Oporavak od porodjaja (SAVETI)

0 179
Odlični saveti
oporavak posle porodjaja
Šta da očekujem nakon normalnog porođaja?

Kada se porodite, osećaćete se čudno, s obzirom da nema više lopte u stomaku. Gubitak na težini izazvan izlaskom bebe, posteljice, plodove vode već je značajan, a kada tome dodamo i gubitak nakupljene tečnosti tokom trudnoće pojačanim mokrenjem i znojenjem teško je odjednom se privići na to.

Vaša materica se skuplja neposredno nakon porođaja, sa svoje veličine koja je pred porođaj bila 25 puta veća, na veličinu pre trudnoće. To je proces koji traje prvih mesec dana, u prvih dve nedelje materica je na polovini prethodne veličine, a do kraja četvrte nedelje se vraća na veličinu pre trudnoće. Svaki put kada dojite bebu, osetićete da se materica kontrahuje, zbog refleksa izazvanog lučenjem oksitocina koji istovremeno izaziva grčenje mišića mlečnih kanala i mišića materice.

Izlaskom bebe, unutrašnji organi (želudac, tanko i debelo crevo, bešika) se vraćaju na svoje mesto i može se desiti u prvih par dana da ne možete kontrolisati gasove ili stolicu.

Najintenzivniji uticaj na vaš organizam nakon porođaja ima nagli pad estrogena (nivo estrogena pada za 90% u odnosu na period pre porođaja). Primetićete da vam u prvih par meseci jače opada kosa, grudi postaju tvrđe i osetljive, uz pojavu kolostruma, prvog mleka izrazito bogatog proteinima i mastima, možete osetiti emocionalne uspone i padove (simptomi poznati kao »baby blues«), mada to stanje treba da se smiri nakon par nedelja. Ukoliko simptomi i dalje traju, javite se lekaru, jer može doći do pojave postpartalne depresije.

Da li sam posle porođaja smeštena zajedno sa svojom bebom?

Ukoliko se porodite vaginalno, prvih dva sata nakon porođaja provodite u porođajnoj sali, u okviru IV porođajnog doba. Ako na porođaju nije bilo komplikacija vaša beba je blizu vas. Ona se sada nalazi na grejnom stolu i vi, ako je vidite, možete posmatrati njene prve reakcije na svet oko sebe. Nakon toga, prelazite na porođajno odeljenje, gde ste smešteni sa svojom bebom i gde svoju bebu prvi put dojite.

Ako je porođaj bio teži po bebu, ili je završen vakum ekstrakcijom, pedijatar koji je prisustvovao porođaju može vašu bebu da prebaci na odeljenje za neonatologiju, gde će joj u prvo vreme biti omogućen intenzivniji nadzor, ili na odljenje intenzivne nege ukoliko to stanje vaše bebe zahteva.

Kod žena porođenih carskim rezom, deca se smeštaju na odeljenje za novorođenčad, s obzirom da majke u prvih par dana nakon carskog reza nisu dovoljno pokretne da bi mogle da se brinu o svom detetu.

Da li smem da jedem nakon porođaja?

Nakon vaginalnog porođaja, smete da jedete kada vas smeste na odeljenje, mada se u prvih par sati preporučuje nadoknada tečnosti. Možete piti vodu, prirodne sokove, uglavnom negazirana pića. Ukoliko ste jako gladni, ili je od poslednjeg obroka prošlo puno sati, možete pojesti keks ili voćni jogurt.

Da li smem da nosim pojas oko trbuha posle porođaja?

Nošenje pojasa posle porođaja se preporučuje čak i nakon carskog reza, jer on treba da potpomogne vaše trbušne mišiće koji su tokom trudnoće bili izuzetno rastegnuti. Pojas nosite kada ustajete, nema potrebe da se drži dok ležite ili dojite.

Kada da se javim na kontrolni pregled nakon porođaja?

Ukoliko nema tegoba, prvi pregled nakon porođaja je posle 6 nedelja. Na tom pregledu treba da se ustanovi vaše opšte stanje, meri se težina i krvi pritisak, uradi se pregled perineuma, vagine,  grlića i materice da bi se utvrdio stepen povratka u normalno stanje, te eventualno ultrazvučni pregled da se proveri šupljina materice.

