Uz ove biljke ne brinite za mleko !!

June 4, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Gotovo svaka majka ima bar malu krizu laktacije, a često se pitaju da li je količina mleka koju proizvode dovoljna za bebu.

Komorač i anis su biljke sa dokazanim pozitivnim uticajem na proizvodnju mleka, poznati još od vremena drevnog Egipta i antičke Grčke. Glavna supstanca u komoraču- anetol- je fitoestrogen, koji utiče na povećanje nivoa estrogena i prolaktina u krvi majke, a samim tim i na povećanu produkciju mleka.

Saveti za dojenje tokom velikih vrućina

Anetol se izlučuje u mleku i smanjuje nadutost i stvaranje gasova kod bebe. Količina anetola koja se izlučuje u mleku je mala i bezbedna za bebu.

Eterična ulja komorača i anisa daju mleku prijatan ukus i podstiču bebu da sisa; sve je više saznanja da se supstance koje daju aromu- miris i ukus- hrani ili piću koje majka uzima izlučuju u mleku; tako se beba još u toku dojenja upoznaje sa različitim ukusima i navikava na njih.

Ove biljke mogu se koristiti kao hrana ili u obliku različitih napitaka, a sada se mogu naći i u obliku kapsula, koje su jednostavne za primenu i obezbeđuju unošenje preporučene dnevne količine.

Grčko seme, kim, matičnjak, kopriva su takođe biljke koje se koriste za podsticanje proizvodnje mleka, najčešće u obliku čajeva.

Ukoliko koristite ove čajeve vodite računa o preporučenoj dnevnoj količini i dužini korišćenja, jer su opisani neželjeni efekti i na majku i na bebu kod preterane upotrebe.

ODLIČNO SAVET SVAKOJ MAMI DA POGLEDA : Idealan položaj za dojenje- da vama bude udobno, a za bebu efikasnije

U izboru ovih biljnih preparata preporučuje se da vodite računa i o tome da li su biljke iz organskog uzgoja.

PISKAVICA

I medicinari se slažu da ova biljka može da vam pomogne da povećate količinu mleka. Za tu namenu je upotrebljavaju još od davnina. Neka istraživanja su pokazala da pisakvica može da poveća proizvodnju majčinog mleka čak i za 900 odsto, ali nije još potvrđeno zašto tako deluje. Veruje se da to ima veze sa uljima koja se nalaze u ovom semenu.Neki doktori čak propisuju majkama korišćenje grčkog semena kao neke vrste suplementa, a većina ih je prijavila da se količina mleka povećala već nakon 24 do 72 sata.

Biljku mogu da prestanu uzimati čim mleko krene i ako nastave redovno da doje – svaka dva do tri sata. Semenke piskavice neće poboljšati dotok mleka, ako ne dojite, ako ne praznite dojke.

Postoje u prodaji i kapsule piskavice i preporučuje se da uzimate 3 na dan, mada neki medicinari preporučuju i 2 do 3 kapsule tri puta na dan.

Možete piti i čaj od piskavice, ali ima gorak ukus i nije efektan kao kada uzimate biljku direktno – najsigurnije putem kapsula. Mada, možete uzimati 1 kašičicu semenki nekoliko puta na dan uz punu čašu vode.

U trudnoći ne biste trebali uzimati ove semenke, a sa pažnjom bi ih trebali uzimati i astmatičari i dijabetičari. Kod majki se može javiti prolazan proliv. Ove kapsule nisu štetne po bebu ni po majku.

Druge biljke

Neka istraživanja su pokazala da semenke divlje mirođije takođe mogu pomoći. Ne samo da mogu povećati količinu mleka, već i smanjiti pojavu grčeva kod beba.

Alfalfa je biljka perzijskog porekla, koju uzimaju mnoge majke da bi podstakle proizvodnju mleka.

Jedite mnogo zeleniša i korenasto povrće poput cvekle i mrkve i popijte čašu vode pre dojenja

Odložite mršavljenje.

Ako odmah krenete sa mršavljenjem i počnete da izbegavate pojedine namirnice, ili jedete premalo, možete da očekujete da to ima negativan uticaj na laktaciju. Morate da unosite dovoljno kalorija i energije potrebne za brigu o bebi i za proizvodnju mleka.

Slatko i ukusno rešenje za brzo i lako povećanje količine mleka!


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Dojenje

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Danas su Trojice: Evo ko su rusalke i kako ih se valja čuvati (OBIČAJI , SME -NE SME )

Crkveni praznik posvećen silasku Svetog Duha na apostole, koji se obeležava 50. dana od Vaskrsa, u narodu je poznat kao...

Najpopularnija srpska imena za dečake u poslednjih 70 godina

Muško ime Nikola ubedljivo je na tronu najpopularnijih imena u Srbiji poslednjih 20 godina. U proteklim godinama raste učestalost imena...

Beleže bebine pokrete, otkucaje srca i pružaju korisne savete: Najbolje i najpopularnije aplikacije za trudnice

Donosimo vam spisak sjajnih mobilnih aplikacija koje će modernim mamama pomoći da zabeleže sve lepe (a i one malo manje)...

JEDNA MAMA otvoreno govori o stvarima koje su doživele mnoge žene nakon što su rodile bebu, ali koje o tome nerado govore…

Nekoliko meseci nakon što smo dobili prvo dete, misao koja mi se vrtela kroz glavu, a koja je vezana za...

Close