10 RAZLIKA IZMEĐU PROSEČNOG I MUDROG RODITELJA: U koju grupu spadate VI?

0

Biti roditelj je daleko od jednostavnog, a biti mudar roditelj koji može da izađe na kraj sa svojom decom je možda jedna od stvari koje je najteže postići.

10 RAZLIKA IZMEĐU PROSEČNOG I MUDROG RODITELJA

Svi znamo koje su muke roditeljstva i koliko je nekada teško naterati decu da budu poslušna i izvršavaju svoje obaveze ili da pojedu to povrće iz tanjira bez mnogo pregovaranja i borbe.

Mudar roditelj zna da deca ne slušaju, već posmatraju šta to rade njihovi mama i tata i na osnovu toga formiraju sopstveno ponašanje. Ako dete možda neće nešto da vas posluša, možda je vreme da se preispitate i da razmislite da li zapravo vašem malom mezimcu pristupate na mudar način ili se sa njim preganjate kao da ste mu vršnjak.

Prosečan roditelj provodi sve svoje slobodno vreme sa decom, dok mudar roditelj brine i o sebi, čime daje dobar primer.

Deca mudrog roditelja će, poučena primerom, izrasti u odrasle ljude sposobne da se staraju sami o sebi.

Prosečan roditelj se bavi posledicama, a mudar uzrocima problema.

Najlakše je dete kazniti i izgrditi za nešto što nije smelo da uradi, ali mudar roditelj će se pre zabaviti uzrocima ovakvom ponašanja svog deteta – jer kad otkrije uzrok, lakše će popraviti ishod neposlušnosti.Vaspitanje !

A svi već dobro znamo da kazne i grdnje često ne urode plodom, već izazovu i suprotan efekat.

Prosečan roditelj daje odgovore, a mudar uči decu da ih sami nađu.

Kada dete pogreši, prosečan roditelj mu kaže „nemaš pojma“ i ponudi detetu tačan odgovor, a mudar roditelj natera dete da samo razmisli koliko god da mu vremena za to treba, i samo nađe tačan odgovor.

Prosečan roditelj poredi dete sa drugima, dok mudar ohrabruje dete da bude to što jeste.

- Oglasi -

„Kako to da je Marko dobio 5, a ti 2?“ Ovo je često pitanje kojeg smo se naslušali tokom našeg odrastanja i svi znamo da u nama nikako ne izaziva želju da budemo bolji od Marka, već upravo suprotno. Mudar roditelj je svestan ovoga i nikada neće dozvoliti sebi da uporedi svoje dete sa drugim.

Prosečan roditelj pazi da dete ne pogreši, dok mudar pusti dete da pogreši povremeno.

Greške su najbolji način učenja i to mudar roditelj dobro zna. On ne pokušava da zaštiti decu od eventualnih grešaka jer shvata da mu time nikako neće pomoći u životu pošto su greške i porazi nešto sa čim moramo da naučimo da se izborimo sami.

Prosečan roditelj kaže “ne radi to”, dok mudar kaže “razmisli o posledicama”.

Mudar roditelj nikada ne izgovara naređenja i ne očekuje od svog deteta da ga slepo posluša, tako da njega nikada nećete čuti da izdaje direktive za koje očekuje da se slepo ispoštuju, već svoje dete uputi da samo razmisli o posledicama koje će nastati ukoliko se ipak odluči da uradi nešto. Tako se dete uči da snosi odgovornost za svoje postupke.

Prosečan roditelj se trudi da bude dobar, a mudar onakav kakav jeste.

Mudar roditelj je svestan toga da nije idealan, i takođe se trudi da to pojasni svojoj deci, ne dozvoljavajući im da stvore mišljenje o tome kako je roditelj bezgrešno i savršeno biće.

Niko nije savršen, i mudar roditelj zna da je to nešto na šta mora da pripremi svoje dete od samog starta.

Prosečan roditelj misli da je učitelj, dok mudar roditelj shvata da je neophodno da bude više

Iako roditelji misle da ne treba biti prijatelj svom detetu, to nije tačno. Mudar roditelj zna da je prijateljska ruka nekad neophodna u roditeljstvu i da je njegov zadatak mnogo veći od zadatka da samo poduči svoje dete nekim stvarima u životu.

Prosečan roditelj kaže detetu šta mora da uradi, dok mudar pokaže detetu zašto je način koji predlaže bolji.

Mudar roditelj ne očekuje slepu poslušnost, već i kada zahteva nešto od svog deteta on mu dobro objasni zašto se njegovo rešenje mnogo bolje od detetovog. Na taj način mu on samo pomaže da donese ispravnu odluku, a ne donosi je umesto njega.

Prosečan roditelj zahteva od deteta da drži reč, dok mudar sopstvenim primerom pokaže kako se to radi.

Primerom, ne prekorom. Mudar roditelj zna da od poslušnosti nema nekih benefita i zato se trudi da svoju decu poduči ličnim primerom jer će njima mnogo lakše pasti da izvršavaju zadatke koji se od njih traže kada budu svesni da roditelj koji traži određene stvari i sam ispuni svoje obećanje, piše BrightSide.

 

Foto pexels
Autor/Izvor stilkurir

- Advertisement -

Komentara
Loading...