Isključivo i produženo dojenje

0 124

Često se pojavljuju nedoumice šta znači isključivo dojenje, šta je to produženo dojenje i do kada treba dojiti (uobičajena predrasuda kod nas je da dete treba da prestane da doji sa godinu dana)… Pa da razjasnimo neke termine:

dojenje2

Zašto šest meseci isključivo dojenje?

U toku prvih šest meseci od rođenja bebe mamino mleko u sebi sadrži sve potrebne sastojke koji zadovoljavaju sve bebine potrebe kako za hranom tako i za pićem tj unosom tečnosti.  Mamino mleko štiti bebu od najčešćih zdravstvenih problema kao što su stomačni problemi poput dijareje (proliva), upala uha, upale pluća…

Šta je to isključivo dojenje?

Isključivo dojenje podrazumeva da beba u svoj organizam ne unosi ništa osim maminog mleka. Kod isključivog dojenja se bebi ne daju: voda, čajevi, adaptirano mleko, kašice, sokići… Jedini izuzetak su lekovi, sredstva za rehidrataciju, vitamini, minerali i to isključivo po preporuci lekara.

Koliko dugo je preporuka da se isključivo doji?

Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se isključivo dojenje praktikuje prvih 6 meseci od bebinog rođenja.

Zašto se preporučuje isključivo dojenje u prvih šest meseci?

 Preporučuje se isključivo dojenje u toku prvih šest meseci kako bi bebe dobijale u težini u svom ritmu, kako bi se razvijale na najzdraviji način i da bi bile što bolje zdravije i otpornije.

 

 Produženo dojenje

 

Koje su preporuke kada je dužina dojenja u pitanju?

 

Preporuke su sledeće:

  • Isključivo dojenje u prvih šest meseci
  • Od šestog  meseca pa do prvog rođendanapostepeno uvoditi u ishranu bebe i nemlečnu hranu iako se nesme zaboraviti da je mamino mleko bebina OSNOVNA HRANA.
  • Nakon navršene godine  mamino mleko je i dalje idealno mleko za bebu. Nema potrebe da počinjete sa uvođenjem kravljeg ili bilo kog drugog mleka.

Koliko dugo dojiti?

Dojite onoliko dugo koliko vama i vašem detetu prija.

Ne dozvolite da vaša okolina utiče na to koliko dugo ćete dojiti dete. Pošto svo vreme pričamo o standardima Svetske zdravstvene organizacije onda da napomenem da je njihova preporuka da se doji dve godine a i duže ako to odgovara mami i bebi.

Mleko ne može da se pokvari ili postane nekvalitetno i nepotrebno ako je  dete napunilo godinu ili dve. Ono je i dalje savršeno i pomaže kao i ranije i pravilnom rastu i razvoju. U ovom uzrastu dete već ima raznovrsnu ishranu i nema ni jednog opravdanog razloga da kao poslasticu i dopunu ishrani ne dobije i podoj

izvor:http://dojenje.roditelj.org

 

 

Komentara
Loading...