10 razloga protiv batina

Ako mislite da su batine način discipline tu smo da vam pokažemo suprotno! Batine ne samo da nemaju nikakvog efekta, osim onog trenutnog, nego su u suštoj suprotnosti sa vaspitanjem i disciplinom. Naime, disciplina treba decu da nauči kako da se ponašaju, disciplina fizičkim kažnjavanjem ne uči već ima za cilj da uplaši dete nanošenjem fizičkog bola. Evo još 10 odličnih razloga protiv batina:

jpeg

1.KVARE ODNOS IZMEDJU DETETA I RODITELJA

Da li se sećate batina iz detinjstva? Sigurno nakon njih niste pomislili kako imate divne roditelje koji vas puno vole, zar ne? Najverovatnije su vam se po glavi motale reči mržnje ili neki drugi negativan komentar. Isto možete očekivati i kod svog deteta.

Batine se zaborave ako su roditelji uglavnom “dobri”, ali one ipak narušavaju međusobno poverenje.

Iskrena saradnja koju svaki roditelj želi nastaje jedino jakom vezom zasnovanom na međusobnim osećanjima ljubavi i poštovanja. Batine, iako naizgled deluju jer nas dete posluša, u stvari izazivaju samo trenutno dobro ponašanje zasnovanu na strahu. Ovo ima efekta samo dok dete ne poraste dovoljno da se odupre.

Nasuprot tome, saradnja zasnovana na međusobnom poštovanju će trajati zauvek, donoseći godine i godine sreće dok dete odrasta.

2.NE UČE DETE NIČEMU

Za čoveka je biološki nemoguće da konstruktivno analizira situaciju, primeni zaključke i iz njih nešto nauči dok u sebi oseća strah. Zbog toga, kada batinama izazovemo strah kod deteta mi istog momenta zaustavljamo svako učenje. Dete koje je dobilo batine je ljuto, razmišlja o osveti i ne može da nauči mnogo efikasnije metode rešavanja konflikta. Ako želite da vaše dete nešto nauči, važno je da smanjite strah nikako da ga povećavate.

3.POKAZUJU DA SE PROBLEMI REŠAVAJU NASILJEM

Batine takođe pokazuju da je nasilje prikladan način da se reše životni problemi i da, kada se nekome ne sviđa šta radite, on može da vas udari. Fizičko kažnjavanje je jedan oblik maltretiranja i zaštrašivanja i prikazano je detetu kao efikasan način ubeđivanja drugih da urade ono što vi želite.

4.POKAZUJU DA JE JAČI U PRAVU

Fizičko kažnjavanje detetu šalje neželjenu poruku da veći i jači odlučuje šta je dobro a šta ne. Da li to znači da će vaše dete imati pravo da odluči šta je dobro a šta ne kada postane jače od vas?

5.POKAZUJE DA STARIJI IMAJU PRAVO DA UDARAJU MLADJE

Još jedna poruka koju dete prima batinama je da stariji i veći ljudi imaju svako pravo da udare mlađe, manje ljude. Ovo pravilo je veoma zbunjujuće u momentu kada detetu treba da objasnite zašto ne treba da udara drugare.

6.SUZBIJAJU SAMOPOŠTOVANJE

Kada dete udara osoba koja bi trebalo da ga štiti, ono lako počinje da misli “šta nije u redu sa mnom?”. Na ovaj način ono gubi samopoštovanje koje je u velikom broju situacija tokom života odlučujući faktor za uspeh.

7.SMANJUJU UTICAJ RODITELJA NA DETE

Ako želite da budete osoba kojoj će se dete obratiti za savet i kojoj će verovati, potrebno je da ono oseti vašu podršku i podsticaj. Ako je vaš ton u stilu “sad ću da te prebijem”, bilo to stvarno ili ne, teško da će dete tražiti vas kada mu je potreban razgovor sa nekim i teško da ćete imati bilo kakav uticaj na njega. Rešenje je da ne udarate dete – čak i kada mislite da je to “za njegovo dobro”.

8.UČE DETE DA LAŽE KAKO BI IZBEGLI KAZNU

Dete će veoma brzo naučiti kako da vas izbegne i sakrije stvari od vas kako ne bi bilo kažnjeno batinama. Radiće ono što želi i što mu padne na pamet čim je sigurno da ga ne vidite.

9.NE UZIMAJU U OBZIR OSNOVU BEZOBRAZNOG PONAŠANJA

“Bezobrazno ponašanje” je samo detetov odgovor, jedinim načinom koji poznaje, na zapostavljanje osnovnih potreba. Dete koje reaguje “bezobrazno” je obično neispavano, gladno, ima potrebu da skače ili ide napolje i sl. Međutim, najveća potreba deteta je za pažnjom njegovih roditelja. A roditelji su okupirani svojim brigama i nemaju dovoljno strpljenja za dete. A potpuno je pogrešno kažnjavati dete zato što reaguje kada mu potrebe nisu ispunjene. Naravno, ove batine nemaju nikakvog efekta na duže staze i sasvim su nepravedne.Batine_mogu_da_izazovu_ozbiljne_psihicke_probleme_306205044

10.NEMAJU DOBAR EFEKAT NA DUGE STAZE

Ljutnja i frustracije koje dete ne sme da izrazi se skupljaju u njemu. Ljuti tinejdžeri ne padaju sa neba. Izliv besa koji dete skuplja u sebi godinama može da bude šok za roditelje čije se dete odjednom oseća dovoljno jako da sme da ga iskaže. Batine prividno proizvode željeno ponašanje dok je dete malo, ali i roditelji i društvo plaćaju visoku cenu zbog njih kada dete poraste i uđe u pubertet.

 

Komentara
Loading...