MAME MNOGO GREŠITE !Ukoliko ovo radite detetu dok se igra u parku prestanite !

April 25, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Noćna mora svakog roditelja je da će njegov potomak maksimalno da iskoristi prirodne resurse parka ili prirode. To jest: blato, zemlju, pesak, prašinu, bare… Jer, zaboga, šta ćemo da radimo sa prljavom, umazanom decom? Ovde stanite. Premotajte unazad. Pustite ih. Pustite ih da se valjaju u blatu i da šljapkaju po baricama. To je radost. Njihova.

Taman ste ih obukli u čisto i izašli da udahnete prolećni vazduh, ali u sekundi, to dete je u blatu/bari/pesku. Dok se ono valja i ciči od sreće, vi čupate kosu i razmišljate o parazitima, prljavom parketu i mokrim nogama.

Ali, detinjstvo nije isto iz vaše i iz vizure vašeg deteta.

Iz vizure vašeg deteta, detinjstvo je sve ono u čemu ste i vi uživali pre nego što ste postali odrasli i roditelji. I vi ste gnječili blato rukama, i vi ste sigurno hodali po pesku i jurili u bare na prvi nagoveštaj kiše. I vi ste zdravi i pravi i ništa vam ne fali.

Zašto onda mislite da će nešto faliti vašoj deci?

Pedijatri i psiholozi slažu se da su deci potrebne granice kada je u pitanju disciplina, ali ne i kada je u pitanju sloboda da rastu.

Pedijatri kažu da preterano održavanje higijene izaziva kontraefekat: slabljenje imuniteta, nastanak alergija, astme, ekcema. Nasuprot tome, deca koja koja se igraju u blatu i dolaze u kontakt sa mikrobima i ostalim malim ljigavim žiteljima bara i blata, imaju jak imuni sistem.

Drugo, ako pustite dete da istražuje da li u bari žive žabe, a u blatu gliste i kakvog je ukusa pesak, vi ustvari podstičete njegovu samostalnost i dozvoljavate mu da na sopstvenim greškama nauči da voda iz bare nije kao limunada, a da zemlja nema ukus čokolade.

Treće, razviće bliskost sa prirodom. U borbi protiv omraženih mobilnih telefona i igrica, dobar saveznik je priroda. Ako dete od malih nogu naučite da je lepše da vreme provedu napolju, na svežem vazduhu, među drvećem i ljudima, sasvim je verovatno da će kasnije pre birati da lep sunčan dan provede na otvorenom, umesto u zagušljivoj sobi prelazeći nivoe.

I da rezimiramo: u jednom engleskom vrtiću važi krilatica: “Ne postoji pogrešno vreme, već samo pogrešna odeća.”

Zato ih obucite u odeću koju ne žalite i pustite ih da na miru prave kolače od blata. Uostalom, imate i vi keca u rukavu.

izvor. zena.blic.rs


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: ,

Kategorija: Deca

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Slaviti telo posle porođaja- za to nam je potrebna pozitivna inspiracija

Pripremila sam vam jedan divan tekst da vam kažem koliko ste prelepe takve kakve ste . Nepadajte u očaj zbog...

POROĐAJ ‘PRIČA ‘POSVETA MOM SINU DARISU

Ogromna, velikih otečenih nogu, šetam do mame-moram popiti kafu i pojesti onu dobru, veeliku baklavu što je majka spremila jer...

Njen poklon tera suze na oči: “Moj brak nije uspeo, ali sam uspela da se izborim za tebe

Razvodi su traumatični za sve članove porodice, decu pogotovo. Zato je Karen Bersdli odlučila da svojoj dvadesetogodišnjoj ćerki održi važnu...

10 modernih imena za devojčice koja imaju prelepo značenje

Postoji hiljade imena za ženske bebe. Možda vam se dopadaju starinska imena, ali ako pak želite neko modernije ime, ova...

Close