Zanimljivosti : Zašto beba štuca?

Adorable baby face with blue eyes close up
0 170
Veoma je važno da pripazite i obratite pažnju šta je kod vaše bebe okidač za štucanje i kada se javlja.

Adorable baby face with blue eyes close up

Da li je to odmah posle podoja ili nakon neke druge aktivnosti. Štucanje koje je povetzano sa hranjenjem je poprilično često jer mišići dijafragme se nalaze veoma blizu stomaka. Ako primetite da je štucanje povezano sa dojenjem, preduzmite sledeće mere.

Pripazite na prejedanje. Prejedanje često može biti razlog zašto beba štuca. Ako se bebin stomačić napuni previše u kratkom roku to može biti uzrok grčeva dijafragme. Kada dojite bebu pokušajte da usporite dotok mleka i obavezno podignite bebu da podrigne kad menjate strane. Ako dete hranite na flašicu, napravite pauzu, podignite dete da podrigne pa nastavite sa hranjenjem.

Sprečite gutanje vazduha. Pored prejedanja glavni uzročnik štucanja je taj što beba tokom dojenja proguta previše vazduha. Razlog tome može biti nepravilan položaj bebe tokom dojenja i to što beba ne drži pravilno bradavicu. Proverite da li su bebina usta tokom dojenja raširena i švrsto priubljena uz oreol, ne samo oko bradavice. Ako tokom dojenja čujete kako beba glasno guta to je siguran znak da će progutati i dosta vazduha.

Ako bebu hranite na flašicu potrudite se da flašicu držite pod uglom od 45 stepeni. Neka bebe bude u uspravnom položaju najmanje 20inuta nakon hranjenja da sav vazduh izađe i da sprečite štucanje.

Kada je štucanje znak refluksa?

Učestalo štucanje kod beba može biti znak da beba pati od gastroezofagealnog refluksa, čestog i trenutnog stanja koji nastaje kada beba sadržaj želuca podrigne u jednjak što može izazvati bol i često štucanje. Ostali simptomi koji ukazuju na refluks jesu bolni grčevi tokom noći nalik kolicima, bljuckanje i grčevi nakon podoja.

Ako sumnjate da vaša beba pati od refluksa posavetujte se sa pedijatrom.

Komentara
Loading...