26 dana nakon porođaja, osetila je čudne i jake bolove u stomaku. Zbog njih je morala da se vrati u bolnicu i dogodilo se čudo

0

Mediji s čuđenjem prenose priču o Arifi Sultani (20) iz Bangladeša koja se porodila krajem februara i na svet donela zdravog i srećnog dečaka. Tu bi priča mogla da stane i ni po čemu ne bi bila posebna, da se 26 dana kasnije nije desilo to da ju je stravično zaboleo stomak.

 

Od siline bolova, morala je da opet ode u bolnicu gde je ustanovljeno da je i dalje trudna i da nosi blizance u drugoj materici. Zbog toga je morala na hitan carski rez.

Na svu sreću, blizanci su potpuno zdravi, kao i ona sama i otpušteni su iz bolnice, te se sada svi lepo oporavljaju i zbližavaju.

ŠTA JE UOPŠTE FENOMEN DUPLE MATERICE?

- Oglasi -

Uterus didelphis – ili dupla materica – je prilično retka pojava. Jedna u 1000 do jedna u milion žena širom sveta je ima, a u nekim slučajuevima se nasleđuje. U nekim slučajevima dvostruke materice, te dve materice dele jedan par jajovoda, jajnika, grlić materice i vaginu, dok se neke žene rode sa dve materice, dva para jajovoda i jajnika, dva grlića i dve vagine. Hirurški se dve vagine mogu spojiti u jednu, ali materice se obično ne diraju, ostaju dve. Ovo stanje se obično javlja kada se Milerovi kanali fetusa ne spoje u jednu matericu, kao što bi trebalo. U ženskom fetusu, materica počinje da se razvija u obliku dve male cevi. Kako se plod razvija, cevi (Milerovi kanali) se obično spoje u jedan veći, šuplji organ – matericu. Ponekad, međutim, cevi se ne spoje u potpunosti. Umesto toga, svaki se razvije u posebnu tvorevinu. Ovo stanje se naziva dvostruka materica (uterus didelfis).

Lečenje je potrebno samo ako dvostruka materica izaziva simptome ili komplikacije, kao što su bol u karlici ili ponovljeni spontani pobačaji. Žene sa dvostrukom matericom imaju i veći rizik da prevremeno rode bebu. Problem je što materica nije dovoljno velika da može da iznese čitavu trudnoću. Fetus u manjoj materici ima manje šanse da preživi. Međutim, čak i ako se bebe rode ranije, one provedu vreme u inkubatoru i mogu da budu sasvim zdrave. Neke žene se porode i u šestom mesecu, bebe budu u inkubatoru i razviju se u zdravu i pravu decu.

Međutim, budući da lekarska zajednica bruji o ovom slučaju, javljaju se i drugačija mišljenja. Naime, iako je oduvek govoreno da su slučajevi duple materice retki, ginekolog iz Singapura koji je komentarisao slučaj za BBC kaže da to nije istina, tačnije da je ova pojava češća nego što to ljudi misle.

– Da je ranije otišla na ultrazvuk, sigurno bi on pokazao dve materice. Međutim, to verovatno nije mogla jer nema pristup ultrazvuku budući da živi u siromašnom selu – zaključuje dr Kristofer NG sa klinike GyneaMD za BBC.

T.G.
Foto freepik
Autor/Izvor zenablic

- Advertisement -

Komentara
Loading...