14 Načina uz pomoć kojih možete podstaći razvoj vašeg bebca u stomaku

0

Zaštićena, potpuno ugrejana, opremljena hranom – tako raste vaša beba u susret svom dolasku na ovaj svet. Kao u raju. Može li vašoj bebi u stomaku biti još bolje? Postoji više zapanjujućih činjenica svakodnevnog života uz pomoć kojih možete pomoći ili odmoći razvoju vaše bebe.

beba

1. ”Pošta” od starije sestre

…ili brata. Stariji – posebno ako su baš tu negde oko drugog rođendana – bez bojazni se obraćaju maminom stomaku i to često prilično konkretno. ”Ćao, bebo!” govore i ručicom pljeskaju po zategnutoj koži. Beba prima dve informacije: odjek jasnog glasa i nežnog čuvara. Inače bebe u stomaku pamte kako zvuči glas brata ili sestre i prepoznaju ga odmah po rođenju.

2. Naljutili su vas na poslu?

Naljutili su vas na poslu? Posvađali ste se s partnerom? To baš i nisu lepe stvari, ali se realno dešavaju. Trudnoća međutim nije nešto što se događa izvan normalnog života. Psiholozi koji proučavaju prenatalni razvoj deteta došli su do novih, utešnih saznanja: bebe u stomaku, kažu oni, krajnje su pomirljiva bića.

Ako se trudnici ponovno slegnula bujica osećanja (a time i nivo adrenalina u krvi), bebe to neposredno primećuju. Spokoj i pomirenje brišu manje ugodna iskustva koja doživljavaju i bebe u stomaku.
3. Profinjen miris

Jeli ste indijsku ili kinesku hranu? Ljutu i sa zanimljivim začinima? Za otprilike sat vremena taj užitak dolazi i do vaše bebe jer jake arome, poput karija na primer, ”začinjuju” plodnu vodu. Molekuli začina putuju kroz membranu između majčinog i detetovog krvotoka putem pupčanika i ulaze u bebin organizam. I vrlo brzo bebina koža vraća jedan deo te arome u plodnu vodu.

4. Beba može osetiti oštre začine u plodnoj vodi

Oko 20. nedelje trudnoće u sluznici nosa razvijaju se mirisne stanice, receptori za mirise. Uz to beba ima još obilje okusnih papila na jeziku i nepcu – triput više nego odrasli gurman! Čitav taj aparat ukusa samo čeka neki podražaj.

5. Mamina ruka

Sedite na sastanku, posve skoncentrisani na posao. I odjednom se javlja vaš mali zvrk! Posve automatski milujete svoj trbuh po mestu gdje vas je beba gurnula. Čak i ako ne verujete u prirodnu medicinu znajte da putem vaše ruke prema bebi struji energija. Ona oseća vašu blizinu i pažnju. I zna da vam ništa nije važnije od nje.

6. I tata ide na ultrazvuk

Pogled prema bebi moguć je pomoću ultrazvuka. Najlepše je posmatrati bebu udvoje. Upravo se u prvo vreme, kada budući otac ništa ne može ni videti ni opipati, njegov odnos s bebom učvršćuje putem ”ekrana”. Tada čak više nije ni smešno pričati sa stomakom.

PROČITAJTE I OVAJ TEKST

7. Uveče beba sme ostati budna

Kada pođete spavati, vaša beba ulazi u vrlo živahnu fazu. To je zato što placenta postaje jako dobro prokrvljena dok ležite. To bebu opskrbljuje energijom. Upravo vaša smirenost potiče bebu da se miče. Ali vi želite zaspati? Ne ljutite se, inače san više neće doći. Radije lezite na bok, leđa i stomak poduprite jastukom, maleni jastuk stavite među kolena. Popijte šoljicu vrućeg mleka s medom, bebi pevušite uspavanku i pozitivno razmišljajte. Uskoro ćete oboje zaspati.

