Najčešće greške RODITELJA ! prilikom vožnje deteta u kolima

November 28, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Dragi roditelji, bez obzira na to u kom auto-sedištu vozite vašeg mališana, znajte da će ono svoju funkciju u potpunosti obaviti isključivo ako se koristi pravilno. Ovo je 10 najčešćih grešaka koje roditelji prave, te ukoliko ih izbegnete, možete spasti život svom detetu.

GREŠKA 1: Postavljanje deteta u krilo

Svako ko misli da je prilikom vožnje automobilom dete najsigurnije u njegovom naručju, u potpunoj je zabludi. Čak i najsitnije dete će prilikom sudara biti istrgnuto iz vašeg naručja od sile udara.

GREŠKA 2: Vezivanje istim pojasem

Čak i u slučaju kada roditelj veže pojas zajedno sa detetom, on ih oboje izlaže riziku jer će prilikom sudara krupnije telo smrviti manje. Takođe, sigurnosni pojas može biti postavljen u loš položaj.

GREŠKA 3: Sigurnosni pojas deteta nije dovoljno čvrsto vezan

Uvek proverite da li je sigurnosni pojas na dečjem auto-sedištu pravilno vezan i da nije previše labav.

GREŠKA 4: Dete u nosiljci na zadnjem sedištu

Postavili ste nosiljku s detom na zadnje sedište? To NIKADA ne treba činiti. U slučaju frontalnog sudara sile će povući bebu unapred i izbaciti je iz nosiljke.

GREŠKA 5: Nekorišćenje sigurnosnih pojaseva auto- sedišta ili izbegavanje korišćenja sigurnosnih pojaseva auto-sedišta

Staviti dete u auto-sedište, a pri tom ga ne vezati sigurnosnim pojasevima auto- sedišta isto je kao i voziti ga van sedišta. Jer u slučaju sudara, čak i pri najmanjim brzinama, dete neće ostati zaštićeno, što može rezultirati smrtnim ishodom.

GREŠKA 6: Aktiviran prednji vazdušni jastuk

Dečja auto-sedišta nikada ne treba postavljati na prednje sedište vozila ako je prednji vazdušni jastuk aktiviran, jer tada u slučaju sudara može doći do ozbiljnog povređivanja. Postavite dečje auto-sedište na suvozačevo sedište vozila samo ukoliko je vazdušni jastuk deaktiviran!

GREŠKA 7: Auto-sedište grupe 0+ montirano u smeru vožnje

Ukoliko montirate dečje auto-sedište grupe 0+ u smeru vožnje, u slučaju sudara možete imati ozbiljne posledice čak i sa fatalim ishodom. Naime, kod frontalnog sudara u toj poziciji detetu se može slomiti vrat, jer je dečja glava i dalje nesrazmerno velika u odnosu na telo. Iz tog razloga su auto-sedišta grupe 0+, bez izuzetaka, dizajnirana za postavljanje u smeru suprotnom od smera vožnje.

GREŠKA 8: Pogrešno postavljeno auto-sedište

Vaše dete može biti izloženo riziku od smrtnog ishoda ukoliko auto-sedište nije pravilno postavljeno, pojas nije pravilno vezan ili nije dovoljno zategnut. Generalno, što je dečje sedište bolje pričvršćeno za sedište vozila, obezbeđuje se veća zaštita.

GREŠKA 9: Nepravilna upotreba

Ukoliko je na dečjem sedištu vršena bilo kakva modifi kacija, npr. u tekstilnim ili pokretnim delovima, sigurnost vašeg deteta više nije zagarantovana. Delovi koji nedostaju takođe mogu uzrokovati fatalne posledice. Dovoljno je da nedostaje samo jedan šraf pa da se sedište polomi prilikom sudara.

GREŠKA 10: Loše održavano sedište

Dečje sedište nije pogodno za visinu i težinu deteta, ili je zastarelo i sadrži mikropukotine koje nisu vidljive golim okom, što je često slučaj sa već korišćenim auto-sedištima.

IZVOR.auto-sedista.rs

ODLIČAN TEKST ! PROČITAJTE I OVO


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Deca, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Trudnoća prirodnim putem i bockanje 2x dnevno!Rezultat 580 i nešto inekcija i beskonačna sreća! Pavle!💙🍀💞

U brak sam ušla iz velike ljubavi nakon 4 i po godine veze. foto. privatna arhiva mame Slađane Sa svega...

DANAS OBELEŽAVAMO BOŽIĆNE POKLADE: Dan za opraštanje i veselje, posle večere NE ZABORAVITE da uradite ovu stvar!

Danas, 27. novembra, održavaju se poklade, pred početak Božićnog posta, na dan Svetog Apostola Filipa. foto . profimedia Prema starom...

Porodila se mama hrabrost iz Podgorice: Posle bliznakinja sa Daunovim sindromom na svet donela još jednu DEVOJČICU

Juče oko 2 3časova Ilda i Irma su dobile seku INU, 3,2 kilograma, 51 centimetar dugačku. I eto posle višee...

Sledeća redovna kontrola ctg-a, govorim doktorici šta se desilo u bolnici, čekamo rezultate, ctg lošiji nego predhodne nedelje

Sada, kada je već prošlo malo vremena kad je moj bebac živ i zdrav i puni 3 mjeseca, mogu da...

Close