Lekovita dunja – smanjuje stres i čuva kožu

0 98

„Kraljica jeseni“ – dunja, pored toga što je ukusna voćka, obiluje vlaknima, sadrži vitamin Ce, vitamine Be kompleksa, tijamin, riboflavin i piridoksin, a od minerala bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum. Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, a čaj od njih pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice.

dunja

Mirisna dunja, latinskog imena Cidonia oblonga, služi kao simbol plodnosti još od starih vremena.

Marmelada se u početku pravila samo od dunja. Međutim, na dunju ne treba gledati samo kao na ukrasno voće, već i kao na lek.

Dunja je niskokalorično voće koje na 100 grama sadrži samo 57 kalorija.

Obiluje vlaknima, sadrži vitamin Ce, vitamine Be kompleksa, tijamin, riboflavin i piridoksin, a od minerala bakar, gvožđe, kalijum i magnezijum.

U nekim izvorima se navodi da semenke dunje sadrže vitamin Be 17, jedan od najlekovitijih prirodnih lekova protiv raka.

- Advertisement -

Svakodnevno konzumiranje dunje pokazalo se da je blagotvorno kod tuberkuloze, insuficijencije jetre, proliva, dizenterije, čira na želucu, kao i kod bolesti jetre i očiju.

Visoka koncentracija dijetalnih vlakana pomaže kod mršavljenja. Kod problema s crevima ili želucem nema boljeg leka od kompota.

Sok od ove voćke pomaže kod kardiovaskularnih, respiratornih i gastrointestinalnih poremećaja, a njeni antioksidansi znatno smanjuju rizik od raka.

Dunju možete još iskoristiti i kao osveživač prostora – jednostavno je stavite tamo gde želite da lepo miriše.

Zahvaljujući visokom procentu sluzi, semenke dunje neguju i hidriraju kožu i regulišu proces prirodnog hidriranja, zbog čega postaju sve zastupljeniji sastojak u kozmetičkoj industriji.

Preporučuju se kao jedno od najboljih sredstava protiv dekubitusa, opekotina, ispucale kože, svraba i kao obloga za „upaljene oči”.

U oralnoj primeni čaj od dunjinih semenki pomaže u oslobađanju od stresa i nesanice. Pomaže i kod upala usne duplje i ždrela, i kao sredstvo za ublažavanje bolova.

izvor:blic

Komentara
Loading...