5 iznenađujućih stvari koje utiču na količinu mleka u grudima

Majčino mleko se smatra nutritivno najboljom hranom za bebu, međutim, mnoge mame se suočavaju sa brojnim problemima kada je dojenje u pitanju. Evo šta sve može da utiče na laktaciju, a da verovatno niste znali…

Ako ste se nedavno ostvarili u ulozi mame, verovatno ste već shvatili da dojenje može da bude vrlo zbunjujuće i često vrlo teško. Od toga da pronađete odgovarajući položaj, do problema sa kojim se nažalost mnoge mame suočavaju, a to je nedovoljna količina mleka u grudima.

Na nedovoljno lučenje i dotok mleka mogu da utiču razni faktori, a među njima i nekoliko na koje verovatno nikada ne biste ni posumnjali. Evo i koji:

Alergija i lekovi za prehladu

Pseudoefedrin, zajednički sastojak lekova protiv prehlada i alergija, često može da ugrozi proizvodnju majčinog mleka. To svakako nije dobra vest za mame koje se bore upravo sa ovim problemima, ali dobra vest je bar to da ova materija nema nikakvog uticaja jednom kada se laktacija uspešno uspostavi. Dakle, ove lekove bi trebalo da izbegavate u prve tri nedelje nakon porođaja, dok ne budete bili sigurni da imate dovoljno mleka.

Krvarenje nakon porođaja

Krvarenje nakon porođaja je strašno iskustvo i sigurno nikako ne olakšava činjenica da to može uticati i na laktaciju. Smatra se da ovaj traumatičan gubitak krvi stresno reaguje na organizam novopečene mame, pa samim tim i na proizvodnju mleka. Međutim, nema potrebe da budete obeshrabreni, kada se budete osećale bolje, slobodno možete početi češće da dojite svoju bebu, a u ovom slučaju pomaže i izmlazavanje.

- Oglasi -

Smanjena funkcija štitne žlezde

Štitna žlezda pomaže reguliasnju prolaktina i okstitocina (dva glavna hormona zaslužna za stvaranje mleka), ali još uvek nije utvrđen njen efekat na proizvodnju mleka. Međutim, ako primetite da vaša beba ne dobija dovoljno mleka, prva stvar koju bi trebalo da uradite jeste da proverite štitnu žlezdu. Postpartalni tireoiditis (bezbolna upala štitne žlezde) pogađa 4 do 9 odsto žena u prvoj godini majčinstva. Ovo stanje može dovesti do hipoterioze (smanjene funkcije štitne žlezde), tako da je osim laktacije važno da uradite analize i zbog sopstvenog zdravlja.

Pojedino bilje i začini

Verovatno ste već čuli da postoje biljke (poput piskavice) koje mogu poboljšati laktaciju, ali isto tako postoje i one koje mogu smanjiti proizvodnju mleka. Najčešće među njima su žalfija, nana, origano, matičnjak, peršun, majčina dušica i tamijan. Naravno, možete ih upotrebljavati tokom kuvanja hrane i u manjim količinama i sve će biti u redu. Ukoliko koristite određena ulja napravljena od ovog bilja, pre njihove upotrebe bi trebalo da se raspitate o njihovom uticaju na dojenje.

Kontracepcija

Većina metoda kontrole rađanja (kontracepcija) ne utiče na dojenje. Međutim, neke od njih, posebno one koje sadrže visok nivo estrogena, mogu uticati na količinu mleka, dok su one koje sadrže samo progestin bolje za mame koje doje. Iz tog razloga, pre uzimanja kontracepcije, posavetujte se sa svojim lekarom šta je za vas najbolja opcija.

izvor.yumama.com

PROČITAJTE I OVE TEKSTOVE 

powered by Advanced iFrame free. Get the Pro version on CodeCanyon.

Komentara
Loading...