12 najvećih razlika između prve i druge trudnoće

0

Sanjare danima i noćima kako će to njihovo maleno čudo izgledati kada dođe na svet.

U drugoj trudnoći je sve drugačije, ne lošije ili bolje, nego drugačije. Prednost je što otprilike znate na šta trebate da se pripremite. Ali, ni to nije garancija, jer kako porođaj, tako i trudnoća vrlo često budu potpuno drugačije.

Edukacija

Dok u prvoj trudnoći ne ispuštate iz ruku knjige o trudnoći i ženskom zdravlju, u drugoj čitate samo slikovnice mlađem detetu. Nemate ni volje ni vremena za knjige, osnove ionako znate, a na kraju ipak ne ispadne sve kao u knjigama, pa je najbolje pustiti da sve ide prirodnim tokom.

Izbor hrane

U prvoj trudnoći obično žene izbegavaju sve namirnice koje su našle na ijednom popisu namirnica koje nisu preporučljive u trudnoći. Uzimaju dovoljno vode, jedu zdravo i više se kreću. U drugoj trudnoći žene će i dalje pripaziti šta jedu, ali će bez razmišljanja priuštiti sebi mekani sir ili malo tune.

Svesnost o trudnoći

U prvoj trudnoći žene već od prvog plusića na testu sve vreme ostaju svesne svoje trudnoće, neprestano o tome govore i misle. U drugoj trudnoći,posebno ako je prvo vreme još maleno, često je prisutna jurnjava, mnogo obaveza i žene povremeno zaborave da su trudne.

Najava trudnoće

Prvi put parovi porodice iznose vest o trudnoći na pomalo svečan način, kada saznaju pol deteta i to je novi povod za uređivanje doma i uživanje i malenoj porodičnoj proslavi. U drugoj trudnoći otkrivanje pola više nije toliko pompezno, već usputno spomenete bližnjima da nosite dečaka ili devojčicu.

Uzbuđenje

Dok su u prvoj trudnoći budući roditelji, ali i cela porodica jako uzbuđeni i žele neprestano da porazgovaraju o tome, u drugoj trudnoći je sve to dosta suptilnije. Oduševljenje baka i deka više nije euforično, ali to ne znači da su išta manje srećni zbog toga.

Trudnička moda

Dok u prvoj trudnoći žene obilaze prodavnice kako bi bile odevene po poslednjoj trudničkoj modi, u drugoj su sasvim srećne i u udobnoj trenerki i mekanoj haljinici.

- Oglasi -

Očekivanja

Žene koje čekaju prvo dete teško da mogu uopšte pretpostaviti šta treba očekivati od roditeljstva. Ne razmišljaju o postporođajnom oporavku jer je u prvom planu beba. U drugoj trudnoći žene su malo realnije, pa unapred razmišljaju kada će šta napraviti, koga mogu zamoliti za pomoć za vreme oporavka i kako se boriti s nespavanjem i uspešno dojiti.

Znanje u trudnoći

U prvoj trudnoći znamo sve u teoriji, koliko je beba u kojoj nedelji velika, koliko je razvijena, dok u drugoj trudnoći žene ponekad moraju baciti pogled na kalendar kako bi znale u kojoj su trudnoći, ali imaju veliku prednost- znanje iz prakse.

Fotografije

Mame u prvoj trudnoći često oslikavaju stomačić, često se fotografišu kako bi kasnije mogle pratiti kako im je stomak rastao, dok u drugoj trudnoći jedine fotografije na kojima je žena sa stomakom jesu one s detetovog rođendana ili nekih svečanosti.

Oblik tela

U prvoj trudnoći većina žena ima sladak, malen i okrugao stomačić, dok u drugoj stomak zna biti malo niži, pomalo i obešen i ne tako sladak njima samima.

Strahovi

U prvoj trudnoći žene se boje i sopstvene senke. Strah od korišćenja kozmetike, preko konzervisane hrane do izbegavanja diranja reklamnih letaka jer su puni bakterija. U drugoj trudnoći sve je to mnogo opuštenije.

Dečja soba

U prvoj trudnoći mesecima se priprema bebin kutak za njen dolazak, dok u drugoj ste verovatno u tolikoj frci da suprug sastavlja krevetić tek kada vi odete da se porodite u bolnicu, a sve one preslatke igračke ste sklonili jer ste svesni da ih bebe baš i ne doživljavaju.

Izvor: index.hr

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

- Advertisement -

Komentara
Loading...