Kad pročitate ovo više nećete posmatrati bananu na isti način

0 136

Banane sadrže 3 vrste šećera: saharozu, fruktozu i glukozu.

Monkey-banana

Banana nam u značajnoj meri podstiče enrgiju. Istraživanja pokazuju da samo 2 banane na dan obezbedjuju dovoljno energije potrebne za naporne vežbe u trajanju od 90 minuta. I nije ni čudo što je banana broj 1 medju voćem koje koriste svetski poznati atletičari. Ali nije samo energija to što dobijamo od banana. One takodje pomažu i u sprečavanju nekih bolesti, a takodje su važan sastojak ukoliko se odlučite na neku dijetu.

Depresija

Prema najnovijim istraživanjima medju ljudima koji pate od depresije, mnogi su se osećali bolje ukoliko pojedu bananu. Banana sadrži jednu vrstu proteina , tryptophan, koji telo pretvara u serotin koji pomaže da se opustimo, popravimo raspoloženje i osećamo se srećnije. Zaboravite tablete- jedite banane. Vitamin B6 koga ima u bananama reguliše nivo glukoze u krvi i to utiče na bolje raspoloženje.

 

Anemija

Bogata gvoždjem, banana stimuliše proizvodnju hemoglobina u krvi, i samim tim leči anemiju.

Krvni pritisak

Ovo tropsko voće je bogato kalijumom, a nema soli, tako da je idealno za krvni pritisak. Ukoliko jedete dovoljno banana smanjićete rizik od problema sa pritiskom i moždanim udarom.

Snaga mozga 200 studenata u Engleskoj jelo je za doručak, ručak i užinu banane i rezultati na ispitima su im bili prilično dobri. Istraživanja su pokazala da je kalijum, upakovan u ovo voće, taj koji je pozitivno uticao na studente tokom učenja.

Zatvor

Ukoliko imate problema sa zatvorom, nisu potrebni nikakvi laksativi, banane će vam pomoći.

Mamurluk

Najbrži način da pobedite mamurluk je da napravite milkšejk od banane, i da ga zasladite medom. Banana smiruje stomak a pomoću meda nadoknadićete nivo šećera, a mleko će rehidrirati vaš sistem.

Gorušica

Ako patite od gorušice, banana će vam pomoći jer deluje protiv kiselina i stvara vam olakšanje.

Jutarnje mučnine Ako jedete banane izmedju obroka one će vam pomoći da vratite šećer u normalu, što će sprečiti mucnine.

Ujed komarca

Ukoliko vas ujede komarac ili neki insekt, to područje istrljajte unutrašnjom stranom kore banane. Sprečava svrab i iritaciju.

Nervni sistem

Banana je bogata vitaminom B što pozitivno deluje na nervni sistem.

Čirevi

Banana se koristi kao dijetalna hrana kod intestinalnih bolesti zbog svoje mekoĆe i glatkosti. To je jedino presno voĆe koje neutraliŠe kiseline i smanjuje iritacije sluzokože želuca.

Promene temperature Mnogi smatraju bananu hladnim voćem koje može da smanji i fizičku i emotivnu teperaturu buduće majke. Na Tajlandu, na primer, trudnice jedu banane, da bi bile sigurne da njihovo dete kad se rodi neće imati visoku temperaturu. Pa banana zaista i jeste jedan od prirodnih lekova. Kad je uporedimo sa jabukom: 4 puta više ima proteina, 2 puta više ugljenih hidrata, 3 puta više fosfora, 5 puta više vitamina A i gvozdja i 2 puta više ostalih vitamina i minerala. Takoje bogata i kalijumom. I zato treba da se držimo izreke:

“Jedna banana na dan i doktor nam ne treba.”

Odlično zar ne ? AKO VAM JE OVAJ TEKST KORISTIO PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA :* HVALA

 

Komentara
Loading...