Vašem lekaru reći ćete svoje nedoumice i postaviti pitanja vezana za teme koje vas zanimaju, a vaš lekar će vam reći da li je vreme da ponovo imate odnose sa partnerom.

Kada ću dobiti prvu menstruaciju nakon porođaja?

Dok dojite, nivo hormona koji reguliše lučenje mleka (prolaktina) je visok. Prolaktin se ponaša kao zaustavljajući faktor za hormone koji regulišu menstrualni ciklus, folikulostimulirajući hormon (>FSH) i luteinizirajući hormon (LH), tako da ne dozvoljava pojavu menstruacije. Kako mleko počne usahnjivati, FSH i LH počinju svoj ciklus i vi dobijate menstruaciju. Prve menstruacije mogu da budu neuredne, zbog još nedovoljno usopostavljene ravnoteže, no to se brzo reguliše. To što nemate menstruaciju, ne znači da ne možete ostati trudni. Obaveno koristite kontracepciju u periodu dojenja u dogovoru sa vašim lekarom.

Da li će moja vagina ostati razvučena i istegnuta posle porođaja?

Da li će se vagina posle porođaja vratiti u originalnu veličinu i čvrstinu zavisi od više faktora: veličine bebe koju ste rodili, broja porođaja, kao i da li radite Kegelove vežbe redovno. Na veličinu bebe ne možete uticati, broj porođaja je zajednička odluka, ali Kegelovim vežbama možete pomoći mišićima karličnog dna da se verate u svoj normalni tonus i time vratite elastičnost i čvrstinu vaginalnim zidovima.

Kegelove vežbe se izvode tako što je potrebno izazvati kontrakciju mišića karličnog dna (kao da hoćete da prekinete mlaz mokraće) i održati je u trajanju od 5-8 sekundi. Nakon 10-tak sekundi pauze, ponoviti kontrakciju. Ovo izvesti u seriji od 5-10 kontrakcija, nekoliko puta u toku dana. Počnite polako, pa kako osetite da mišići postaju čvršći, pojačajte i dužinu kontrakcije i broj vežbi.

Da li mogu da koristim tampone posle porođaja?

Ne, bar 6 nedelja posle porođaja. Vaša materica posle porođaja predstavlja mesto gde se do vraćanja na svoju veličinu i karakteristike pre trudnoće može najlakše dogoditi prodor moikroorganizama i izazivanje infekcije. Dokle god traju lohije i postoji iscedak iz materice, nemojte koristiti tampone. A i šta će vam?

Cipele su mi male od kada sam se porodila, da li su mi to porasla stopala?

Stopala vam nisu bukvalno porasla, mada je sasvim moguće da su cipele koje ste nosili pre trudnoće male. Delom je to zbog viška kilograma u trudnoći, delom zbog otoka i zadržavanja tečnosti u trudnoći, a delom pod uticajem hormona relaksina, koji omogućava razmekšanje ligamenata karlice i lakše spuštanje bebe u karlični kanal i samim tim i porođaj.

Sve se ovo povlači za par meseci nakon porođaja, tako da je kupovina novih cipela više uživanje nego potreba.

Kada mogu da se okupam u kadi posle porođaja?

Posle vaginalnog porođaja možete se kupati već sutradan, ukoliko niste imali epiziotomiju. Sa epiziotomijom treba sačekati nedelju dana da bi rana bar delimično zarasla.

Kada mogu da krenem na posao posle porođaja?

Ne treba počinjati sa poslom pre isteka 6 nedelja od porođaja. Naravno i nakon toga vraćanje na posao zavisi od vrste posla, njegove fizičke zahtevnosti, radnih sati. Uzmite u obzir da beba oduzima dosta vremena i snage. Nedostatak sna ili zamor mogu vas omesti u adekvatnom obavljanju posla, pa možete napraviti suprotan učinak ako se vratite na posao pre vremena.

Ukoliko na poslu imate razumljivog šefa, koji će vam dati pauzu kada to treba, ili dozvoliti da dojite na poslu, možete razmatrati odlazak na posao već posle šest nedelja od porođaja.

izvor teksta : bebac.com

PROČITAJTE JOŠ I OVO

Kontrolni pregledi mame posle porodjaja

PRIČA JEDNE MAME : Iskustvo drugog porodjaja

ZA MAME : 4 istine o telu posle porodjaja

 VAŽNO : SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRIRODNOM PORODJAJU
Komentara
Loading...