5 bolesti koje trenutno vrebaju decu ! Roditelji u strahu

0

Roditelji u svetu strahuju od hepatitisa nepoznatog porekla, zbog kojeg se u Srbiji, na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ ispituje jedan dečak od 9 godina, a za to vreme mališani se bore i sa drugim bolestima koje trenutno vrebaju decu predškolskog i školskog uzrasta.

Trenutno, kako kažu lekari z, deca „pate“

Kovida 19 gotovo da nema, osim sporadičnih slučajno otkrivenih. 

Dok se čekaju analize i krajnji sud da li dečak koji je hospitalizovan na Institutu ima hepatitis koji je registrovan kod dece u skoro 20 zemalja, prim. dr sc. med dr Slavica Maris, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu kaže za Telegraf.rs da u Beogradu nema registrovano ovo oboljenje.

Prema dostupnim podacima među decom iz Beograda nema registrovanih slučajeva obolevanja od hepatitisa nepoznatog porekla – kaže dr Maris za Telegraf.rs.

Najteže deci koja imaju astmu

Pedijatar Saša Milićević kaže da su sada kod dece najčešće alergije na polen trava i drveća, a pored njih astma, stomačni virus, varičele i koprivnjača zbog jagoda.

Sada su najizraženiji poleni drveća i poleni trava, pa decu, koja imaju alergijsku kijavicu sada muči učestalo kijanje i svrab u očima, a oni koji imaju astmu imaju malo jače simptome. Pored kijanja i svraba u očima imaju i sviranje u grudima – objašnjava dr Milićević.

- Oglasi -

Dodaje da ima dosta i stomačnih virusa.

 To su rotavirus i adenovirus. Adenovirus izaziva i hepatitis nepoznatog porekla, ali ne radi se o tom, već o virusu koji izaziva samo prolive. Ima dosta i varičele, ovčijih boginja. One kod dece prolaze bez problema, jedino kod starijih osoba mogu da naprave komplikacije u smislu upale puća ili, ne daj Bože, upale moždanih struktura, ali je to relativno retko. Osim toga ima i prilično pacijenata koji reaguju koprivnjačom na jagode, koje su sada aktuelne – navodi naš sagovornik.

Korona virus se slučajno otkriva

Napominje da hepatitis nepoznatog uzročnika još nije dokazan kod dečaka koji je na Institutu za majku i dete, a kada je reč o kovidu, kaže da je sve ređi i da se slučajno otkriva.

Hepatitis još nije dokazano još se rade analize još nije dokazano da je ovo uzročnik

– Kovid je sporadičan među decom. Radi se obično o deci koja treba da putuju, urade test zbog putovanja, i onda im se slučajno otkrije da imaju koronu. Međutim, kada gledamo simptomatologiju, sve ih je manje i manje. Ne možemo da kažemo da kovida nema, ali je veoma redak. Dakle sad su najzastupljeniji alergija, astma, stomačni virus, koprivnjača zbog jagoda i varičele – naglašava dr Milićević.

I dr Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi da je među decom predškolskog i školskog uzrasta trenutno najviše zastupljeno nekoliko oboljenja.

– Najviše su zastupljene varičela, akutne respiratorne infekcije, gastroenteritisi uzrokovani stomačnim virusima a najčešće noro virusom i rota virusom, i streptokokni faringitis i tonzilitis – navodi dr Maris za Telegraf.rs.

 

BONUS VIDEO:

Foto Pexels
Autor/Izvor Telegraf.rs

- Advertisement -

Komentara
Loading...