VAŽNO : KOBNA GREŠKE KOJE PRAVE RODITELJI DEČAKA !!

November 13, 2017 | Postavio | Komentar More
Potražite članak....
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in comments
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Iako smo duboko zagazili u 21. vek, verovanje da mušku decu treba od malena vaspitavati čvršće i dalje je duboko ukorenjeno. I to ne samo na Balkanu, već i u ostatku sveta.

Veruje se, dakle, da sinove treba manje maziti i od njih očekivati da budu jaki, da ne plaču, da budu borbeni i snažni. Ipak, nauka kaže drugačije, zapravo suprotno.

Nedavna studija otkrila je da dečaci, u prvim godinama svog života, treba da budu tretirani sa više nežnosti i saosećeanja nego što je to potrebno devojčicama.

Zašto je teže vaspitavati dečake?

Čuveni neuropsiholog Alan Šor predstavio je novije istraživanje koje dokazuje da se desna hemisfera mozga sporije razvija kod dečaka nego kod devojčica. Šta to znači? Pa, najprostije rečeno, dečaci su manje osetljivi na zvuke i na osobe koje ih okružuju, što ih može učiniti zahtevnijim i “težim”. Za njih je teže da tolerišu stres i manje su otporni na neuropsihijatrijske poremećaje, kao što je poremećaj pažnje, autizam… koji se manifestuju u ranom detinjstvu.

Stoga, dečaci koji imaju strožije majke, koji su odmalena vaspitavani čvrstom rukom, bez mnogo emocija, postaju anksiozniji, što onda utiče na formiranje neuronskih veza u mozgu, odgovornih za samokontrolu i socijalizaciju. Lek za to je nežna, čvrsta veza sina sa majkom, zasnovana na razumevanju, ispunjavanju detetovih potreba za ljubavlju i blizinom.

Ovo ima ogroman uticaj na razvoj mozga baš u prvoj godini života.

4 saveta Alana Šora roditeljima:

– Ne razdvajajte sinove od majki po rođenju. Razdvajanje od majke odmah nakon porođaja uzrokuje ogroman stres kod sve dece, ali za dečake je to naročito važno jer se kod njih primećuje nagli rast hormona stresa (kortizol). Ako duže budu razvojeni od majke, pa se visok nivo stresa održi neko vreme, to može imati ozbiljan uticaj na razvoj mozga i na zdravlje deteta.

– Provedite sa svojim sinom celo porodiljsko odsustvo ili najmanje do prvog rođendana. U ovom periodu sunajranjiviji.

– Ne budite strogi prema njima, posebno ne u prvoj godini života. Izbegavajte stres, pristupajte im sa strpljenjem, jer oni veoma dobro primećuju negativne emocije. Ne branite im da plaču i nemojte ih zbog toga posramljivati. Ne ostavljajte ih same kada su uplakani,makar sami bili krivi zbog toga. Oni tada pate i potrebna im je potvrda da su vredni ljubavi.Često ih grlite, mazite, ljubite.

– Na male dečake posebno negativan uticaj mogu imati spoljni toksini (fenol, na primer). Kod njih oni mogu napraviti ozbiljan problem upravo u razvoju desne hemisfere. Iako možda deluje kao paranoja, ali moramo uvek biti oprezni sa svime što okružuje našu decu.

Izvor.

 

 


loading...

Komentari

Komentara

Tagovi: , ,

Kategorija: Porodica, Trebate znati

avatar

O Autoru ()

Postavi komentar

Read previous post:
Ženska tela su zaista čudesna: Otkrila je da joj je majčino mleko promenilo boju kada se beba razbolela – a onda je čula i razlog

Mame koje doje decu znaju da boja mleka može u određenim situacijama da promeni boju. foto.facebook Ashle Chase Primera radi, prvo mleko koje...

PSIHOLOG !VAŽNO : Ne ljubite vašu decu u usta ! Niste ni svesni vaše greške …

Roditelji često dobijaju mnogo suprotstavljenih saveta kada je u pitanju vaspitavanje dece. Dečiji psiholozi posvećuju veći deo svoje karijere tome kako treba podizati...

Poslala je tatu da joj kupi uloške! Njegove urnebesne poruke nasmejaće vas do suza :)

Tija Sava, iz Bedfordšira u Engleskoj, na svom je Fejsbuk profilu objavila SMS-ove koje je razmenila sa svojim ocem, nakon što...

Evo zašto je važno da se uvek pozdravite sa detetom pre odlaska iz kuće !

U želji da ne rasplaču dete, neki roditelji izlaze iz kuće krišom. Ipak, ne bi nikada trebalo da izađemo iz...

Close