10 važnih stvari kojima morate naučiti decu do 10-te godine

0

Najbolji svetski psiholozi smatraju da ovih 10 stvari morate naučiti dete pre nego što napuni 10 godina.

Da mora da poštuje i dečake i devojčice. Oni su jednaki

Foto: brightside.me
Poštovanje drugih je važna osobina koju vaše dete mora da usvoji, uključujući i poštovanje dece istih godina bez obzira na pol.

2. Da se ne plaši da napravi grešku

Da se ne plaši da napravi grešku

Foto: brightside.me
Učenje iz tuđih grešaka redak je talenat. Važno je učiti iz sopstvenih grešaka. Vaše dete ne treba da se boji da izgubi ili napravi grešku.

3. Da je znanje važnije od ocena

Da je znanje važnije od ocena

Foto: brightside.me
Nekada se roditelji prilično naljute kda ocene deteta ne ispune njihova očekivanja. Međutim, dobre ocene ne znače uvek i dobro znanje. Trebalo bi da naučite dete da je znanje važnije od ocena.

4. Da mu roditelji nisu neprijatelji i da može pitati za pomoć

Da mu roditelji nisu neprijatelji i da može pitati za pomoć

Foto: brightside.me
Nije lako postati prijatelj detetu, naročito ako već ima sopstvene prijatelje. Ne navaljujte. Pokažite mu da može da ima poverenja u vas i izbegavajte vikanje i duge lekcije.

5. Da se uvek zauzme za sebe

Da se uvek zauzme za sebe

Foto: brightside.me
Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima i drugim ljudima nego prema sopstvenom detetu. Ovo može biti razlog njegove nesigurnosti u budućnosti i nesposobnosti da se zauzme za sebe. Objasnite detetu da je poštovanje važno, ali takođe i sposobnost da brani sopstveni pogled na stvari, pod uslovom da je on ispravan.

6. Da ne radi ono što ne želi zbog tuđeg odobravanja

Da ne radi ono što ne želi zbog tuđeg odobravanja

Foto: brightside.me
Deca misle da je popularnost u društvu veoma važna i daju sve od sebe da je zadobiju. Koristite lični primer da biste objasnili detetu da je važnije biti iskrena i ugledna osoba nego gaženje sopstvenih verovanja radi nečijeg odobravanja.

7. Da ako ne razume, pita

Da ako ne razume, pita

Foto: brightside.me
Postavljanje pitanja je apsolutno normalno. Bolje je da postavi pitanje nego da se pretvara da sve razume. Detinjstvo je najbolji period da se ovo nauči.

8. Da kaže nastavniku ako se ne oseća dobro

Da kaže nastavniku ako se ne oseća dobro

Foto: brightside.me
Dete ne sme da se plaši da razgovara o sopstvenim problemima. Zdravlje je važnije od ocena ili ljutnje nastavnika. Važno je da dobro načuite dete ovome.

9. Da poštuje okolinu

Da poštuje okolinu

Foto: brightside.me
Koliko često se žalimo na prljave ulice i uništene cvećnjake? Poštovanje prirode počinje u kući. Počnite od sebe, a onda usmerite i dete. U ovom slučaju, rezultati će biti očigledni.

10. Da nauči da kaže „ne“

Da nauči da kaže "ne"

Foto: brightside.me
Naučite dete da kaže „ne“ odraslima, nastavnicima, pa čak i vama. Želite da odgojite snažnu ličnost, a ne osobu koja će poslušati svaku komandu. Sposobnost da kaže „ne“ biće mu od velike koristi u odraslom dobu.
Image source: brightside.me izvor : fokuzz.com
PROČITAJTE JOŠ I ….

- Advertisement -

Komentara
Loading...