ŠTA JE UOBROČAVANJE ODOJČADI

November 21, 2014 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Uobročavanje odojčadi je tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, iako se zna da je uspešno uobročavanje bebe dobro ne samo zbog nje, nego i zbog cele porodice jer se sa “uobročenom bebom” mogu lakše organizovati i planirati aktivnosti u i van kuće.

jela

Postupkom uobročavanja bebe postepeno se mlečni obroci (podoji) zamenjuju sa kašastim-nemlečnim obrocima. Svakako do prve godine života mleko (majčino ili adaptirano) mora ostati glavna namirnica u ishrani deteta.

Oko šestog meseca odojče treba da ima 2-4 dodatna obroka dnevno (osim mleka), a oko 7. meseca 4-6 obroka, plus dojenje ili adaptirana formula (u obroke se računa i užina, a u mleko odnosno mlečni obrok i mlačna kaša sa žitaricama). Na kraju prve godine dete treba da koristi hranu kao i odrasli raspoređenu u 5 obroka: 2 obroka sa porodicom, jedan obrok mlečne kaše obogaćene žitaricama i 2 užine. Samostalnim obrokom čvrste hrane se smatra 6-8 kašičica kaše koje nakon jela ne zahtevaju dodatni neposredni unos mleka.

Na samom početku, davanje čvrste hrane ( najčešće je to instant mlečne kaše) je vezano za vreme podoja, tako da se bebi prve kašice nude u vreme kad bi otprilike trebala da sisa. Tako se formira ručak.

Kako beba sve više raste, vremenom se javlja potreba za formiranjem večere, jer beba počinje češće noću da se budi. Ona se onda obično daje oko pola sata do sat vremena pre večernjeg kupanja i podoja.

Postepeno se oko sedmog i osmog meseca uvode još popodnevna i prepodnevna voćna užina koje mogu ali i ne moraju biti pripremljena sa žitaricama. Doručak se nešto kasnije

Najbolje je da pratite ritam svoje bebe i da je nadasve hranite svojom ljubavlju i svakodnevnim strpljenjem.

line9

Primer uobročavanja u Dnevniku Martine ishrane u knjizi Kuvarski dnevnik bebe Marte

 VI mesec – oko pet dnevnih podoja, ručak povrćna kaša sa ili bez mesnog bujona ili par kapi maslinovog ulja, popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša.

VII mesec – četiri-pet dnevnih podoja, ručak povrćna kaša sa ili bez mesa ili par kapi maslinovog ulja, prepodnevna i popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša.

VIII mesec–  tri-četiri dnevna podoja, doručak od mlečnih proizvoda i žitarica, ručak povrćna kaša sa mesom ili sa žumancetom, prepodnevna i popodnevna voćna užina sa ili bez cerealija, večernja mlečna kaša. I tako dalje.

DEO IZ KNJIGE KUVARSKI DNEVNIK BEBE MARTE

 


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi:

Kategorija: Ishrana Odojčadi

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Danas je dan naših najmilijih blaga – DAN DECE

Od kada je 1954. godine ustanovljen od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ovaj praznik posvećen najmlađim stanovnicima na planeti, slavi...

Napravite brzu Švarcvald tortu koja se ne peče

Ova poslastica je savršen spoj ukusa višanja, piškota, kafe i slatke pavlake. Kada poželite da se zasladite omiljenom tortom, a...

8 namirnica koje smanjuju stres i pomažu da se osećate bolje

I dok je stres psihološka stvar, on utiče i na fizičko zdravlje organizma, a ishrana može da bude jedan od...

Ovo vam niko nije rekao o roditeljstvu

Deca izgovaraju i rade smešne stvari, pa će vam biti neverovatno zabavno sa njima :) Kada pričaju o deci koju...

Close