RODOLJUBIVA IMENA! Popularna su već vekovima i imaju DIVNA ZNAČENJA!

October 11, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

 Ovo je lista imena koja su decenijama, a neka i vekovima, ukorenjena u našem narodu, i koja su vrlo rodoljubiva.

FOTO.pixabay.com

Slobodan/Sloboda

Ovo ime je omaž idealu koji je pratio naš narod vekovima, a reč je o slobodi! Jezgrovito i sa divnom simbolikom, ovo ime se i dan danas rado daje deci.

Milica

Ovo je možda i najrasprostranjenije žensko ime u Srbiji, ali ne bez razloga. Ono vuče korene iz davnih vremena, ali mu je posebnu draž i istorijsku konotaciju dala čuvena kneginja Milica, žena kneza Lazara Hrebeljanovića. Ime je izvedeno od reči “mio”, mili”, te je značenje jasno – neko ko nam je mio srcu.

Lazar

Upravo je gore pomenut knez Lazar zadužen za činjenicu da se ovo ime ustalilo u našem narodu, iako je hebrejskog porekla. Kako je upravo on bio jedan od našoih najvećih vladara, te je predvodio narod u Kosovskom boju, ostala je praksa da se sinovima daje ovo ime, a ono ima i veoma lepo značenje “Bog je pomogao”.

Stefan/Stefana

Ime je grčkog porekla, a znači “onaj koji je ovenčan”, “onaj koji je krunisan”… U bukvalnom prevodu znači “kralj ili kraljica”, a upravo zato ime Stefan nosili su svi vladari čuvene dinastije Nemanjić.

Dušan/Dušanka

Ime je izvedeno od reči predivne reči “duša”, pa takvu simboliku i nosi sa sobom. Ime Dušan nosio je i anjveći vladar Srbije u istoriji – veliki car Dušan.

Jevrosima

Ime potiče iz grčkog jezika od reči “euphrosynos” što znači radost, a takvu simboliku i nosi – neko ko je “radostan, veseo, živahan”. U helenskoj mitologiji Jevrosima je bila jedna od tri Harite, milostive dobročiniteljke. U Srbiji se ovo ime davalo deci u spomen na majku Kraljevića Marka Jevrosimu – oličenje pravičnosti i morala u sprskoj narodnoj poeziji.

Nemanja

Ime je poznato još pre 12. veka, iako je tada prvi put zabeleženo kada je Stefan Nemanja postao raški župan. Ipak, postoje navodi i da je praslovensko, a deci se davalo kao ime zaštite, odo od koga beže “zle sile i bauci”.

Tu je još čitav niz imena koje ima veze sa bogatom i slavnom srpskom istorijom poput Miloš, Marko, Jefimija, Simonida, Simeon…


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Beba, Zanimvljivosti

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Slika koja će vam slomiti srce kruži internetom u Srbiji.Tek rođen dečačić ostavljen ispred crkve

Beba muškog pola, najverovatnije stara tek nekoliko sati, pronađena je jutros ispred vrata crkve Svetog Arhangela Gavrila u Čajetini, saznaje...

GINEKOLOG: Evo koji su PRVI SIMPTOMI trudnoće, čak i pre nego što primetite da vam ciklus kasni!

Ako vam period čekanja između odnosa i dobijanja menstruacije deluje kao beskonačna agonija, zapravo postoje simptomi koji mogu da pokažu...

Bila sam potpuno očajna kada sam saznala da neću moći da se porodim “prirodnim” putem, a razočaranje sa kojim sam se suočila bilo je neopisivo.

Porođaj je krenuo, izabrala sam epidural i krenula na carski rez, a onda mi je lekar UZEO RUKU I GURNUO...

Bušenje ušiju vašim mezimicama : Sad pedijatar upozorava da SNOSITE odgovornost za ove probleme

Decenijama roditelji skoro po obavezno ženskoj deci probuše uvo dok su još mala i ovo je dobra odluka jer se...

Close