Kao se boriti sa osipom od vrućina kod beba (Pitanja i odgovori)

0
Osip od vrućine se najčešće javlja leti i  mogu ga dobiti deca svih uzratsa, ali je ipak najčešći kod beba. Otkrivamo vam sve što treba da znate o ovoj pojavi piše lifepressmagazin.com

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Osip od vrućine se javlja u obliku malih, sitnih bubuljica, a ponekad i plikova na koži i dolazi onda kad je dete prviše izloženo vrućini. Najčešći delovi tela gde se ova vrsta osipa javlja su prevoji (kolena, laktovi, prepone, vrat) i mesta gde je odeća uz telo (grudi, stomak, guza). Ako beba nosi šeširić tokom letnjih dana velika je mogućnost da se osip pojavi i na glavici i čelu.
Šta uzrokuje osip?

- Oglasi -

Telo bebe se baš kao i kod odraslih ljudi znoji da bi se rashladilo. Ako se telo previše znoji, pore se zatvarju i ostatak znoja ne može da izbije napolje i zato nastaje osip koji je kod dece češći jer su njihove pore manje nego kod odraslih.

Vruće i vlažno vreme je savršeno pogodno za pojavu osipa, ali se veoma često javlja i zimi ukoliko beba nosi previše slojeva odeće ili ako ima povišenu temperaturu.

Da li je osip opasan?

Osip ni na koji način ne može ugroziti bebino zdravlje, ali će vam dati jasan znak da je vašem detetu prevruće i da treba da ga raskomotite. Ako je bebi prevruće to može dovesti do iscrpljenosti i toplotnog udara, a neka istraživanja su pokazala da ako je bebi previše toplo tokom noći to povećava rizik od sindroma iznenadne smrti bebe.

Kako lečiti osip?

Za početak bebu raskomotite, skinite suvišne slojeve garderobe i premestite je na neko prozračno mesto gde nema direktne sunčeve svetlosti. Možete bebu staviti i da leži na pamučni peškir koji će upiti višak znoja, a na mesta na kojima se osip već pojavio stavljajte mokru krpicu ili gazu.

Pomoći može i da bebu okupate u mlakoj kupki u kojoj ste rastvorili malo sode bikarbone – oko dve kašičice na oko tri litre vode.

Kad bebu okupate, nemojte je brisati peškirom već ostavite da se osuši na vazduhu i ne mažite bebu nikakvim kremama i mastima koje obično pospešuju hidrataciju kože. Da se beba noću ne bi znojila tokom velikih vrućina u sobu stavite ventilator, ali okrenite ga tako da ne duva direktno u bebin krevetac ili uključite klimu da lagano hladi, ali samo ako nije u istoj prostoriji gde beba spava. Poenta je da bebi bude ugodno, ne hladno.

Redovno režite noktiće na bebinim rukama da se ne bi raščešala jer osip obično svrbi, a ako je potrebno tokom noći možete joj staviti i one male pamučne rukavice na ruke.

Kako sprečiti osip?

  • Tokom letnjih meseci bebu oblačite u udobnu pamučnu garderobu koja nije previše uska, posebno ako živite u mestima gde je pojačana vlažnost vazduha. Birajte garderobu od isključivo prirodnih materijala.
  • Na mestima gde se beba najviše znoji četkicom za šminku možete naneti tanak sloj kukuruznog skroba koji će upiti višak znoja, ali se bebi puder ne preporučuje. Isto tako izbegavajte palstične gaćice koje se oblače preko pelena jer se ispod njih bebina guza jače znoji.
  • Kad držite bebu nemojte nositi tvrde tkanine koje bi mogle iritirati bebinu kožu, neka i vaša odeća bude napravljena od prirodnih materijala.
  • Tokom veoma toplih dana, bebu ne izvodite napolje kad je sunce najjače u periodu od 10-16 časova, neka bude u kući u rashlađenim prostorijama i redovno proveravajte da li joj je previše vruće i češće je dojite nego obično da ne bi došlo do dehidracije.
  • Ako niste sto odsto sigurni da vaša beba ima osip od vrućine bilo bi dobro da posetite lekara. Ova vrsta osipa obično nestaje sama od sebe nakon 2-3 dana i nema nikakve propratne simptome i zato ako beba dobije temperaturu, a osip traje nešto duže obavezno se javite pedijatru.

nb95

- Advertisement -

Komentara
Loading...