Ovo je stvarno važno: Saznajte da li može da se zatrudni tokom menstruacije?

September 6, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi.

okom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpušta jajnu ćeliju, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Tipično se ovaj proces događa 14 dana pre početka sledeće menstruacije, međutim to varira iz meseca u mesec čak i kod iste žene. Ponekad se ovulacija uopšte ne događa, pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus). Nakon ovulacije jajna ćelija se kreće prema materici kroz jajovod i tu se najčešće dešava oplodnja. Neoplođena jajna ćelija može živeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tokom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom maternice.

Žena će najverovatnije postati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno pre ili posle ovulacije. Spermatozoidi u polnim organima žene mogu preživeti nekoliko dana, tipično dva ili tri. U idealnim slučajevima mogu ostati vitalni čak i pet dana. Tako, ako je sperma odložena ranije, npr. tokom menstruacije ili neposredno nakon nje, može ostati u telu dok se stvore uslovi za oplodnju.

Osim sposobnosti preživljavanja spermatozoida, istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal ukazuje na drugi razlog zašto parovi ponekad zatrudne ako su imali odnos tokom menstruacije. Istraživanje pokazuje kako je “plodni prozor”, odnosno vreme tokom meseca kada žena može zatrudneti, vrlo teško predvideti kod većine žena.

Tokom tromesečnog istraživanja naučnici su prikupili podatke o hormonalnom i ovulacijskom uzorku grupe u kojoj je bila 221 zdravih žena koje su pokušavale da zatrudne. Pronašli su da je kod otprilike 2% žena imalo plodni prozor u prva četiri dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a 17% do sedmog dana. Svaki dan između 6. i 21. dana ciklusa je postojala prosečna verovatnoća od 10% za trudnoću. Osim toga, žene koje su imale prethodno pravilne cikluse imale su do 6% verovatnoću da budu plodne na dan kad je trebalo da počne menstruacija. Ovulaciju je bilo još teze predvideti ako žena ima neredovne menstruacije.

Istraživači su, stoga, zaključili da je teško precizno odrediti veme kad bi polni odnos trebao omogućiti (ili izbeći) trudnoću. Tzv. plodni dani su period kad je najverovatnije da će se dogoditi ovulacija, međutim tačno vreme kad se može zatrudneti tokom meseca je očito vrlo nepredvidivo za većinu žena. U navedenom istraživanju je kod svega 30% žena plodni prozor bio između 10. I 17. dana ciklusa, koji se obično navode kao plodni dani. Zbog toga je najbolje uviek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite da imate decu.

izvor.B92.net


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , , , ,

Kategorija: Trebate znati, Želim bebu

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
7 stvari koje NIKAKO ne biste smeli da radite posle carkog reza !!

Oporavak obično traje šest nedelja, a tokom tog perioda žena treba da vodi računa, odnosno da izbega neke aktivnosti, a...

Evo Šta se to dešava u telu žene dok se rađa beba?

Kada je žena neprestano u strahu od onoga što sledi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako...

Ćerka mi je na plaži pred svima rekla da sam DEBELA: A moj odgovor će DUGO PAMTITI

Deca uglavnom nemaju nameru da povrede druge, ali svejedno često umeju da kažu nešto što baš ume da zaboli. A...

Primetila je da ćerka ne liči NI NA KOGA iz porodice: Prisetila se događaja iz porodilišta, uradila DNK test i SAZNALA ISTINU

Pre dve decenije, dve žene našle su se u istoj porodiljskoj sobi. Obe su rodile dve preslatke devojčice i naravno...

Close