Neka pravila uvodjenja nemlečne dohrane

July 26, 2014 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Uvođenje nemlečne dohrane pre četvrtog meseca starosti bebe je NEPOTREBNO, a nakom šestog meseca NEOPHODNO.  Evo nekih pravila u vezi uvođenja čvrste hrane.

nemlecna -hrana

Svaka NOVA NAMIRNICA se uvodi pojedinačno na 3-4 dana, u početku malo, a potom se količina postepeno povećava do punog obroka. Nove namirnice se daju uvek u kasno prepodne, podne ili rano poslepodne kako bi se do večernjih sati ispratila detetova reakcija na ovu namirnicu..

Ukoliko se kod deteta neposredno nakon jela, ili nešto kasnije ALERGIJA NA HRANU, treba obustaviti davanje dotične namirnice i naknadno kontaktirati lekarsku službu.

 

HRANA se na početku daje specijalnim kašičicama za bebe, sa vrhom prekrivenim mekanim materijalom i sa dugačkom drškom. Nakon uvođenja čvrste hrane može se i mora započeti sa davanjem prokuvane VODE i to kašičicom, kasnije iz čaše.

Bebu NE HRANITI dok priča, plače, leži, hoda trči ili se igra. HRANITI bebu isključivo u sedećem položaju i to tako da uvek može da vidi lice osobe koja je hrani, a poželjno je da dete jede za stolom sa ostalim članovima porodice.

U prvoj godini detetovog života u njegovoj ishrani NE TREBA KORISTITI šećer i veštačke zaslađivače, med i proizvode od meda, čokoladu i slatkiše, belance, kikiriki (stapiće sa kikirikijem, smoki…), orahe, lešnike, bademe, plodove mora, semenke, kokice, čips, mineralnu vodu i gazirane napitke.

 

Više o ovome možete pronaći u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte, priručniku o uvođenju čvrste hrane odojčadima u kome su dati saveti i recepti za prvih 100 dana uvođenja čvrste hrane odojčadima.

 

 

 

 


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi:

Kategorija: Ishrana Odojčadi

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Limunova kora leči zglobove

Da li ste znali ?Evo i upustva Staviti koru od dva oljuštena limuna u teglu i prelijte je sa maslinovim...

Saveti kako da prestanete da vičete na svoju decu

Par saveta za roditelje kako da se kontrolišu i zadrže bes .PROČITAJTE 1. Budite pažljiv slušalac Izbegavajte da suviše osuđujete...

Da li je moje dete usamljeno?

Mnogo roditelja se često upita je li njihovo dete – usamljeno dete. Često pate jer i njihovo dete pati, jer...

Domaće jabukovo sirće (Recept)

Jabukovo sirće je najbolje napraviti od domaćih, zdravih jabuka i koristiti ga nefiltrirano i nepasterizovano. Zaista ga je jednostavno napraviti....

Close