ŠTA TREBA DA ZNATE : Voda za bebu i mamu dojilju

January 28, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

U prvih šest meseci života mamino mleko je najvažnije za bebu! Skoro 90% mleka je voda, tako da bebi ne treba dodavati vodu.

I dalje postoji zabluda da bebi posle podoja treba ponuditi malo vode!? To je potpuno besmisleno – kao da gurmanu posle vrhunske sarme ponudite podgrejan krompir od pre tri dana.

Izuzetak su topli dani, kada beba gubi mnogo tečnosti pa nije na odmet ponuditi “ekstra” vodicu. Sada je proleće, ali nije neobično da leto porani, pa se treba spremiti i za ovu situaciju. Voda se bebi nudi između obroka (nikako neposredno pre ili posle podoja) – ako hoće, beba će je rado popiti. Ako okrene glavicu nema potrebe da se insistira na dodatnoj vodi.

Koliko mami dojilji treba tečnosti
Bar litar i po više nego kad ne doji bebu!

To je logično, jer beba “popije” najmanje litar maminog mleka, a neretko ima i viška. Da bi majka mogla da “pripremi” svoje mleko za bebu, mora da se hrani kvalitetnom hranom uz dosta tečnosti. Mleko i mlečni proizvodi su važni, ali je voda NEZAMENLJIVA!

Majka uvek mora da ima vodu “pri ruci”, najbolje flaširanu – mama odvoji jednu flašu za sebe i to je to! Tako će i beba (preko maminog mleka) dobiti dobru i bezbednu vodu.

Kako bebi razmutiti mleko ili kašicu: flašrana ili “česmovača”
Kada mama prestane da doji (mada treba da doji što duže) beba treba da pređe na kravlje mleko. Idealno je da to, prvo budu adaptirane mlečne formule koje su hranljivije i bezbednije za bebu od “običnog” kravljeg mleka. To se mleko sprema uz dodatak vode, a ta voda MORA biti sterilna i kvaltetna! Isto važi i za bebi kašice (to su one koje sadrže adaptiranu formulu, pa im ne treba dodavati mleko).

Može se prokuvati česmenska voda, ali prednost dajemo flaširanoj vodi koja odgovara bebama. To je voda sa uravnoteženim odnosom mineralnih materija, sterilna i bezbedno upakovana u flašicu koja odgovara baš bebama i deci. Naravno, ova voda savršeno odgovara i mamama koje doje!

Treba li prokuvati flaširanu vodu
Ne treba!

Važno je da se voda upotrebi samo za pripremu bebine hrane, da voda iz flašice ne dođe u kontakt sa rukama (bez obzira što su oprane), a preostalu vodu NE TREBA čuvati. Neka mama popije ostatak, a za svaki sledeći obrok treba otvoriti novu flašicu.

Ass.dr Goran Vukomanović

izvor.mojpedijatar.co.rs

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

  • Beba i voda
  • VAŽNO !! Treba li dojene bebe da piju vodu ?

loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Beba, Dojenje, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
OVO SVE TREBA DA ZNATE : Beba i respiratorne infekcije

Hladni dani su vreme čestih respiratornih infekcija. Roditelji koji imaju bebu uzrasta do nekoliko meseci, trebalo bi da su upoznati...

ŠTA TREBA DA ZNATE : PREDNJA I ZADNJE FONTANELA KOJA JE RAZLIKA

Svaka beba ima dva meka mesta na glavici koja se zovu fontanele. Membrana koja pokriva fontanele dovoljno je čvrsta da...

OVO SVE TREBA DA ZNATE : Kako funkcionišu organi novorođenčeta

Novorođenče izgleda krhko, nežno i bespomoćno, pa većina majki strahuje da će se bebi nešto strašno desiti ako, prilikom nege,...

MOJA BAJKA : Imam 19 godina,dvoje dece i divnog supruga

Drage mame evo i ja ću podeliti svoju malu bajku sa vama.. Veoma sam mlada imam 19 godina,dvoje dece i...

Close