Siguran put do zlatne svadbe: Faze koje vas čekaju u braku

May 8, 2018 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Suzan Šapiro Baraš, autor nekoliko bestselera o vezama, bavila se temom braka u svom istraživanju kako bi pomogla ženama da prepoznaju probleme u vezi i ojačaju brak. 

Prva faza: Mlada sa mnogo nade 

Ovo je faza koja se najviše idealizuje, kada mladi par još uvek uživa u fazama srećnog braka kao što su strast, intimnost i posvećenost. Iako su strast i intimnost veoma važni u ovoj fazi, potrebno je raditi i na razvijanju prijateljstva, kako bi se održao brak.

Druga faza: Savršena supruga 

Pre venčanja budući supružnici su se dogovorili o podeli kućnih poslova. Međutim, nakon dve ili tri godine braka, stvari se menjaju. Muškarci počinju da se opuštaju i misle da su svoju posvećenost braku dovoljno pokazali izgovaranjem sudbonosnog “da”. Suzan kaže da je većina žena, u prvim godinama braka, bila razočarana navikama i ponašanjem svojih muževa. Kada ružne navike isplivaju na površinu, bilo da su to prljave čarape ispod trpezarijskog stola, ili pretrpane kante za smeće, treba raditi na svojoj toleranciji i imati na umu da nijedan brak nije savršen.

Treća faza: Dete kao centar sveta 

Ženini stavovi i ponašanje se menjaju sa dolaskom bebe, što se odražava na odnose sa partnerom. Savet je da se žena ne prepusti potpuno ulozi majke, već je potrebno negovati odnos sa mužem kao i sa detetom. Ukoliko su bračni partneri zadovoljni stanjem u kome je dete centar sveta, važan je dogovor o načinu podizanja porodice.

Četvrta faza: Jedan krevet, različiti snovi

U ovoj fazi, koja nastaje obično nakon deset godina braka, mnoge žene su istakle da im nekoliko dana razdvojenosti od partnera prija. Čak i one koje su odlučne da ostanu u braku, izjavile su da postoji određena netrpeljivost u odnosu sa partnerom. Suzan savetuje da se očekivanja od bračnog života usklađuju sa promenama koje brak donosi, samim tim, i eventualna razočaranja će biti manja.

Peta faza: Distanca 

Nakon 15 godina braka, kako deca postaju samostalnija, žene koje su bile posvećene samo porodici, počinju da razmišljaju o povratku na posao. Ova faza može predstavljati plodno tlo za aferu. Suzan kaže da čak 60 procenata žena učini fizičku ili psihičku preljubu tokom braka. Takozvane psihičke afere se uglavnom događaju na poslu, a ljubavnik se, uglavnom, po svim osobinama razlikuje od muža. Žene kojima nedostaje bliskost sa početka braka, treba da se potrude i poprave stvari tako što će više vremena provoditi sa svojim mužem.

Šesta faza: Razvod u srednjim godinama 

Afere započete u petoj fazi, mogu postati razlog za razvod braka u srednjim godinama. Mnoge žene počinju da se pitaju šta dobijaju od svog braka. Sada zarađuju, deca više ne zavise od njih, i ovo može uticati na porast samopuzdanja i eventualni razvod braka. Pre nego što se odluči za bračnog savetnika, najpre se savetuje obraćanje sopstvenom terapeutu. Privremena rastava može biti jedno od rešenja, pre nego što se supružnici odluče za konačan razvod.

Sedma faza: Pregovaranje 

U ovoj fazi, između 15 i 30 godina braka, moguće je ponovo preispitivanje i, na kraju, odustajanje od razvoda. Razvedeni prijatelji, možda ipak nisu toliko srećni i bezbrižni kao što se činilo. Suzan savetuje žene da se zapitaju da li njihove slobodne prijateljice utiču na njih hvalospevima o svom ljubavnom životu. Neki novi plan može ponovo ojačati vezu sa bračnim partnerom.

Osma faza: Ravnoteža 

Za razne manipulacije i nadigravanje je kasno nakon 30 ili 40 godina braka. Supružnici već dobro poznaju svoje i partnerove slabosti. U ovom trenutku, dolazak unuka može promeniti ravnotežu. Savetuje se međusobna podrška u promenama koje nosi zajednički život, kao što je, na primer, prisustvo unuka.

Deveta faza: Ljubav i saosećajnost 

Kako se približavaju srebrna i zlatna godišnjica braka, žene shvataju koliko je važno da ne omalovažavaju muževe. Takođe su naučile i da opraštaju. Suzan kaže da u ovoj fazi žena stoji uspravno u braku, uspela je da prilagodi svoje ponašanje i stavove, poštujući osnovne pretpostavke posvećenosti i bračne zajednice. Supružnici treba jedno drugom da pružaju kao podršku i sigurnost, bez podsećanja na ružne događaje iz prošlosti, koji mogu uneti nemir u zlatno doba života.

Izvor: Ženski magazin.rs

 


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Brak i partnerstvo

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Poruka ove mame postala viralni hit: “Ovo je tamna strana roditeljstva”

Amerikanka Sara Van Sikl je rešila da skrene pažnju svima da roditeljstvo nije bajka, već često težak zadatak koji zahteva...

Danas je Markovdan: Jednu stvar ni ne pomišljajte da uradite, ako želite mir, sreću i spokoj!

Današnji dan, nazivajući ga Mistrovdanom, naročito su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana...

OSTAVILA MUŽA PREKO FEJSBUKA I POSTALA HIT: Prenesite mojoj svekrvi da joj ostavljam sina, neka njoj…

Objavljujemo Jadrankino FB pismo, nakon što je odlučil da ostavi svoga Miroljuba. Iznosi brojne detalje; između ostalog i ovo: “Mokrio...

7 SUPERMOĆI koje smo imali kao bebe, a onda ih izgubili kada smo odrasli

Bebe su zaista čudesna stvorenja, a onda postaju obični ljudi. Da biste razumeli koliko su bebe neverovatne, dovoljno je samo...

Close