banner ad

JAKO VAŽNO : Zaštitite dete od trovanja hranom

July 18, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Kampilobakterioza je crevna zarazna bolest koja je vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u razvijenim zemljama, a kod nas se iz godine u godinu javlja sve češće i najviše tokom leta.

Bolest se češće registruje kod dece mlađe od pet godina, a ukoliko se ne leči može da ostavi posledice.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine od polovine maja do 21. juna na području Pokrajine registrovano je 38 obolelih od zapaljenja creva koje izaziva bakterija kampilobakter, što je za 60 odsto više u odnosu na period od polovine aprila do polovine maja, kada je bilo 15 slučajeva, a čak za trećinu više u odnosu isti period prošle godine, odnosno od polovine maja do polovine jula 2016. godine

Kampilobakterioza se obično javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim porodičnim epidemijama. Enteritisi prouzrokovani ovom bakterijom prošle godine u Vojvodini registrovani su kao pojedinačna oboljenja bez utvrđene epidemiološke povezanosti, osim u jednoj epidemiji u kojoj je obolelo 16 osoba.

BOLEST KOJA SE PRENOSI : Impetigo – infekcija kože

“Inkubacija traje u proseku od dva do četiri dana. Bolest se odlikuje naglim početkom, povišenom telesnom temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i slabošću i malaksalošću, bolovima u trbuhu, što je praćeno povraćanjem i učestalim prolivastim stolicama. Stolice su vodenaste, neprijatnog mirisa sa primesama krvi, sluzi i gnoja. Broj stolica se kreće od 10 do 20 u toku jednog dana, a bolest traje obično od tri do pet dana”, kaže šef Odseka za epidemiološki nadzor nad zoonozama, vektorskim i crevnim zaraznim bolestima u Institutu za javno zdravlje Vojvodine prim. dr Snežana Medić.

Dodaje kako nelečenje kampilobakterioze može da dovede do komplikacija, poput reaktivnog artritisa, sindroma iritabilnog kolona, kao i Gijen-Bareovog sindroma.

Kampilobakterioza je bolest koja se na čoveka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog porekla, a uzrokuje je gram-negativna bakterija iz roda kampilobakter.

“Najčešće namirnice koje su izvor zaraze za kampilobakterioze su životinjskog porekla, odnosno potiču od zaražene životinje. Najviše je zastupljena živina, a zatim svinje, ovce i goveda. Uzrok zaraze je ređe nepasterizovano ili neprokuvano mleko”, navela je dr Medić.

Najbolja prevencija crevnih zaraznih bolesti je bezbedna priprema hrane, to jest bezbedno rukovanje namirnicama. Važno je i redovno pranje ruku i održavanje lične higijene, kao i higijene prostora u kojem se priprema hrana i obrađuju namirnice.

izvor. dnevnik .rs

Sud priznao da MMR vakcina uzrokuje autizam!

Save

banner ad
loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , , ,

Kategorija: Deca, Dečije bolesti, Pedijatrija

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Close
Read previous post:
Kako sam dojenu bebu naučila da prespava celu noć? – Moderne mame

Pre nego što krenete sa osuđivanjem i pre nego što me nazovete lošom majkom koja želi da se naspava i...

Mame otkrivaju: 5 stvari koje su me iznenadile nakon porođaja

Jedna mama odlučila je da podeli svoje iskustvo i objasni koje promene su je najviše iznenadile od trenutka kada se...

Koliko smo mi žene jake to ni same ne znamo dok nas život ne stavi u situaciju da biramo između dece i života..

Evo jedna priča o jednoj ženi...ta žena nije obična žena to je žena super heroj...i iako mi to ne vidimo...

Još više razočarana odlazim kući, kako sam puno očekivala, a nikakvo objašnjenje ni ništa nisam dobila…

Evo i ja svoju priču da podijelim sa vama... Godinu dana pokušavanja da ostanem u drugom stanu, svaki put neuspješno......

Close