ŠKOLARCI VIŠE NEĆE IĆI UJUTRU U ŠKOLU Od 1. septembra srpske đake čeka najveća promena ikada!

April 4, 2019 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Pojedinim roditeljima se ovo neće svideti!!

Ilustracija: Getty Images/Andreas Rentz

 

Đake u 150 škola u Srbiji od 1. septembra čeka najveća promena ikada: oni će na časove ići u samo jednoj smeni i to od 12.30 do 16.30 sati. To za otkriva ministar prosvete Mladen Šarčević. Kako kaže, koncept celodnevne nastave postepeno će krenuti da se uvodi od sledeće školske godine.

– Od 1. septembra u 150 škola iz 17 školskih uprava krenuće jednosmenski rad. Ove škole ispunjavaju određene uslove. To nije samo prostor, već imaju i redizajnirane đačke kuhinje, obezbeđene uslove za sport, osnovane đačke zadruge – navodi Šarčević.

Zbog promenjenog i kraćeg “radnog” vremena, đaci će u ovim školama takođe i učiti po drugačijim programima.

– Sada je u fazi kreiranje više modela programa, šta je u tom periodu važno da se radi, jer je to potpuno novo pedagoško vreme od 12.30 do 16.30 časova tokom svih pet dana. Namera nam je da tu budu zastupljeni i časovi učenja, informatike, sporta, stranih jezika, odnosno sve ono što će razne ustanove, u skladu sa svojim afinitetima da predlože. Biće više modela, ali određene stvari će biti obavezne – kaže ministar.

U ovom novom konceptu suština je interes učenika – da imaju novo vreme za učenje, izradu domaćih zadataka, preduzetništvo, zadruge, sport i ostale vannastavne aktivnosti.

– Dodatno imamo u vidu da je radno vreme roditelja u velikom broju od 9 do 17 časova, a nekada i duže. Zašto bi deca došla kući u 12.30 ili 13 časova i posle bila izložena ulici. Roditelj niti zna da li je dete učilo, da li je otišlo u loše društvo, da li se potuklo – obrazlaže ministar novi koncept nastave.

izvor.alo


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Bebeće vesti

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar