10 letnjih aktivnosti koje bi trebalo izbegavati u trudnoći

0

Biti u drugom stanju ne znači da ne treba da izlazite iz kuće i ne uživate, posebno u lepim letnjim danima. Ipak, postoji nekoliko stvari koje ne biste smeli da radite tokom leta ukoliko ste u blagoslovenom stanju…

Trudnoća je svakako drugo stanje, ali ne i bolest, te bi trudnice trebalo da se ponašaju sasvim uobičajeno. Ipak, postoji nekoliko aktivnosti koje bi tokom letnjeg perioda trebalo u potpunosti izbegavati ili im pristupati sa velikom dozom opreza.

ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE : Trudnoća i leto

Evo na koje bi trebalo posebno da obratite pažnju:

Zabavni parkovi

Iako su uglavnom namenjeni mlađoj populaciji, mnoge vrteške i tobogani su prilagođeni i odraslima, a ukoliko ste u drugom stanju, trebalo bi da ih zaobilazite u širokom luku, jer prinudno sletanje, iznenadno poletanje ili zaustavljanje mogu da naškode vašoj bebi.

Biciklizam

Vožnja bicikle se ne preporučuje budućim mamama. Međutim, ukoliko ste iskusna biciklistkinja, onda eventualno možete nastaviti sa vožnjom do drugog trimestra, jer nadalje centar gravitacije utiče na ravnotežu i može učiniti vožnju opasnom.

Sportovi sa bliskim kontaktom

Fudbal, košarka ili bilo koji sport koji vas dovodi u bliski kontak sa ostalim igračima, gde postoji rizik da vas udari lopta i da zadobijete povrede, nije preporučljiv.

Putovanje u trudnoći: Šta obavezno poneti na letovanje?

Gimnastika

Tokom gimnastičkih vežbi je povećan rizik od traume abdomena što je čini visokorizičnom aktivnošću tokom trudnoće.

Jahanje

- Oglasi -

Čak i ako ste iskusni u jahanju konja, ovaj sport bi trebalo da izbegavate tokom devet meseci trudnoće, jer su šanse za pad prilično velike.

Opuštanje u đakuziju ili sauni

Nakon bavljenja sportom veoma je opasno da se opuštate u sauni ili kadi jer je pregrejavanje tela povezano sa mogućnošću da se beba rodi sa nekim defektom.

Ronjenje

Na ovo ni ne pomišljate za vreme drugog stanja jer tokom izlaska na površinu dolazi do smanjenja pritiska, a beba u stomaku nije spremna na takve promene.

Skijanje na vodi

Ovaj sport je sve popularniji, ali se niakako ne preporučuje trudnicama, jer može biti vrlo opasan. Postoje velike šanse da padnete i da svom abdomenu nanesete traumu, te bi bilo poželjno da budete strpljivi i sačekate da se beba rodi.

PROVERENO : Napravite domaću kremu za tamniji i lepši ten, bez hemikalija!

Tenis

Tenis laganijeg intenzitita je sasvim u redu, ali samo ukoliko ste igrali i pre trudnoće, ali igra nekim visokim intenzitetom treba da se izbegava. Posebno obratite pažnju na ravnotežu i nagle pokrete, a ako baš želite da igrate, kako trudnoća odmiče smanjite intenzitet igre.

Trčanje 

Trčanje je tokom letnjih mesecima jedna od omiljenih rekreacija mnogih. Međutim, ukoliko ste trudni, dozvoljeno je jedino umereno trčanje. Od drugog trimestra, kada je rizik od pada i povreda uvećan, trčite sa oprezom. Kao i pri svakoj vežbi, izbegavajte .

izvor. prva.rs

Saveti za lakše podnošenje letnje trudnoće

Save

Save

- Advertisement -

Komentara
Loading...