuje se mnogo običaja. Pravoslavni vernici danas slave Svetog Nikolu, najveću porodičnu slavu u Srbiji. Za ovog...

Crkva neće dozvoliti da se razvedete ako ste uradili ovo tokom braka!

Ako želite da se ponovo oženite i to u crkvi, a pri tome ste već razvedeni, prvo morate od crkve...

SAVET SRPSKOG DOKTORA: Dajte deci da jedu masnoće, sir, ajvar, namažite im hleb! BILO ŠTA, SAMO NE…

U poslednje vreme dijete su postale veoma popularne, ali one i dalje nisu zdrave i ne savetuje se njihova primena,...

VAŽNO JE DA ZNATE : Da beba baš u ovim položajima i uslovima treba da spava !

Univerzitetska klinika Hajdelberg objavila je preporuke za spavanje novorođenčeta i odojčeta, koje vam prenosimo. 1. Spavanje na leđima, nikako ne...

Close