10 NAČINA DA BEBI UBLAŽITE BOL PRI IZRASTANJU ZUBIĆA

0

Izrastanje prvih zubića je jedna od nezaboravnih prekretnica u prvoj godini života vaše bebe. Obično se prvi zubići pojavljuju između četvrtog i osmog meseca ali na to, kao i na mnoge druge stvari, najviše utiče genetika. Ako ste vi ili vaš partner ranije ili kasnije dobili zubiće velika je verovatnoća da će ih u isto vreme dobiti i vaša beba.

Bol uzrokovan izbijanjem zubića veoma varira od jedne bebe do druge; dok su neke uznemirene i razdražljive zbog neugodnog oticanja i osetljivosti desni, na druge to nema nikakvog uticaja pa roditelji samo odjednom primete da se nešto beli u bebinim ustima. Sakupili smo na jedno mesto spisak najčešćíh simptoma izrastanja zuba kao i proverene načine da pomognete vašoj bebi ukoliko simptomi postanu neprijatni.

Najčešći simpotmi su:

Balavljenje
Kašljanje
Simptomi kao kod prehlade
Blago povišena temperatura
Loše spavanje
Osip na bradi
Trljanje obraza i potezanje uveta
Griženje
Dijareja

10 načina da ublažite bolove

Hladna rukavica za kupanje
Pokvasite čistu rukavicu u hladnoj vodi i stavite je u frižider na 30 minuta. Jako hladna, pomalo hrskava rukavica predstavlja veliko olakšanje, a i malo zabave, za decu kojima niču zubići. Obavezno je operite pre upotrebe iako je nova. Rukavica je bolja alternativa gumenim ili plastičnim prstenovima koji mogu da se polome i da tečnost iznutra iscuri.

Čisti prsti
Deca najviše vole da grizu čiste prste svojih roditelja jer to stvara dovoljan protiv pritisak na natečene desni što njima jako prija. Međutim vodite računa, iako vaša beba uopšte nema zube, njeni desni mogu da oštete nežnu kožu! Ne dozvolite bebi da se suviše zanese u griženju jer bi mogli da zaradite ranice na rukama.

Gel za desni
Gel pruža malo olakšanje za mekane desni beba koje su starije od dva meseca. On je odlično rešenje za bebe koje se jako muče sa zubićima jer ima aktivne sastojke koji umrtvljuju deo gde se gel nanese.

Dvopek
Dvopek je dobar samo za bebe koje su dovoljno stare da jedu čvrstu hranu. On je suv i hrskav i stvara preko potreban pritisak na natečene desni.

Hladna hrana
Hladna hrana je i ukusna i pruža olakšanje deci kada im rastu zubići. Ako vaše dete nije dovljno staro da žvaće domaće smrznute kocke od voća, dobro rashladite voće i njime ga hranite. Tako ćete izbeći moguće zagrcavanje deteta.

Tiketica i šuška
Ovo je nešto novo i zanimljivo što smo pronašli u web shopu Kikebu (www.kikebu.co.rs): dve vrste 100% bezbednih pamučnih krpica. One služe i za više od grickanja, pomažu bebi i kod prvih refleksa hvatanja i stiskanja. Šuska je veselih boja i pravi šuškavi zvuk kada je beba stiska u rukama i grize zubićima dok tiketici sa svih strana štrče etikete različitih dimenzija. Videćete da će beba nekako uvek voleti baš njih da vuče i grize kad joj niču zubići.

Masaža upaljenih desni
Čistim prstom ili zadnjim delom ohlađene kašike trljajte upaljene desni dok ne stvorite dovoljan pritisak da beba ne oseća veliki bol.

Čišćenje gazom
Desni iz kojih niču zubići su jako osetljivi i pokušaj da ih očistite može da uznemiri bebu. Umesto četkice koja može da bode upaljene tačke, koristite mekanu gazu. Na taj način, zubići će ostati biserno beli, a vi nećete dirati mekane desni.

Maženje
Ne treba potceniti moć maženja i nežnosti kad je u pitanju dečija borba sa bolom. Ponekad je malo više ljubavi, pažnje i nekoliko posebnih igara sve što je potrebno bebi da prevaziđe napetost.

Paracetamol ili ipobrufen
Ako vaša beba trpi velike bolove razmislite o lekovima koji će smanjiti bol i olakšati joj rast zubića. Obavezno se pre toga konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

Briga o zubićima

Ako dobro brinete o bebinim prvim biserno belim zubićima i učite je kako da sama brine o njima kako bude rasla, imaće divan osmeh celog života!

Treba čistiti usta i kad zubići još nisu nikli. Nakon što nahranite bebu nežno joj očistite usta nakvašenom maramicom namotanom oko vašeg prsta.
Počnite sa brigom o zubima čim se oni pojave. Iako će bebini prvi zubići da ispadnu podjednako su važni kao i oni stalni koji će doći na njihovo mesto.

Vodite računa o karijesu. Prvi znak loših zubića je promena boje. Najboji način da izbegnete pojavu karijesa je da nikada ne stavljate bebu u krevet sa flašicom mleka ili soka. Ako ona redovno zaspi sa flašicom, nikada neće oprati zubiće pre spavanja , što znači da slatko piće ( i mleko ima u sebi dosta šećera) nagriza zub satima. Ako već ne može da zaspi bez flašice ponudite joj vodu.

Dajte bebi vodu posle svakog obroka. Mala količina vode posle svakog jela će sprati većinu hrane sa bebinih zubića.

Potrebna je dovoljna količina fluora. Ako vaše dete ne pere zubiće pastom za zube koja sadrži fluor, trebalo bi da ga dobija dovoljno kroz vodu za piće. Fluor je izuzetno važan za sprečavanje karijesa, i prirodni je sastojak vode.

Vodite dete kod zubara. Većina roditelja pogrešno misli da prvi put kod zubara treba ići kad detetu ispadne zub ili kad krene u školu. U stvari, prva poseta zubaru treba da bude oko treće godine (osim ako nista primetili neki problem ili se dete žali na zubobolju), čak iako će samo sesti na veliku stolicu, otvoriti usta i primiti pohvale za divne zubiće!

izvor.najboljamamanasvetu.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...