10 prelepih italijanskih dečijih imena i njihova značenja

0

I ako i mi imamo prelepih imena kako za devojčice, tako i za dečake, ako nam ponestane ideja, uvek se možemo poslužiti i nekim stranim imenima…

Ako tražite savršeno ime za devojčicu ili dečaka, inspiraciju možda pronađete i kod naših susjeda Italijana. Izdvojili smo 10 najlepših dečjih imena koja smo trajno pozajmili od Italijana.

1. Ariana
Jedno od najpopularnijih imena italijanskog porekla koje znači čedan ili svet. Popularnost mu je porasla i zbog mlade pop zvezde Arianne Grande.

2. Eliana
Prelepo ime italijanskog i portugalskog porekla. Ime ima i skraćene verzije poput Eli i Ana.

3. Bianka
Klasično italijansko ime koje znači čistoća ili belina. Ovo nežno ime bilo je popularno u 70-im godinama, a danas se dosta ređe daje deci.

4. Lia
Kratko italijansko ime koje verovatno potiče od imena Rosalia ili hebrejskog imena Lea. Lia znači glasnik dobrih vesti, zbog čega divno pristaje novorođenim devojčicama.

5. Alesandra
Ovo moćno žensko ime znači braniteljka ljudi, a ime prikladno za pravu ratnicu roditelji vole davati svojim devojčicama. Slavna brazilska manekenka Alessandra Ambrosio delom je zaslužna za popularnost ovog imena.

- Oglasi -

6. Tereza (Terezija)
Tereza je bilo vrlo popularno ime 1960-ih godina, a danas je manje popularno. No zato roditelji biraju kraće verzije ovog damskog i ozbiljnog imena, poput imena Tesa koje zvuči mekše i nežnije.

7. Leonardo
Jedno od najpopularnijih italijanskih imena za dečake. Svi znamo za Leonarda da Vinčija i Leonarda Di Kaprija, ali možda ne znate da Leonardo znači hrabri lav.

8. Romeo
Otkako je William Shakespeare objavio svoje slavno delo „Romeo i Julija“ 1597. godine, Romeo je postalo internacionalno ime. Neko vreme nije bilo toliko popularno, ali nakon što su Victoria i David Beckham svog sina rođenog 2002. nazvali Romeo, popularnost mu je opet porasla.

9. Mateo
Ime koje znači božji dar. Ostali oblici ovog imena su Mate, Matej, Mato, Matko, Matija.

10. Luciano (Lucijan)
Moćno italijansko ime koje znači svetlost. Najviše Lucijana u Hrvatskoj živi u Rijeci, Zagrebu i Poreču. S obzirom na broj stanovnika, Lucijano je najčešće ime među stanovnicima Cerovlja gde se svaki šestoti stanovnik tako zove.

Izvor: Zadovoljna

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

- Advertisement -

Komentara
Loading...