4 pravila za povećanje plodnosti

0

Pre nego što pređete na nov režim ishrane, neophodno je da sprovedete četvorodnevnu detoksikaciju…

Šta preporučuju nutricionisti?

Kada dođe vreme za bebu, nutricionisti su saglasni da kuhinja može biti od iste pomoći kao i spavaća soba. Ishrana i plodnost usko su povezani, jer da biste imali potomstvo, potrebne su vam zdrave jajne ćelije i zdravi spermatozoidi, ali i opšte dobro stanje organizma. Kako biste sve to postigli, neophodan vam je poseban režim ishrane. Mnogi parovi ne žele da se odreknu starih navika, ali ima i onih koji menjaju ishranu iz korena kako bi što pre dobili bebu.

Nutricionistkinja Zita Vest iz Velike Britanije kaže da bi parovi koji žele potomstvo trebalo da se pridržavaju četiri osnovna pravila ishrane. Ova ishrana nije samo za reproduktivno zdravlje, već se njom ublažava stres i obezbeđuju organizmu sve neophodni nutritijenti. Preporučuje se da, pre nego što pređete na nov režim ishrane, sprovedete četvorodnevnu detoksikaciju.

Šta žena treba da jede?

Ukoliko želite što pre da ostanete u drugom stanju trebalo bi da jedete namirnice bogate omega-3 kiselinama. Namirnice bogate ovim kiselinama su skuša, haringa, sardina ili losos, koji su i odličan izvor vitamina D. Ove vrste ribe bi trebalo da jedete dva do tri puta nedeljno. Zatim, tu su i namirnice koje sadrže zdrave masti poput avokada, oraha, semenki bundeve i semena lana. Omega-3 masne kiseline utiču na bolju propustljivost ćelijskih membrana uključujući i jajnu ćeliju.

Kuvano povrće
Ako niste, obavezno ubacite i ove namirnice u vaš jelovnoik. U tradicionalnoj kineskoj medicini uče da topla hrana pospešuje plodnost, a da previše sirovih namirnica mogu da otežaju rad organa za varenje, naročito uveče. Zato je savet da kuvate povrće na pari.

Mlečni proizvodi
Šolja do dve punomasnog mleka dnevno povoljno deluje na jajnike. Ukoliko niste ljubitelj mleka, kao zamena dolazi u obzir punomasni jogurt, pošto telu treba i malo masnoće kako bi apsorbovalo nutritijente važne za plodnost.

Četiri dana detoksikacije
U periodu kada želite bebu, rigorozne dijete se apsolutno ne preporučuju. Tako i Zitin četvorodnevni režim ishrane svakako se ne svrstava među rigorozne dijete. Naprotiv, brza i efikasna detoksikacija organizma osmišljena je tako da na najbolji način pripremi telo za novi način ishrane. Pravilna proizvodnja hormona i digestivni sistem tesno su povezani, smatra ona, te ako vam organi za varenje rade na pravi način i hormoni će lučiti ispravno.

Prema preporukama Zite Vest, trebalo bi da jedete sve vrste povrća i voća (osim suvog), sveže začinsko bilje, pasulj ili sočivo, integralne žitarice, koje u sebi ne sadrže pšenicu i integralni pirinač. Zatim, na vašem meniju trebalo bi da se nađe koštunjavo voće, semenke i ulja semenki, mleko biljnog porekla sojino ili pirinčano, voćni i biljni čajeve i mineralna voda. U ishranu uvrstite i belu ribu (bakalar, list i škarpin), belo meso (pileće i ćureće), jaja, jogurt, med.

Šta budući tata treba da jede?

Citrusi
Ukoliko želi da što pre ima potomstvo, budući otac bi trebalo da jede citruse, koji su bogati vitaminom C, antioksidantom broj jedan. Na spermatozoide utiču oštećenja koja u telu prave slobodni radikali, a to se najviše ogleda u njenom zgrušnjavanju, kada je spermatozoidima teško da se izdvoje i oplode jajnu ćeliju. Kao prevenciju, uz citruse muškarci treba da jedu kivi, kupine, crvenu papriku i brokoli.

Brazilski orah i seme bundeve
Brazilski orah sadrži vitamin E najvažniji antioksidant za membrane spermatozioda, a ujedno je bogat i selenom, koji je ključan za pravilno formiranje spermatozoida. Seme bundeve bogato je cinkom, čiji nedostatak u organizmu utiče na opadanje testosterona i broja spermatozoida. Cinka ima i u mesu, naročito piletini, ali kako se ono svrstava u kisele namirnice, treba smanjiti porcije.

Četiri osnovna pravila

Bazne namirnice
Mnogim parovima narušen je pH faktor u organizmu, što prema mišljenju stručnjaka može da dovede do steriliteta. Istraživanja su pokazala da visok nivo kiselosti u materici zaustavlja usađivanje oplođene jajne ćelije. Od hrane koju jedete, kiselost najviše povećavaju meso i mlečni proizvodi, gazirana pića i namirnice od rafinisanog šećera.

Voće i povrće
Voće i povrće umanjuju kiselost. Prava mera je 80 odsto baznih namirnica i 20 odsto kiselih.

Antioksidanti
Preporuke su da svaki dan jedete raznobojno voće i povrće u velikim količinama. Različito obojeno voće i povrće sadrži i različite vrste antioksidanata.

Namirnice niskog GI
Čak postoji i GI dijeta, jer je istraživanje naučnika sa Harvarda pokazalo je da žene koje uzimaju namirnice s visokim GI (glikemijski indeks) imaju preko 92 odsto veće šanse da njihova ovulacija izostane u odnosu na žene koje jedu hranu sa niskim glikemijskim indeksom. Držite se namirnica niskog GI, baznih ugljenih hidrata kao što su beli krompir, ovas, integralne testenine i integralni hleb. I izbegavajte da jedete ugljene hidrate uveče.

Izvor: bebac.com; Đ.S.

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE

Komentara
Loading...