10 najboljih načina za imitiranje materice(umirivanje bebe)

0

Metoda 5 S-ova pomogla je mnogim bebama da se umire, a i njihovim roditeljima da, bar na kratko, predahnu.

Na samom početku veoma je važno da upamtite jednu veoma važnu stvar:

Bebe plaču i to je normalno!

Plaču iz hiljadu razloga:

Adaptiraju se na nov život
Imaju grčeve
Vruće im je
Hladno im je
Gladne su
Žele blizinu majke
Prestimulisane su

Da li ste znali da se bebe rađaju 3 meseca pre nego što su potpuno spremne za život van materice?

Beba se rađa kada posteljica ostari i prestane da vrši svoju funkciju i kada je beba dovoljno zrela da preživi, a opet i dovoljno mala da može da rodi prirodnim putem. Međutim, mnoge funkcije malog bebinog organizma su još nedovoljno zrele.

Možda ćete misliti da je krevetac koji ste pripremili idealno mesto za vašu tek rođenu bebu ali beba to ne vidi tako. Za nju je svet u koji je došla izuzetno zbunjujuć i prepun stimulusa koji je bombarduju sa svih strana.

Vaša beba dolazi na svet iz vode na suvo, iz mraka u svetlo, iz materice u kojoj su zvuci drugačiji u odnosu na spoljašnje, u kojoj se hranila preko poseljice. Morate priznati, za bebu je dolazak na ovaj svet ogromna promena.

„Beba koja, odjednom, oseti oči, nos, creva, oseća sve to kao jednu ogromnu, rastuću konfuziju“

Vilijam Džejms, psiholog

Nisu sve bebe iste!

Neke bebe će se lakše navići na ovaj svet. A nekima će to zaista biti teško.

Kako im pomoći?

Ono što će bebu umiriti i pružiti joj utehu jeste imitiranje materice i života u njemu. Poklonite vašoj bebi još jedan trimestar koji bar liči na svet iz kojeg je došla.

10 najboljih načina za imitiranje materice/umirivanje bebe:

1. Držanje
2. Plesanje
3. Ljuljanje
4. Povijanje
5. Šumovi ili pevanje
6. Vožnja kolima
7. Šetnje napolju
8. Hranjenje
9. Cucle
10. Ljuljaške

Metoda 5 „S“-ova

Autor knjige pod nazivom Najsrećnija beba u kraju, pedijatar Harvi Kap, otkriva 5 jednostavnih koraka za umirivaje bebe koja plače.

PRVO S: SWADDLE THE BABY- POVIJANJE

Čvrsto povijanje čini da se vaša beba oseća kao da se nekim čudom vratila u matericu i zadovoljava njenu čežnju za stalnim dodirivanjem i osećajem umotanosti (kao u materici). Povijanje sprečava nekontrolisane pokrete bebinih ruku i nogu koje mogu da dovedu do neutešnog plakanja.

DRUGO S: SIDE OR STOMACH POSITION- STAVLJANJE BEBE NA STRANU ILI NA STOMAK

Mnoge bebe su zadovoljne dok leže na leđima ako su dobro raspoložene. Ali kad beba plače, ukoliko je spustite na leđa ona ima osećaj slobodnog pada (pad iz majčinog naručja) što aktivira takozvani Morov refleks pa beba počinje da se bacaka i vrišti. Položaj na stranu ili stomak isključuje ovaj refleks pa će se beba umiriti.

TREĆE S: SHUSHING- ŠUŠTANJE

Bebina omiljena muzika se vama možda neće dopasti ali nju će gotovo sigurno umiriti. Jak, oštar zvuk šuštanje je zvuk koji je slušala u stomaku 9 meseci. To je zvuk krvi koja protiče kroz mamine vene, mačino srce i zvukovi kroz vodu. Zato bebe umiruju zbuci usisivača, fena i sličnih uređaja.

ČETVRTO S: SWINGING- LJULJUŠKANJE

Novorođene bebe su kao mornari koji su posle 9 meseci provedenih na moru izašli na kopno. Iznenadni nedostatak kretanja može da ih izludi. Zato je ljuljuškanje beba oduvek jedan od najčešćih metoda kojom roditelji umiruju svoje bebe. Ljuljanje obično na početku mora da bude energično da bi se beba smirila, a onda se može svesti na nežnije kretanje. Bebu možete ljuljati na rukama, u marami za nošenje beba, kolicima, kolevci, njihalicama i ljuljaškama za bebe, možete sa njom izaći u šetnju ili je vozati kolima.

PETO S: SUCKING- SISANJE

Sisanje je šlag na tortu. Ono bebu koja je počela da se smiruje, uvodi u duboko i stabilno stanje mirnoće. Sisanje aktivira refleks za smirivanje i oslobađa hormone koji umiruju bebu. Beba se može umiriti sisanjem flašice ili cucle ali je ipak najbolje i najprirodnije sa maminom sikom.

Metodu 5S-ova mogu primenjivati i tate ukoliko ozuzmemo dojenje. Pogledajte kako ovaj tata to radi.

Izvor:Bebac

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...