10 SAVETA ZA UDOBNO I SIGURNO VEŽBANJE U TRUDNOĆI

0

Predpostavljam da ste i vi jedna od trudnica koja se pita da li sme da vežba u trudnoći i da li to može da bude loše za njeno zdravlje i zdravlje bebe, trebalo bi da znate da slobodno možete praktikovati fizičku aktivnost, ali pre toga pročitajte osnovne savete za udobno i sigurno vežbanje u trudnoći.

1. Obucite komotnu i prijatnu odeću i pomogućstvu sportski grudnjak
Kako bi ste se što prijatnije osećali dok vežbate, bitno je da se i prijatno obučete, nije bitno da to lepo izgleda, bitno je da je udobno 🙂

2. Odaberite obuću za vrstu vežbanja koju planirate
Ukoliko vežbate fizičku aktivnost za koju vam trebaju patike, gledajte da vam budu što udobnije, a ukoliko vežbate pilates ili yogu za to vam ne trebaju patike, ali obavezno gledajte da stojite na strunjači kako se ne bi prehladili.

3. Vežbajte na ravnoj površini, osećaj ravnoteže se menja tokom trudnoće
Obavezno vežbajte na ravnoj površini, u trudnoći nam je ravnoteža malo slabija i kako nam raste stomak malo nas „vuče“ unapred 🙂

4. Nemojte jesti dva sata pre vežbanja
Najbolje bi bilo da ne jedete najmanje dva sata pre treninga, ali ukoliko osećate glad, možete da pojedete neku voćkicu.

5. Pijte dovolljno vode
Obavezno pijte vode pre, za vreme i posle treninga. U suprotnom, možete dehidrirati, što može dovesti do prevremenih kontrakcija i povećane telesne temperature. Obe stvari mogu biti opasne za bebu.

6. Vežbajte u čistoj i provetrenoj prostoriji
Najbolje bi bilo da prostorija u kojoj vžbate bude provetrena i da je osvetljena prirodnom svetlošću.

7. Nakon vežbanja ustajete polako
U toku trudnoće mnoge žene imaju problema sa mučninom, obratite pažnju kada ustajete posle neke vežbe ili na kraju treninga, ustajte polako da vam ne bude muka i da ne izgubite ravnotežu.

8. Ne treba preterivati u intetzitetu i tempu vežbanja
Laganim tempom bi trebalo da vežbate, kako bi prijalo i vama i vašoj bebi. U trudnoći se ne takmičimo ni sa kim, niti jurimo neki tempo, vežbamo umerenim intenzitetom i tempom.

9. Ne preterujte sa istezanjem
U trudnoći lučite više elastina i prilikom istezanja treba da obratite pažnju da se istežete kao i pre trudnoće, jer lako možemo da se povredimo ukoliko preteramo.

10. Osluškujte svoje telo, ono će vam najbolje reći šta mu prija, a šta ne…

autor teksta . naš stručni tim Jovana Elgec vežbe za mame i trudnice . Jovanu možete da pratite na njenoj fb stranici (OVDE)

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE OD NAŠEG STRUČNOG TIMA JOVANE ELGEC

Komentara
Loading...
where can i buy ivermectin over the counter buy ivermectin online