11 jedinstvenih porođajnih običaja iz celog sveta

0

U mnogim društvima porođajni rituali i običaji ostali su sveti i nepromenjeni kroz vekove. Evo nekih od najupečatljivijih:

Iskustvo donošenja bebe na svet univerzalno je i jedinstveno u isto vreme. Iako žene to čine od postanka ljudske vrste, sam čin, običaji i društvene norme vremenom su se menjali i evoluirali zajedno sa taloženjem iskustva majki i babica. Ipak, u mnogim društvima porođajni rituali i običaji ostali su sveti i nepromenjeni kroz vekove. Evo nekih od najupečatljivijih:

Južna Amerika: La Cuarentena

america

U mnogim državama Latinske Amerike, neke žene poštuju običaj “La Cuarentena” što  predstavlja vrstu karantina. Tokom šest nedelja, porodilje se uzdražavaju od polnih odnosa, određenih namirnica i napora. Posvećene su isključivo dojenju i brizi o odojčetu. Ostali članovi porodice kuvaju, čiste i paze na ostalu decu.

Bali: Sahranjivanje posteljice

bali

Stara postporođajna tradicija na Baliju sastoji se u sahranjivanju posteljice, organa koji neki Indusi smatraju “živom”, vrstom blizanca novorođenčeta. Posteljica se čisti, stavlja u kutiju i sahranjuje van kuće u okviru posebne ceremonije.

Japan: Ansei

japan

U Japanu, rođenje se spatra divnim, prirodnim iskustvom koje se ne okončava onda kada beba dođe na svet. Tokom tri nedelje nakon toga, uobičajeno je da se porodilja oporavlja ležeći u domu svojih roditelja. Od ostalih članova porodice se očekuje da pomažu u domaćinstvu i oko bebe.

Holandija: Porođaj kod kuće

netherlands

Svaki peti porođaj u Holadniji obavlja se kod kuće, što je najveći procenat u zapadnom svetu. Holanđani na porođaj gledaju kao na prirodan deo života, koji nema veze sa bolešću, i mnogim ženama smeta što se on danas u razvijenom svetu tako tretira.

Brazil: Darivanje

brazil

Dok su širom sveta porodilje te koje dobijaju poklone, u Brazilu mlade mame, suprotno tome, daruju svoje posetioce kada ih dočekuju u porodilištu.

Turska: Lohusa šerbet

turkey

U Turskoj je običaj da porodilje piju Lohusa šerbet, piće od cimeta, šećera i crvene prehrambene boje. Prvo ga one piju u porodilištu, a zatim kod kuće i gosti koji su došli da posete majku i bebu.

Pakistan: Akika

- Oglasi -

pakistan

U Pakistanu i drugim muslimanskim državama, akika je raširen običaj nadevanja imena detetu. Odvija se sedmog, četrnaestog ili dvadeset prvog dana po rođenju. Glava novorođenčeta se brije i žrtvuje se životinja u znak zahvalosti Alahu i zarad zdravlja deteta.

Nemačka: Majčinski pasoš

germany

U Nemačkoj se, zarad boljeg praćenja zdravlja trudnice i porodilje, priliko prve posete lekaru u trudnoći ženi dodeljuje tzv. mutterpass – posebna zdravstvena knjižica u kojoj se prati njena trudnoća. Uvedena je 1968. godine i pomaže lekarima da na jednom mestu imaju uvid u sve medicinske podatke pacijentkinje.

Nigerija:  Prvo kupanje

nigeria

Običaj Omugvo dragocen je deo postporođajnog rituala u Nigeriji. Sastoji se iz ritualnog kupanja bebe koje vrši baka, ili neka druga rođaka. Ovim činom majci se šalje poruka da nije prepuštena sama sebi, već da uz nju stoji zajednica žena na koje može da se osloni.

Izrael: Brit Milah

israel

Brit Milah je jevrejski ritual obrezivanja muškog novorođenčeta osmog dana nakon rođenja. Ovoj prastaroj praksi prisustvuju porodica i prijatelji, a odvija se tokom jutarnjih molitvi. Nakon toga sledi svečani obed.

SAD: Bebi ćebence

us

Širom SAD, bebe se po rođenju već 60 godina umotavaju u istu vrstu ćebenceta kompanije “Medlajn”, pa je tako ovo ćebence u Americi postalo simbol čuda rođenja deteta.

 

Izvor: Hafington post

PROČITAJTE I OVO

Zaboravljeni narodni običaji: Kad dete neće da progovori, prohoda ili zaspi

Krštenje – važni običaji i korisni saveti

Neverovatni običaji širom planete

PODELITE I SA VAŠIM DRUGARIMA :* HVALA

 

Save

- Advertisement -

Komentara
Loading...