8. Muzika i harmonija

- Oglasi -

Niste baš neki ljubitelj klasične muzike? I Elvis dolazi u obzir – njegova pjesma ”Love me tender” verojatno jednako godi bebi. Isto vredi i za mirnu pop muziku jer tu uopšte nije toliko muzika jer otkucaji vašeg srca, šumorenje krvi i probave ionako nadglasavaju većinu spoljnih zvukova i do trbuha prodire najviše jedna desetina prosečne jačine tona. Najvažnije od svega jeste da se opustite. Jer od toga vaša beba ima korist: dokazano je da pomaže prokrvljenosti placente.

9. Slasno doručkujte udvoje

Noću ne jedete ništa, a to se ne bi moglo reći za bebu u vašem trbuhu – dotok hrane ne prestaje. Zato ste ujutro poprilično gladni. Uživajte u obilnom doručku, posebno nakon 20. nedelje trudnoće (od tada u svojem trbuhu jako dobro osjetite gosta koji objeduje s vama). Jednostavno zamišljajte da hranite i svoju bebu i automatski ćete poželjeti zdraviji doručak.

10. Jedan, dva, ča-ča-ča…

…ili što vam se već pleše! Rumba i ča-ča-ča jako su, doduše, dobri za gipkost bedara, ali vašoj se bebi sviđaju i svi drugi koraci zato što se pritom tako lepo njišete u ritmu, zato što vam ubrzava puls dok se vrtite na parketu. To bebu opskrbljuje znatnom količinom kiseonika. Ako plešući dižete ruke ili njišete bokovima, beba ima više prostora u trbuhu.

11. Slasni obroci za mamu dobri su za bebu

Razmazite se. I imajte poverenja u svoj apetit koji vas sada pre upućuje na laganiju hranu nego na pečenu gusku. Iznenadne i prekomerne kalorije neće baš opskrbiti bebu. Vaš bi metabolizam toliko bio zaokupljen njima da bi manje hranjivih tvari dospelo u posteljicu.

12. Masaža za mamina stopala

Sada je trenutak da partnera naučite masaži stopala koja može biti neverovatno stimulativna. A stimulišu li se prava područja, zagrejaćete donji deo stomaka. To znači da će se beba opskrbiti energijom. No ponekad je dovoljno i da vam partner jednostavno masira te miluje stopala. Nanesete li na ruke malo susamovog ulja, pojačaćete zagrevajuće delovanje delovanje.

13. Visoko noge!

Noge sada moraju puno nositi, na kraju trudnoće oko 15 kilograma više nego inače. Morate ih malo rasteretiti. A to ćete najbolje učiniti tako da ih podignete. Taj je položaj ugodan i vama i vašoj bebi. Jer dok ležite krv ne teče prema nogama, već nosi još više kiseonika i hrane do bebe.

14. Mamin podnevni san

Ne, ne morate ležati sat vremena ili duže. Već 20 minuta na kauču (u uredu se možete malo ispružiti preko dvije stolice) dovoljno je da se beba opskrbi energijom. To je posebno važno nakon 20. nedelje kada materica pritiska druge organe. U ležećem se položaju organi opuštaju, placenta je bolje prokrvljena, a to znači više snage za bebu.

Da sumiramo,

Vrlo je važno da imate na umu da je svaka trudnoća ipak individualna i da se neke stvari vama možda neće desiti, ili će biti potpuno drugačije. Možda vam neće prijati muzika, a možda ćete prestati da jedete određenu hranu. Telo će vam se promeniti, raspoloženje će biti drugačije.
Opustite se, nađite svoje momente uživanja i uvek se konsultujte sa vašim lekarom kako bi vam trudnoća što lagodnije prošla a samim tim i porođaj.

izvor.roditelji.hr

PODELITE DALJE :* HVALA

PROČITAJTE I OVO

- Advertisement -

Komentara
Loading...