10 načina da vam dete pomogne u kući

Majke i očevi imaju previše obaveza da bi im još i deca odmagala. Srećom, možete navesti vaše dete da vam pomogne u kući. Naravno da bi bilo lakše da samo pokupite igračke i sve uradite sami, ali kad jednom naučite dete da vam pomaže, biće vam još lakše. Dajemo vam nekoliko trikova.

Zajednicko-ciscenje-dreamstime_14619904

PRETVORITE SVE U IGRU

 

  1) MERITE IM VREME

 

  Deca vole izazove. Recite svom detetu da mislite da ne može da odloži svoje igračke za 10 sekundi, a onda sedite i merite vreme dok pokušava da vam dokaže da grešite.

 

  2) TAKMIČENJE

 

 Podelite decu u dva tima ili vi budite jedna tim, a vaše dete drugi i takmičite se ko će više stvari da skloni u što kraćem vremenskom periodu. maloj deci ne treba nagrada da bi uživali u ovome.

 

  3) IGRAJTE SE PO KATEGORIJAMA

 

  Neka prvo pokupe crvene stvari, pa plave, pa male, pa velike i tako dalje.

 

  OLAKŠAJTE IM

 

  Morate uskladiti obaveze sa godinama.

 

  4) NAPRAVITE LISTU OBAVEZA

 

  Mala deca do tri gdoine mogu da odlože plastične sudove i kašike i viljuške u sudoperu ili mašinu za sudove, a starija deca mogu i noževe i keramičko posuđe.

 

  5) NAPRAVITE TABELU OBAVEZA

 

  Napravite tabelu sa fotografijom svakog deteta i sa ilustracijama (u vidu fotografije ili crteža) njihovih obaveza. Starija deca mogu da obrišu prašinu sa predmeta koji ne mogu da se polome, a ponekad mogu i da usisaju. Mala deca uživaju u pranju prozora, čak i kada im to ne ide od ruke.

 

  6) TESTIRAJTE IH DA VIDITE KOJI IM JE LIMIT

 

  Vi sami najbolje znate za šta su sposobna vaša deca, ali se nemojte plašiti da ih testirate. Možda otkrijete da su nadareni za nešto sa čim niste bili upoznati.

 

  USKLADITE OBAVEZE SA NJIHOVIM INTERESOVANIMA

 

  Mnogi tinejdžeri imaju veštine koje se mogu dobro iskoristiti za kućne poslove. Samo ih je potrebno usmeriti.

 

 7) OSOBA KOJA VOLI DA DRŽI STVARI POD KONTROLOM

 

Ako vaše dete voli da sve bude „pod konac“, pustite ga da organizuje neke stvari, da složi fotografije u album, da poređa knjige na police nakon brisanja prašine i slično.

 

8) USMERITE LATENTNOG PREDUZETNIKA

Ako ste primetili da su vaša deca dobra sa novcem i da razmišljaju pametno kada se radi o profitu, podstičite ih da raspreme svoj orman i prodaju nepotrebne stvari, na primer.

 

  PODSTAKNITE IH

 

  9) PONUDITE IM NOVAC

 

  To ne mora biti velika suma. Bitno je samo da motivišete dete nečim.

 

  10) OMOGUĆITE IM ODREĐENU KOLIČINU SLOBODE

 

  Tinejdžeri žude za nezavisnošću. Na lep način im objasnite da ljudi koji se trude i rade imaju privilegije. Tinejdžeri će rado raspremiti kuću za malo slobode.

Komentara
Loading...