PEDIJATRI !LETO,LETOVANJE I BEBA : 5 Najčešćih pitanja

June 6, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Pre nego što sa vašom bebom krenete na letnji odmor, upoznajte se sa savetima stručnjaka o tome kako da letovanje bude što bezbednije za zdravlje vaših mališana.

Roditelji imaju brojne nedoumice o kupanju beba u morskoj vodi i izlaganju jakom letnjem suncu. Pedijatar Spomenka Mihić-Simović daje odgovore na najčešće nedoumice odraslih.

1) Da li beba sme da se kupa u morskoj vodi?
Iako za bebu ne predstavlja opasnost, boravak u moru ima zdraviju alternativu za najmlađe.
– Beba sme da se kupa u moru, ali se kao bolja varijanta preporučuje kupanje u bazenčiću koji treba da se napuni morskom vodom i da bude postavljen u prirodnom hladu. Temperaturu u bazenu je lakše kontrolisati nego temperaturu morske vode koja može da bude suviše hladna za bebe. Uz to, beba je na taj način pod stalnim nadzorom roditelja i potpuno sigurna – kaže pedijatar Spomenka Mihić-Simović.

2) Koliko dugo beba sme da bude u vodi?
Budući da nema neželjene efekte po bebino zdravlje, kupanje u morskoj vodi nema tačno određeno trajanje.

– Roditelji treba da sami osete kada je došao kraj kupanju. Sve dok je morska voda topla i bebi je prijatno da se kupa, nema razloga da se kupanje prekida. Naravno, roditelji ne treba da preteruju u ovome, već da sami procene koliko beba treba da bude u morskoj vodi. Svakako da ne treba da čekaju da beba počne da drhti ili poplavi – dodaje pedijatar.

3) Da li zaštitni faktor treba da se nanosi i dok smo u hladovini?
Letnje sunce je veoma štetno za bebe i one, prema mišljenju pedijatra, ne treba da se direktno izlažu njegovom dejstvu.

– Za bebu je najbolje da se nalazi u prirodnom hladu, ali i tada roditelji moraju da bebi namažu sredstvo sa zaštitnim faktorom 50, jer sunčevi zraci deluju i u hladovini. Mališani nisu ni pod suncobranom zaštićeni od sunca pa i u tim situacijama važe pomenuta pravila. Beba na sebi mora da ima pamučnu majicu i da se nikada ne nalazi direktno na suncu. Boravak u hladovini mora da bude između 10 i 17 časova – naglašava naša sagovornica.

4) Šta raditi kod ujeda insekata?
Pored sunca i hladne morske vode, opasnost za bebu predstavljaju i insekti.
– Ukoliko dođe do ujeda insekata, beba sme da se maže samo „fenistil“ mašću koja je antihistaminik. Upotreba drugih lekova se ne preporučuje, posebno ne onih na bazi kortikosteroida – ističe doktorka.

5) Kako izlečiti pelenski osip?
Roditeljima muke na letovanju mogu da stvore razne irtacije bebine kože, Između ostalih i one izazvane nošenjem pelena.

– Pelenski osip na letovanju treba da se leči kao i osip te vrste dobijen u svakoj drugoj situaciji. Ona na šta roditelji treba da obrate pažnju jeste kupanje u morskoj vodi koje za vreme trajanja osipa treba da se izbegava jer može da dovede do pogoršanja iritacija. Takođe, da bi se pored polenskog osipa izbegli i svi ostali, bebu nakon kupanja u morskoj vodi operite slatkom vodom i njenu kožu namažite hidratantnom kremom – preporučuje pedijatar Spomenka Mihić-Simović.


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , , ,

Kategorija: Beba, Deca i leto, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar