40 NAJLEPŠIH nedelja (u maminom stomaku)

0

Ovo je jedinstvena prilika za sve buduće mame da vide kako se njihova beba razvija, od šeste do četrdesete nedelje trudnoće, kao i to kako im se telo menja.

6.Nedelja

VAŠA BEBA
Vaša beba pluta u vrećici ispunjenoj amnionskom tečnošću koja joj služi kao “hrana” dok se ne formira postaljica. NJena veličina u ovoj nedelji se povećava se sa 4 na 8 mm, a na ultrazvuku se već mogu detetkovati otkucaji srca.
VI
– Vodite računa o svojoj ishrani, nemojte konzumirati ništa što bi moglo da ugrozi razvoj vaše bebe. Ovo je osetljiva faza u njenom razvoju jer se tada formiraju organi.
– Uzimajte folnu kiselinu da biste sprečili pojavu oštećenja kičmene moždine, rascepa nepca ili nečega drugog.
– Nemojte da konzumirate kafu, alkoholna pića, cigarete, kao ni nedovoljno termički obrađenu hranu (jaja, sireve, morske plodove i sl.)

7.Nedelja

VAŠA BEBA
Formiraju se glava, grudni koš i kičma, a vidljivi su i “izdanci” od kojih će se formirati ruke i noge. Iako je veličine petoparca, plod se lepo vidi na ultrazvuku. Krvotok je uspostavljen, a njegova veličina iznosi oko 9 mm.
VI
– Većina budućih mama oseća jutarnju mučninu. Ne brinite, ova neprijatna pojava će nestati u toku narednih šest nedelja.
– Odmah nakon buđenja, pojedite parče dvopeka ili “plazma” keks da biste ublažili mučninu.
– Kažu da đumbir pomaže u sprečavanju mučnine, pa ako ste ljubitelj njegovog ukusa, grickajte ga pomalo.
– Ako vam je i pored preduzetih mera muka, posetite lekara.

8 Nedelja

VAŠA BEBA
Prema rečniku lekara, vaša beba sada više nije embrion već je postala fetus. Dugačka je oko 16 mm, ruke i noge su potpuno formirane, a mogu se razabrati i prstići na njima.
VI
– Zbog mnogobrojnih hormonskih promena, sada ćete se stalno osećati pospanom i umornom.
– Lezite i odmorite se kada god osetite potrebu za tim. Nemojte se preterano umarati.
– Bez obzira na to što još uvek ne osećate bebine pokrete, nemojte se ponašati kao da niste trudni. Smanjite sve aktivnosti.

9.Nedelja

VAŠA BEBA
Ona je četiri puta duža nego što je bila na samom početku. NJeno malo srce sada ima formirane četiri komore i kuca dvostruko brže nego vaše – oko 180 otkucaja u minutu. Razvijaju se zubići i mišići, tako da se na ultrazvuku mogu uočiti i prvi bebini pokreti koje vi još uvek ne osećate.
VI
– Nemojte da brinete ako stalno osećate potrebu da praznite bešiku. To je normalna pojava jer beba vrši pritisak na mokraćne puteve. Bebina dužina iznosi oko 2 cm.
– Vreme je da počnete sa unošenjem dodatnih količina minerala zbog formiranja bebinog skeleta.
– Vašem telu je potrebno mnogo tečnosti, pa savetujemo da pijete po najmanje dva litra negazirane vode na dan.

10.Nedelja

VAŠA BEBA
U ovom stadijumu razvija se čulo ukusa. Na rukama se formiraju zglobovi, prstići se razdvajaju, a vidljivo je i mesto na kojem će se formirati uši. Oči su formirane, ali su kapci čvrsto zatvoreni. Dužina bebe sada iznosi oko 4 cm.
VI
– Sada već nećete moći da obučete svoju staru odeću, već vam je potrebno nešto komotnije.
– Ne bi bilo loše da kupite komotniji donji veš i grudnjak koji će biti dovoljno udoban za vaše nabrekle grudi.
– Ako osetite napetost u grudima, znajte da se mlečne žlezde polako šire i počinju da se ispunjavaju tečnošću.

11.Nedelja

VAŠA BEBA
Još uvek je teško razaznati kojeg pola je vaša beba, ali se zato lepo vide unutrašnji organi. Koža joj je tanka i providna, prekrivena finim maljicama. Vaša beba je sada dugačka 5 cm.
VI
– Česte promene raspoloženja, napadi smeha i plača prateće su pojave kod većine trudnica. Za ovo su “krivi” hormoni koji sada naprosto bujaju.
– Ako osećate uznemirenost i nervozu, pijte nezaslađeni čaj od kamilice, nekoliko puta na dan.
– Ukoliko ste u mogućnosti, otiđite na časove joge ili na masažu – prijaće vam.

12.Nedelja

VAŠA BEBA
NJene noge i ruke su se razvile, moguće je videti kako se pomeraju. Posteljica je formirana i “pričvršćena” na zid materice, a beba je za nju povezana pupčanom vrpcom kroz koju će beba uzimati hranljive sastojke iz vašeg krvotoka. NJena dužina sada iznosi 8 cm.
VI
– U ovoj fazi trudnoće, stomak se povećava i postaje vidljiv.
– Značajno se smanjuje rizik od pobačaja. Sada možete da obelodanite radosne vesti i ostalim članovima porodice.

13.Nedelja

VAŠA BEBA
Iako dolazi do promena u predelu bebinih genitalija i počinju da se naziru obrisi testisa ili klitorisa, još uvek je teško ustanoviti kojeg pola će biti vaša beba. Porasla je za 1 cm i sada njena dužina iznosi 9 cm.
VI
– Potrebno je da imate tri glavna obroka i dve užine. Ako budete preskakali obroke, može da vam se desi da osetite vrtoglavicu.
– Izbegavajte poslove pri kojima morate da se saginjete i opredelite se za one koje možete da obavite u sedećem položaju.
– Zbog moguće pojave gorušice, izbegavajte obilne obroke. Radije to činite pomalo ali često (na svaka dva-tri sata!).

14.Nedelja

VAŠA BEBA
Vaša beba je dostigla veličinu dlana. Na njenom licu se vidi mali, prćasti nosić koji će i nakon rođenja ostati takav, da bi beba lakše mogla da sisa. Kod devojčica su formirani jajnici, a kod dečaka testisi.
– Gorušica sada predstavlja najveći problem većini trudnica, ali to nije posledica “rasta bebine kosice”, kako se obično misli, već rada hormona.
– Nekoliko puta na dan popijte šolju toplog mleka da biste neutralizovali kiselinu u želucu.
– Nemojte da jedete začinjena i ljuta jela!

15.Nedelja

VAŠA BEBA
Na prstima ruku i nogu formiraju se noktići. Uši su oformljene, a oči više nisu smeštene postrance, već se pomeraju ka napred. Bebina koža je crvenkasta i providna, a bebina dužina sada iznosi 12,5 cm.
VI
– Mučnine su prošle i trebalo bi da se osećate mnogo bolje nego u prethodnim nedeljama.
– Sada bi trebalo da nabavite udobnu obuću jer zglobovi nogu sada počinju da “trpe” pritisak.

16.Nedelja

VAŠA BEBA
Teška je oko 130 g, ali nema potkožnog masnog tkiva, pa izgleda “mršavo”. Koža joj je još uvek providna, pa se kroz nju vide krvni sudovi. Noge su dugačke koliko i ruke, a na njima se mogu videti laktovi i kolena. Dugačka je oko 14 cm.
VI
– Lekar će vam uraditi ultrazvučni pregled, pa ćete moći da vidite kako kuca srce vaše bebe. Takođe, videćete i koliko je živahna!
– Ako u vašem mestu postoji porodilište u kojem se porodiljama dozvoljava da odaberu način kako će se poroditi, sada je vreme da o tome porazgovarate sa svojim ginekologom.

17.Nedelja

VAŠA BEBA
Razvija se bebin nervni sistem i njeni pokreti postaju učestaliji. Sada bi trebalo da osetite “golicanje” u stomaku. Iako beba unutra pravi “vratolomije”, još uvek te pokrete ne osećate jasno.
VI
– Dolazi do pojačanog lučenja progesterona, hormona koji je zadužen da “čuva” trudnoću. Pošto on usporava proces varenja, moguće je da osetite prve znake otežanog pražnjenja creva.
– Povećajte unos svežeg voća, povrća i tečnosti.
– Izbegavajte hranu koja nadima (pasulj, grašak i sl.)

18.Nedelja

VAŠA BEBA
U ušima se formiraju koščice i uskoro će vaša beba moći da čuje zvukove iz spoljašnje sredine. Oči su joj još uvek čvrsto zatvorene, ali su osetljive na svetlost. Počinju da rastu trepavice i obrve. Bebina dužina sada iznosi 18 cm.
VI
– Grudi su vam porasle, a tamni krug oko bradavica se značajno uvećao. Trudnice koje su pre trudnoće imale male grudi, sada sijaju od zadovoljstva (kao i njihovi partneri!).
– Počnite da mažete stomak i grudi kremom protiv strija.
– Ako vam koža nije dovoljno elastična, strije će se pojaviti i pored redovne nege.

19.Nedelja

VAŠA BEBA
Ako sada odete na ultrazvučni pregled, moći ćete da vidite da vaša beba sisa svoj prstić. Može da prekrsti noge, uhvati rukom pupčanu vrpcu i skupi prstiće u pesnicu. Dugačka je 20,5 cm.
VI
– Osećate nagli priliv energije? Da, vaši hormoni su se pobrinuli za to!
– Ovo je pravo vreme da počnete da radite lagane vežbe istezanja i disanja. Što pre, to bolje po vas!
– Treba da uradite analizu krvi i utvrdite da li u njoj ima dovoljno gvožđa.

20.Nedelja

VAŠA BEBA
Bebin rast se sada polako usporava. Teška je oko 350 g a dugačka je 25 cm. Pluća počinju da sazrevaju, a ispod kože počinje da se formira sloj masnog tkiva. Koža je prekrivena finim maljicama i masnim slojem – verniksom.
VI
– Nemojte da se začudite ako osetite pojačanu strast prema partneru. Sredina trudnoće je pravo vreme da ga zavedete, kao nikada do tada.
– Za ovaj priliv energije i pojačani libido možete da zahvalite svojim hormonima.

21.Nedelja

VAŠA BEBA
Nervni sistem je dovoljno razvijen, pa su bebini pokreti učestaliji i energičniji, što ćete sigurno osetiti. Pošto beba sada dobro čuje, primetićete da se živahnije pokreće kada slušate glasnu muziku. NJena dužina sada iznosi 26 cm.
VI
– Pričajte sa svojom bebom, ona će vas čuti. Pevušite joj, milujte stomak, verujte – ima smisla.
– Ako primetite da imate problema sa pamćenjem, opet “zahvalite” svojim hormonima.

22.Nedelja

Verovali ili ne, ako nosite devojčicu, u njenim jajnicima sada postoji oko sedam miliona jajnih ćelija (nikada kasnije ih neće imati toliko!). Kod beba oba pola počinju da se formiraju bradavice na grudima. Ona je sada dostigla dužinu od oko 27 cm.
VI
– Vaš stomak raste i raste… Možda ćete početi da osećate bolove u leđima, ali oni u ovom stadijumu trudnoće još uvek ne predstavljaju veliki problem.
– Vežbajte! Lagane joga vežbe, vežbe disanja, svakodnevne šetnje i povremeno plivanje u bazenu, doprineće tome da se bolje osećate i spavate.

23.Nedelja

VAŠA BEBA
Jabučica oka počinje da se pokreće ispod zatvorenih kapaka. Beba sada može da otvori oči, ali nema potrebe za tim, s obzirom na mrak koji vlada u njenom okruženju. Dugačka je otprilike 28 cm.
VI
– Ako sanjate najluđe snove o porođaju i susretu sa svojom bebom, dobrodošli u klub! To se dešava kod dve trećine trudnica.
– Ponekad su ti snovi uznemirujući i posledica su straha od neizvesnosti. Nemojte se ustručavati da porazgovarate sa lekarom ili sa svojim partnerom.
– Pokušajte da se opustite i razmišljajte pozitivno. Zapamtite, sve što ste do sada čuli, ne odnosi se na vas!

24.Nedelja

VAŠA BEBA
Iako je “nabacila” još malo masnog tkiva, koža vaše bebe još uvek je “zgužvana” i naborana. Osećate njene pokrete, ali sada možete da uočite i kada spava a kada je budna. Taj ritam će možda zadržati i nakon rođenja.
VI
– Ako vam se pojave fleke na licu, tamna linija preko stomaka ili bubuljice na grudima, ne očajavajte. Sve su to pojave koje traju koliko i trudnoća i nestaće već nekoliko dana nakon porođaja.
– Posle svakog tuširanja namažite kožu hidratantnim mlekom.

25-Nedelja

VAŠA BEBA
Beba sada može jasno da čuje glasove iz spoljašnje sredine, pa zato pazite šta govorite! U njenom mozgu se razvijaju ćelije koje su “odgovorne” za svest i podsvest. Beba je sada dugačka oko 30 cm.
VI
– Većina trudnica je veoma pokretna u ovom periodu, iako neke osećaju bolove u zglobovima. Vodite računa o ishrani da ne biste “nabacili” više kilograma nego što je potrebno.
– Ne morate da jedete za dvoje, dovoljno je da samo povećate količinu voća, povrća i mlečnih proizvoda (jogurt i kiselo mleko).

26.Nedelja

VAŠA BEBA
Otkucaji srca vaše bebe sada se polako usporavaju, sa 180 na 150 otkucaja u minutu. Prosečna dužina sada iznosi oko 31 cm.
VI
– Ako ste pre trudnoće “kuburili” sa slabom kosom, sada ćete se ponositi njome. Debljina dlake se menja usled dejstva određenih hormona. E, kada bi sve to tako i ostalo!
– Pravo je vreme da posetite frizera i ošišate se. Izaberite frizuru koju ćete nakon porođaja moći bez problema da održavate.

27.Nedelja

VAŠA BEBA
Iz vašeg krvotoka počinju da se odvajaju antitela koja prolaze kroz posteljicu i ulaze u bebin krvotok. Ona utiču na jačanje njenog imuniteta. Dužina bebinog tela, od glave do pete, iznosi oko 32 cm.
VI
– Većina trudnica ima problem sa bolovima u vratu, krstima i leđima.
– Zamolite svog partnera da vas izmasira nekim aromatičnim uljem (na primer, sandalovina ili lavanda). To će, svakako, pomoći opuštanju mišića, pa ćete se mnogo bolje osećati.
– Ako ne možete da spavate na stomaku, nabavite specijalni jastuk za trudnice.

29-Nedelja

VAŠA BEBA
Kada bi vaša beba odlučila da se rodi upravo sada, najverovatnije bi preživela, naravno, uz specijalnu negu. Bila bi teška oko 900 g i dugačka 34 cm (mada se ove mere nikada ne mogu uzeti zdravo za gotovo).
VI
– Moguće je da počnu da vas muče grčevi u listovima. To se dešava zbog pojačanog rada mišića koji nose dodatni teret.
– Oslobodite se grča tako što ćete savijati stopalo napred-nazad, istežući pritom zgrčeni mišić.
– Nemojte sedeti prekrštenih nogu da ne biste imali problema sa cirkulacijom.

30-Nedelja

VAŠA BEBA
Bebin mozak se ubrzano razvija, kao i ostalo nervno tkivo. Sada se nervni impulsi mnogo brže prenose i beba već počinje da stiče prva saznanja. Ona je sada dugačka oko 36 cm.
VI
– Počnite polako da razmišljate o porodiljskom odsustvu. Međutim, ukoliko ne obavljate neki i suviše naporan posao, a dobro se osećate, možete da ostanete na svom radnom mestu još nekoliko nedelja.
– Iako mnogi smatraju da je još uvek rano, počnite da nabavljate opremu za bebu.

31.Nedelja

VAŠA BEBA
U vašoj materici još uvek ima dovoljno prostora, pa beba može da se prevrće preko glave i da izvodi vratolomije u stomaku. Naravno, vi ćete osetiti svaki njen pokret jer je sada ona dugačka već čitavih 37 cm.
VI
– Tamna linija koja se formira na sredini stomaka i proteže od pupka do pubične regije naziva se “linea negra” i imaju je skoro sve trudnice. Ona se stvara na mestu na kojem se razdvajaju mišići stomaka.
– Hranite se zdravo, dosta odmarajte, a ako imate problema sa zubima, sada je vreme da posetite zubara.

32.Nedelja

VAŠA BEBA
Pluća vaše bebe su razvijena i polako se spremaju da udahnu prvi vazduh. Kroz posteljicu protiče oko pola litra krvi u minutu, snabdevajući tako bebu hranljivim sastojcima i kiseonikom. NJena dužina sada iznosi 39 cm.
VI
– Moguće je da osetite lažne kontrakcije. One se javljaju nekoliko puta dnevno i traju oko 30 sekundi. Ne uzbuđujte se, još nije vreme za porođaj!
– U toku lažnih kontrakcija, primenite vežbe disanja koje ćete primeniti i kada nastupe one prave.
– Svakodnevno, izvodite vežbe istezanja i opuštanja mišića donje karlice (kao kada želite da prekinete mlaz mokraće!).

33-Nedelja

VAŠA BEBA
Bebe muškog pola sada dobijaju malo više na težini u odnosu na devojčice. Sada se razvijaju i mišići koji će pokrenuti pluća, pa ćete ponekad osetiti i kako beba štuca. NJena dužina sada iznosi oko 40 cm (dečaci su za oko 1 cm duži).
VI
– Bolovi u leđima mogu da se pojačaju, a ponekad ćete ih osetiti i u predelu karlice.
– Nesanica je uobičajen pratilac u ovom stadijumu trudnoće. Proverite da li vam je madrac udoban i, ako to do sada niste učinili, nabavite jastuk za trudnice (kasnije će vam dobro doći pri dojenju!).

34.Nedelja

VAŠA BEBA
Pošto je beba poprilično narasla i prostor unutar materice se smanjio, beba je morala da se okrene glavicom nadole. Međutim, neke bebe ne zauzmu taj položaj ni do 37. nedelje. Dužina bebe sada iznosi 42 cm.
VI
– Iz grudi će početi da vam curi mleko. To je kolostrum, žuta tečnost u kojoj ima mnogo materija koje će vašu bebu zaštititi od infekcija.
– Stavite u grudnjak presavijenu sterilnu gazu, da vam mleko ne probije na odeću.
– Odmarajte noge tako što ćete ih podići na jastuk koji je na podlozi malo višoj od položaja vašeg tela.

35-Nedelja

VAŠA BEBA
Koža bebe nije više providna i tanka i ona počinje da poprima rozikastu boju. Noktići su potpuno izrasli, njena težina sada iznosi oko 2.500 g, a dužina oko 43 cm.
VI
– Zbog pritiska bebine glavice na bešiku, sasvim je normalno da pustite poneku kap mokraće, svaki put kada se nasmejete ili zakašljete.
– Nastavite da izvodite vežbe za karlične mišiće. Takođe, ako u vašem mestu postoji školica za trudnice, pohađajte je.

36-Nedelja

Vaša beba sada ima i kosicu. Maljice sa tela su nestale, ali je masni premaz i dalje prisutan (verniks). On služi da štiti bebinu kožu od mogućih infekcija. Intenzivno ona dobija na težini, tako da je svakog dana sve bucmastija. Bebina dužina sada iznosi oko 44 cm.
VI
– Do sada je već trebalo da prestanete da radite. Kod kuće obavljajte samo one poslove pri čemu ne treba da se saginjete. Pripremite opremu za bebu.
– Ako se osećate usamljenom i “napuštenom” (što je slučaj sa mnogim trudnicama!), družite se sa ostalim budućim mamama i što više razgovarajte sa njima.

37-Nedelja

VAŠA BEBA
Kada bi se sada vaša beba rodila, mogla bi samostalno da diše jer su joj se pluća već dovoljno razvila. Osetićete da se bebina glava spušta niže u karlicu, što za posledicu ima često mokrenje.
VI
– Kod nekih žena javlja se potreba za “gnežđenjem”, koja se poredi sa potrebom ženki sisara da pripremaju mesto na kojem će na svet doneti mlade. Kod ljudi ona se izražava u pojačanoj potrebi za spremanjem, nameštanjem krevetića…
– Ne preterujte i čuvajte snagu za porođaj i dane koji će uslediti!

38-Nedelja

VAŠA BEBA
Kod dečaka se testisi spuštaju u skrotum (kesicu), a kod devojčica dolazi do oticanja grudnih žlezda usled delovanja majčinih hormona (splasnuće nakon što se beba rodi!). Dužina vaše bebe sada iznosi oko 47 cm.
VI
– Dan porođaja se polako približava, pa polako počnite da pripremate stvari koje ćete sa sobom poneti u porodilište. Ne zaboravite i potvrdu o krvnoj grupi!
– Ako imate starije dete, počnite da ga pripremate na dolazak novog člana porodice. Činite to promišljeno, sa mnogo strpljenja i nežnosti!

39-Nedelja

VAŠA BEBA
Kosti lobanje vaše bebe spremne su da ugledaju svetlost dana. Fontanele su formirane, tako da kosti glavice mogu da se “pomeraju” i “preklapaju”, čime se olakšava prolaz kroz porođajni kanal. Beba je teška preko 3.000 g i dugačka oko 49 cm.
VI
– Ako vam odlazak u toalet predstavlja put “od sto milja”, znajte da se tako osećaju sve trudnice nedelju dana pre porođaja. Odmarajte i što više spavajte!
– Pošto će vas svi gnjaviti zivkajući vas telefonom svaki čas da ustanove da li ste otišli u porodilište, isključite telefon kada želite da se odmorite.

40-Nedelja

VAŠA BEBA
Sve je spremno! Beba se namestila u položaj za izlazak na svet i samo čeka “znak” (koji će joj uputiti vaši hormoni) da “krene”. Da li ste znali da se samo 5% beba rađa tačno na dan termina, dok se 95% njih rađa nekoliko dana ranije ili kasnije. Prosečna težina beba pre rođenja iznosi 3.300 g, a dužina oko 50 cm.
VI
– Bićete nestrpljivi, naročito ako ste prvorotkinja, iščekujući svaki dan da porođaj započne. Ipak, on nikada ne počinje naglo, već tupim bolom u krstima koji se širi ka donjem delu stomaka. Ako se bol ponavalja u jednakim vremenskim razmacima, to je to!
– Opustite se! Čekali ste ovaj dan 40 dugih nedelja i sada se radujte jer ćete konačno upoznati biće koje se od početka ove priče “ritalo” u vašem stomaku. Mama, čestitamo!

IZVOR.FB STRANICA . bebicama -mama -deci 

PODELITE I SA VAŠIM PRIJATELJIMA !

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

Komentara
Loading...